15. 01. 2022 - 11:52
Večeras komšijski duel u Segedinu: Hrvatska pod pritiskom,...
907
Shares
Večeras komšijski duel u Segedinu: Hrvatska pod pritiskom, Srbija puna samopouzdanja

EVROPSKO PRVENSTVO

Večeras komšijski duel u Segedinu: Hrvatska pod pritiskom, Srbija puna samopouzdanja

15. 01. 2022 - 11:52
0
Shares

Rukometaši Srbije i Hrvatske večeras (20.30 sati) će u segedinškoj Pik Areni odmeriti snage. "Kauboji" su pod pritiskom, jer ispadaju u slučaju poraza, a naše istočne komšije su pune samopouzdanja poslije uvodne pobjede protiv Ukrajine.

Nisu više utakmice Srbije i Hrvatske nabijene nacionalnom strašću kao nekada, ali bi meč u Pik Areni mogao da odredi bližu budućnost ovih selekcija, piše dopisnik Mozzartsporta iz Segedina.

"Orlovi" žele nastaviti pobjedničku seriju pod komandom španskog stručnjaka Tonija Đerone, dok "Kauboji" hoće da zaustave pad. Svjesno je selektor Hrvatske Hrvoje Horvat podmladio reprezentaciju, te se zahvalio veterana – Igoru Karačiću, Manuelu Štrleku, Marinu Šegi...

Ubačeni su u vatru neki novi "Kauboji", ali bi eventualni krah protiv Srbije mogao da bude i posljednji za Horvata na klupi vicešampiona Evrope. Hrvatska rukometna javnost nije blagonaklono gledala na promjene u selekciji i olako odustajanje od igrača koji i dalje spadaju u svjetsku klasu.

Mjesto u drugoj fazi u Budimpešti vjerovatno ima samo za jednu od ove dvije selekciju. Francuska je poslije trijumfa protiv Hrvatske na startu u četvrtak uveče (27:22) blizu druge runde i bar još četiri utakmice u nastavku 15. Evropskog prvenstva.

Pod većim pritiskom je Hrvatska. Poraz bi bio katastrofa za sport koji je proslavio ovu zemlju u posljednje tri decenije. S druge strane, Srbija se poslije bolnih krahova prethodnih godina tek vraća ka mjestu koje joj po kvalitetu pripada. Još se ne očekuju velika djela od Đeroninih izabanika. Ipak, ovo prvenstvo bi moglo da bude prekretnica, podsticaj za vraćanja nekada trofejnog sporta na staze stare slave. Borba za medalju je moguća, vjerovatno ne ove godine, ali vrijeme radi za ovu generaciju u kojoj najstariji igrač, golman Tibor Ivanišević ima samo 31 godinu.

U vrijeme pandemije, više korona kroji sastave nego selektori. Prije dolaska u Segedin, gora situacija je bila u taboru Srbije, ali posljednjih dana korona „divlja“ u redovima "Kauboja". Hrvatski rukometni savez je u petak popodne potvrdio da su zaraženi Leon Šušnja i Lovro Mihić. Oni su bili cimeri u hotelu. Kod reprezentacije Srbije samo je Đorđe Đekić po dolasku u Segedin zaražen. Iz Beograda je u četvrtak stigao Vanja Ilić, koji bi mogao da zauzme mjesto na poziciji lijevog krila i da pomogne odličnom Mladenu Šotiću koji je imao šut iz igre 3/3 na premijeri protiv Ukrajine.

Selektor Hrvatske je poslije meča sa Francuskom najavio da Duvnjaka i dalje muče leđa i da neće igrati, a mediji u komšiluku ostavljaju nadu da bi zvijezda Kila i jedan od najbojih rukometaša današnjice mogao da predvodi selekciju u ključnom meču. Uz to, Hrvatska je ostala i bez Davida Mandića, rukometaša Zagreba, od naredne sezone uzdanice njemačkog Melsungena, koj je zbog plavog kartona dobio automatsku suspenziju.

Učitaj još novosti