27. 10. 2021 - 18:55
Zvjezdan Misimović o selektoru Petevu: Cijela država ga je...
907
Shares
Zvjezdan Misimović o selektoru Petevu: Cijela država ga je dočekala na

GOVORIO ZA AVAZ

Zvjezdan Misimović o selektoru Petevu: Cijela država ga je dočekala na "nož", primarni cilj je...

27. 10. 2021 - 18:55
0
Shares

Zvjezdan Misimović (39), nekadašnji as naše fudbalske reprezentacije, a trenutno savjetnik predsjednika Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine Vice Zeljkovića, optimista je pred novembarske kvalifikacione utakmice odluke za baraž Svjetskog prvenstva 2022. protiv Finske i Ukrajine na zeničkom Bilinom polju.

- Ja sam uvijek optimista, rekao je Misimović u razgovoru za „Dnevni avaz“ te dodao:

- Neće biti lako, ali ekipa je u posljednjim utakmicama pokazala karakter. Iako je mlada, ima dobro iskustvo – od onog gola u Zenici protiv Kazahstana (2:2 – op. a.), do dobre reakcije u Ukrajini (1:1) kada smo gubili.

Edin Džeko ove jeseni igra u top-formi, a Miralem Pjanić, Rade Krunić, Gojko Cimirot, Siniša Saničanin... uspješno su se vratili u tim nakon povreda ili infekcije koronavirusom. Trenutno niko od startera nije van stroja...

- Najvažnije je da nema povreda, jer smo s te strane imali peh u posljednjim utakmicama, ali su momci koji su uskočili u tim umjesto njih odradili fenomenalan posao. To i krasi ovu ekipu, svako je tu za svakoga – ne samo kada treba zamjena, nego i kada su zajedno na terenu. Zbog toga smo i odradili dobar posao - ističe popularni Miske.

Imamo sve u svojim rukama.

- Trebaju nam četiri boda da budemo drugi na tabeli, što – hajmo reći, prije početka kvalifikacije nije bio primaran cilj. Mislim da smo sasvim solidno odigrali dosadašnje kvalifikacione utakmice i tako došli dva koraka do baraža. Sada i njih moramo napraviti zajedno, kao i do sada.

Na konstataciju da je bio jedan od rijetkih koji je od prvog dana vjerovao u selektora Ivajla Peteva (Ivaylo), Misimović dodaje:

- Bio je to težak period... Malte ne, cijela država ga je dočekala na „nož“. No, kroz razgovore koje smo obavili, uvjerio sam se u njegove kvalitete. Ne samo trenerske, nego i ljudske. To je prepoznala i ekipa te sada za njim ide bez kompromisa. Ginu i za njega, što se vidi na terenu. Ali, ima još da se igra, ništa još nije gotovo. Dobro smo krenuli, ali je još dalek put pred nama.

I Misimović je svjestan da su nama uvijek odlučujuće utakmice bile i najteže. Nikad nismo uspjeli proći baraž...

- Generalno, model kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. je jako težak. Iako uđemo u baraž, bit će jako teško izboriti plasman na Mundijal u Kataru, ali mnogi nisu vjerovali ni da ćemo biti do posljednjeg kvalifikacionog termina u trci za drugo mjesto u našoj grupi. Naravno, nećemo se predati, iako je pred nama jako težak put do Katara - zaključio je Misimović.

Uprkos smjeni generacije, naš državni tim ostvaruje i pozitivne rezultate.

- Nije laka ili lagodna situacija, ali guramo. U cijeloj državi se stvara neka negativna atmosfera – tako je bilo i kada je dolazio selektor Petev oko reprezentacije. Ali, dolazi dosta novih igrača. Rezultati su zasad OK, idemo dalje istim putem. Primaran cilj nam treba biti plasman na Evropsko prvenstvo u Njemačkoj, ali normalno, mi smo još u trci za odlazak na SP 2022. i dok god imamo šansi, mi ćemo se boriti - rekao je Misimović.

Učitaj još novosti