12. 01. 2022 - 16:13
ĐOKOVIĆA HAPSE NASRED TERENA U MELBURNU: Nezapamćen PRESEDAN u...
907
Shares
ĐOKOVIĆA HAPSE NASRED TERENA U MELBURNU: Nezapamćen PRESEDAN u Australiji?!

OVO JE MOGUĆ SCENARIJ

ĐOKOVIĆA HAPSE NASRED TERENA U MELBURNU: Nezapamćen PRESEDAN u Australiji?!

12. 01. 2022 - 16:13
0
Shares

Abul Rizvi, stručnjak za imigraciju, opisao je moguć scenario u slučaju da Aleks Houk odluči da poništi vizu Novaka Đokovića za boravak u Australiji.

On je "slučaj Novak" opisao kao izuzetno težak.

- Ovdje nema lake opcije. Otkazivanje vize je teško kao i njeno neotkazivanje. Tako izgleda kada se sagleda cijeli ovaj proces otkazivanja - počeo je Rizvi, a zatim je iznio svoju pretpostavku raspleta cijele situacije:

- Hajde da pretpostavimo da ministar krene u proces ozkazivanja Đokovićeve vize. On bi morao da izda naredbu Pograničnoj policiji Australije, momcima koji rade u tamnim uniformama i nose pištolje, da se okrenu protiv Đokovića, izvedu ga recimo sa terena i pretpostavljam pod pažnjom svjetskih medija. Odveli bi ga u centar za zadržavanje gdje bi ostao i tražio da aplicira za sudsku reviziju procesa. To bi svakako značilo da je u pritvoru, u Melburnu dok se odigrava Australijan open.

Ekspert navodi da slučaj dodatno komplikuje politički kontekst.

- U ovom momentu, pretpostavljam sa se diskutuje o politici i pogledu na cijeli slučaj. Koji je najbolji način da se to prezentira ljudima u Australiji, a da to sve bude u korist vlade? Mislim da se razgovori vode između raznih ministara i kancelarije premijera.

Đokovićeva saga sa sobom nosi dodatnu težinu jer će način na koji se okonča definisati buduću politiku Australije na ovu temu.

- Ono što nam ovo govori jer da treba pokušati da se implementira efikasan proces gdje bi ljudi koji apliciraju za dolazak u Australiju, morali da budu vakcinisani, i da se sa tim nosimo prije nego što im garantujemo vizu, dakle prije njihovog ulaska u zemlju. Pokušaj da se nosimo sa time pošto su oni već ušli je žalosna praksa i ide protiv 30 godina sistema razvoja imigracije - zaključio je Rizvi, piše Republika.rs.

 

Učitaj još novosti