30. 11. 2021 - 16:29
Uvode se nova pravila u izboru Zlatne lopte i to na štetu...
907
Shares
Uvode se nova pravila u izboru Zlatne lopte i to na štetu Roberta Lewandowskog!

Uvode se nova pravila u izboru Zlatne lopte i to na štetu Roberta Lewandowskog!

30. 11. 2021 - 16:29
0
Shares


Definitivno je Robert Lewandowski zaslužio Zlatnu loptu, ali čovjek naprosto nema sreće.

Prošle godine Lewandowski je trebao po svemu da dobije nagradu i kada se očekivalo da Zlatna lopta najzad ode u ruke Poljaku, France Football je zbog pandemije koronavirusa otkazao izbor.


Godinu dana kasnije, Lewandowski na vrhuncu, bez premca najbolji, ali nagrada ode u ruke Lionela Messija, što je izazvalo burne reakcije sportske javnosti. Uz dužno poštovanje Argentincu i osvojenoj Copa Americi i svemu što je uradio, ova nagrada morala je da se dodijeli napadaču Bayerna.

On je za utjehu dobio "najbolji napadač" titulu, koja je očigledno "izmišljenja" samo kako bi se reprezentativac Poljske utješio.


Naredne godine France Football sprema revoluciju i promjenu pravila u izboru Zlatne lopte. Naime, planira da produži glasovanje do decembra 2022. godine. Zašto? Razlog je jednostavan. Riječ je o Svjetskom prvenstvu u Kataru koje počinje 21. novembra i traje do 18. decembra.

U kalendaru nogometnih događanja to će biti daleko najvažniji događaj za sljedeću godinu, pa se čini logičnim uzeti u obzir pri odabiru najboljeg nogometaša. Ta odluka za Lewandowskog može da bude kobna, pošto on s Poljskom tek u martu igra baraž i pitanje je hoće li uopšte igrati u Kataru, a sve i da zaigra - nije realno očekivati da Poljska dođe do završnice turnira, što opet u izboru za Zlatnu loptu više odgovara drugim igračima koji igraju za veće i jače reprezentacije.

Ovo pravilo bi moglo možda pomoći Kylianu Mbappeu ako sa Francuskom napravi nešto više ili ponovo Messiju s Argentinom, a tu su i brojne brazilske zvijezde poput Neymara ili Vinicius Juniora.

Tako da, Lewandowskom će put do Zlatne lopte biti teži nego ikada i sada se zaista postavlja pitanje hoće li ovaj čovjek ikada dobiti ovakvo priznanje, a za sve ono što je napravio kroz karijeru - zaslužio je.

Ipak, nije jedini sjajni i veliki nogometaš koji u karijeri nikada nije dobio ovo priznanje. Dovoljno je reći da ova nagrada nikada nije pripala jednom Francescu Tottiju...

Učitaj još novosti