16. 01. 2022 - 08:56
ISPRAVKA VIJESTI: Nema potvrde da Đoković nikad više neće...
907
Shares
ISPRAVKA VIJESTI: Nema potvrde da Đoković nikad više neće zaigrati na Australian Openu

OBJAVILI SMO VIJEST S NETAČNIM NASLOVOM I SADA TO ISPRAVLJAMO

ISPRAVKA VIJESTI: Nema potvrde da Đoković nikad više neće zaigrati na Australian Openu

16. 01. 2022 - 08:56
0
Shares

Federalni sud Australije donio je odluku da Novaka Đokovića protjera iz Australije, što je poslije i urađeno.

Novak Đoković i njegov tim imali su 30 minuta da ulože žalbu, međutim, odlučeno je da se ne žale i da prihvate odluku kao konačnu.

Osim što je morao veoma brzo napustiti državu, prema informacijama koje smo imali i ranije, dobio je i zabranu ulaska u Australiju od tri godine.

Mi smo u tekstu od 13. januara postavili naslov NIJE SAMO DEPORTACIJA: Đoković NIKAD VIŠE NEĆE IGRATI na Australian Openu?! Drakonske kazne, Novak odustao od žalbe!, što je portal Raskrinkavanje.ba ocijenio kao klikbejt, te smo zbog toga uradili i ispravak naslova i nadopunu prvobitnog teksta kako bismo dodatno pojasnili stvari oko slučaja Đoković.

Nakon što mu je dato medicinsko izuzeće od pravila koja nalažu obaveznu vakcinaciju protiv Covid-19, što je bio jedan od uslova za učešće na Australian Openu, srbijanski teniser Novak Đoković je 5. januara sletio u Australiju. Po slijetanju u Melbourne, vlasti ove zemlje poništile  su mu vizu, nakon čega je smješten u hotel za tražioce azila. Sud u Melbourneu je 10. januara poništio odluku o ukidanju vize Đokoviću i naložio da se teniser odmah pusti iz pritvora. Međutim, australijski ministar za imigraciju Alex Hawke nakon toga je opet ukinuo vizu Đokoviću, pozvavši se na javni interes, piše Raskrinkavanje.

Konačnu odluku da se Đoković deportuje donijelo je tročlano sudsko vijeće 16. januara, a obrazloženje je objavljeno četiri dana kasnije.

Pojedini svjetski mediji, ali i regionalni (među kojima i naš portal), izvijestili su i prije konačne odluke suda da bi Đoković, ukoliko bude deportovan, mogao dobiti trogodišnju zabrana ulaska prema zakonu ove zemlje. Spomenuli su i da zakon predviđa mogućnost da mu se ipak naknadno omogući ulazak.

Odmah nakon što je donesena odluka, 16. januara, novinarka Karen Sweeney je na svom Twitter profilu potvrdila da je Đoković dobio trogodišnju zabranu ulaska u Australiju.

Kasnije istog dana to je potvrdila i ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews. I ona, baš kao i premijer Australije Scott Morrison, ukazala je da postoji mogućnost apliciranja za ukidanje zabrane pod određenim okolnostima. U članku BBC-a, objavljenom 17.1.2022, navodi se:

Prema australskim zakonima o imigraciji, Đokoviću (34) ne može biti odobrena nova viza za tri godine.

Ali premijer Scott Morrison rekao je da bi mu se mogao dozvoliti ulazak ranije pod "određenim okolnostima".

"[Zabrana] traje tri godine, ali postoji mogućnost da se vrati u određenim okolnostima i to bi se tada razmatralo", rekao je u intervjuu za australsku radio stanicu 2GB u ponedjeljak.

Australski zakon dopušta da se trogodišnja zabrana za vizu ukine zbog uvjerljivih razloga ili razloga za saosjećanje.

To bi potencijalno omogućilo Đokoviću učešće na Australian Openu sljedeće godine.

U našem prethodnom članku napisano je da je Đoković deportovan i da postoji mogućnost trogodišnje zabrane ulaska u zemlju, što, kako se navodi, znači da možda više nikada neće nastupati na Australian Openu. Ipak, nije ponuđeno nikakvo objašnjenje za ovo tumačenje. 

Raskrinkavanje piše da odluka o trogodišnjoj zabrani ulaska u Australiju nije konačna, jer postoji mogućnost da se Đokoviću naknadno odobri ulazak, što bi značilo mogućnost nastupa na Australian Openu prije 2025. Čak i ako bi zabrana ostala, ne može se sa sigurnošću tvrditi da Đoković neće nastupati i sa 37 godina. To ne bi bio jedinstven slučaj. Švajcarski teniser Roger Federer je sa 39 godina nastupao na prošlogodišnjem Wimbledonu.

Na kraju, još jednom se izvinjavamo što smo objavili nepotpunu informaciju, odnosno prerano zaključili u naslovu da Novak više nikad neće nastupiti u Melbourneu. 

Učitaj još novosti