29. 11. 2021 - 23:18
SVI SU BILI UVJERENI DA ĆE OVO BITI JEDNA POTPUNO NEIZVJESNA...
907
Shares
SVI SU BILI UVJERENI DA ĆE OVO BITI JEDNA POTPUNO NEIZVJESNA UTRKA, ALI ŠTA GLASOVI KAŽU Evo za koliko je Leo bio bolji od Lewe

ZLATNA LOPTA

SVI SU BILI UVJERENI DA ĆE OVO BITI JEDNA POTPUNO NEIZVJESNA UTRKA, ALI ŠTA GLASOVI KAŽU Evo za koliko je Leo bio bolji od Lewe

Sport.ba
29. 11. 2021 - 23:18
0
Shares

"Zlatna lopta France Footballa 2021.", nagrada za najboljeg igrača svijeta, dodijeljena je večeras Lionelu Mesiju (Messi) na svečanosti u Parizu.

Omaleni Argentinac tako je stigao do sedme Zlatne lopte, a interesantno da je on i posljednji laureat iz 2019. godine (prošle godine ceremonija nije održana zbog pandemije koronaviruasa).

Argentinac je ljetos konačno sa reprezentacijom postao šampion Južne Amerike, a imao je i odlučnu sezonu u Barceloni. Ipak, mnogi smatraju da je nagradu itekako zaslužio Robert Levandovski, koji je pak završio kao drugi.

1638219638-ima-nesto-vaznije-od-nagrade-reakcija-lewandowskog-je-neprocjenjiva

Drugo mjesto na vječnoj listi zauzima Kristijano Ronaldo sa pet trofeja, a po tri imaju Mišel Platini, Johan Krojf i Marko van Basten.

Napadač Bayerna i Poljske Robert Lewandowski je najbolji napadač 2021. godine. Ova nagrada uvedena je tek ove godine.

A proteklih sedmica je vladao dojam da je utrka za Zlatnu loptu izjednačenije više nego ikad, međutim situacija je bila potpuno drugačija. 

Napadač PSG-a je na kraju po sedmi put osvojio Zlatnu loptu, drugoplasirani je bio Robert Lewandowski, dok je Jorginho kompletirao podijum.

Razlika između Messija i Lewandowskog je zaista ogromna i po osvojenim bodovima fudbaler Bayerna nije imao šansi protiv kapitena Argentine.

Naime, L'Equipe je objavio rezultate glasova. Messi je skupio 613 bodova, a Lewandowski je zaostao čak 33 poena.

ffzcuiexwaaozwf

Ta razlika je ogromna iz vrlo jednostavnog razloga. Kada je Messi osvojio Zlatnu loptu 2019. godine tada je Virgilu van Dijku pobjegao svega sedam bodova. Argentinac je imao 686, a Nizozemac 679 bodova.

Da li je realno da je Van Dijk 2019. godine bio bolje nego Lewandowski 2021. ostaje stvar ličnog ukusa, ali zaostatak od 33 boda za Messijem se čini nerealnim za sjajnog Poljaka.

Inače, trećeplasirani Jorginho je imao 460 bodova. Karim Benzema se spominjao kao glavni kandidat, a na kraju je završio na četvrtom mjestu sa 239 bodova.

Cristiano Ronaldo koji je pet puta osvajao Zlatnu loptu je bio tek na šestom mjestu sa 178 bodova što mu je najslabiji učinak u posljednjih deset godina.

Učitaj još novosti