23. 12. 2021 - 16:06
Xavijeva Barca imat će nešto što nema nijedna ekipa na...
907
Shares
Xavijeva Barca imat će nešto što nema nijedna ekipa na svijetu, ovako će izgledati

Xavijeva Barca imat će nešto što nema nijedna ekipa na svijetu, ovako će izgledati

23. 12. 2021 - 16:06
0
Shares

Barceloni stižu bolji dani. Novi trener Xavi siguran je u to nakon što je njegova ekipa odigrala 1:1 kod drugoplasirane Seville prije dva dana. Barcelona je bila bliže pobjedi, a Xavija veseli činjenica što je njegova mlada ekipa bila opasnija od iskusnijeg domaćina.

Za Barcelonu su od prve minute igrali mladići Eric Garcia (20), Araujo (22), Gavi (17), Ezzalzouli (20) i Jutlga (22), a kasnije je ušao Nico (19). 

"Učinili ste navijače ponosnima i to je neprocjenjivo", rekao je Xavi svojim mladim igračima nakon Seville.


Barcelona u toj utakmici nije mogla računati na ključne prvotimce, ali svejedno je igrala napadački. Nedostajali su zbog ozljeda Memphis Depay (27), Ansu Fati (17) te najbolji mladi igrač svijeta, Pedri (18). Ta trojica Xaviju nedostaju već neko vrijeme, pa je primoran rješenja tražiti u drugoj ekipi, ali i razmišljati o proširenju kadra.

Poznato je da Xavi obožava Danija Olma, no ta operacija s RB Leipzigom je prilično kompleksna, pa je Barcelona brže-bolje završila transfer Ferrana Torresa (21) iz Manchester Cityja. 

Torres je stigao. Kako će izgledati Barcelonin napad?

Španski reprezentativac instantno će zauzeti poziciju u Barcinoj ofanzivi, a u najavi bi trebao činiti napadački trio s Fatijem i Depayom, kada svi budu zdravi i spremni za igru. Time Barcelonin napad dobiva sasvim novu dimenziju.

Nadopunu će im činiti Ousmane Dembele (24), od kojeg Xavi ne odustaje. U Barceloni su i dalje sigurni da mogu uozbiljiti zaigrano francusko krilo i zbog toga su mu spremni dati novi ugovor kako bi odbio ponudu Newcastlea.

Navijače Barcelone posebno intrigira izjava Javiera Tebasa, čelnika La Lige. On tvrdi da bi Barcelona trebala stvoriti kapital od 500 miliona eura kako bi mogla dovesti Erlinga Haalanda (21) iz Borussije Dortmund. Jedan od najboljih napadača svijeta mogao bi uskoro napustiti njemački klub, a za njega se otimaju najbogatiji europski klubovi.

Haalandov menadžer Mino Raiola već se sastao s Barceloninim predsjednikom Joanom Laportom i nije tajna kako Barcelona želi dovesti norveškog golgetera. Problem je u financijama, koje su kod Barcelone u lošem stanju i zbog kojih je na gotovo amaterski način izgubila najvećeg igrača u svojoj historiji.

Do ljeta bi se situacija trebala popraviti, a dotad Laporta mora pronaći potreban novac za investiranje u kapitalca. Dolazak Haalanda značio bi da je Barcelona definitivno učinila odmak od grozne situacije nakon što ju je napustio Lionel Messi prošloga ljeta. 


Do eventualnog dolaska Haalanda Barcelona mora imati poslaganu ekipu i na tome se već radi. Xavi bi rado u svojoj momčadi vidio iskusnog napadača poput Edinsona Cavanija, koji bi mogao stići na posudbu iz Manchester Uniteda.

 

Najtalentovanija vezna linija na svijetu. Takve klince nema niko

Xavi se posebno veseli oporavku Pedrija, jednog od najboljih španskih nogometaša. Pedri se muči s ozljedama i za to vrijeme stasa Nico Gonzalez, još jedan La Masijin potencijal. Barcelona bi u bližoj budućnosti mogla imati strahovito moćan vezni red sastavljen od Frenkieja de Jonga, Pedrija i Gavija.

Xaviju je zasad Barcelona nezamisliva bez veterana i bivšeg saigrača Sergija Busquetsa. Ipak, jasno je da se budućnost gradi oko strahovito talentiranog dvojca Gavi - Pedri uz podršku 24-godišnjeg Nizozemca De Jonga. Gaviju je tek 17 godina, a već je seniorski reprezentativac Španjolske i Xavi je posebno ponosan na njega.

Nedavno je Barcelonin trener izjavio kako ga oduševljava neustrašivost njegovih mladih igrača, koji ne bježe od pritiska u tako ranjivim godinama. Gavi i Pedri su, nema sumnje, predvodnici nove moćne Barcelone i najtalenovaniji mladi veznjaci svijeta. Takvo blago nema niko na svijetu.

Još tu ima puno posla i treba proći vrijeme kako bi čudesni klinci skupili iskustvo. To zna i Xavi. Nakon 3:2 pobjede protiv Elchea bio je kritičan govoreći o konkretnim problemima.

"Barcelona je izgubila svoj sistem igre, moramo ga vratiti. Nisam bio u klubu šest godina i neke stvari su me taktički iznenadile. Nisam bio tu pa ne znam tko je odgovoran za ovakvo stanje, ali svakako su nam otežali posao. Većina igrača ne razumije pozicijsku igru. Primjera radi, neke mehanizme takve igre sam znao kad sam imao 11 godina, a sada u ekipi imamo igrače koji to ne razumiju", rekao je Xavi.

Na kraju je pohvalio mlade igrače.

"Drago mi je što se moji mladi igrači ne plaše iako neki imaju 17 godina. Imaju jake osobnosti, a posebno Gavi, koji je protiv Elchea bio spektakularan. Ja sam se s 18 godina plašio kad sam izlazio na teren, iskreno."

73677067-2192-4b2c-9a43-620612b65d31

Index

Učitaj još novosti