27. 10. 2021 - 18:33
Juventus ponovo uhvaćen u mutnim poslovima: Češlja se...
907
Shares
Juventus ponovo uhvaćen u mutnim poslovima: Češlja se poslovanje Stare dame, sporna čak 42 transfera, među njima i onaj Pjanićev

ITALIJA

Juventus ponovo uhvaćen u mutnim poslovima: Češlja se poslovanje Stare dame, sporna čak 42 transfera, među njima i onaj Pjanićev

27. 10. 2021 - 18:33
0
Shares

Nadležno tijelo za superviziju fudbalskih klubova (COVISOC) prijavilo je tužiocu Juventus i Napoli zbog transfera, piše La Reppublica.

Kako se navodi, sporna su 42 transfera Juventusa vrijedna 90 miliona eura, jer se zapravo u novcu radilo o svega tri miliona eura. Sumnja se da Juventus “bildao” cijenu igrača kako bi ispeglao računovodske knjige. Na osnovu ovog posla, Juventus je zaradio 40 miliona eura i tako stvorio privid poslovanja u skladu sa finansijskim fair playom.

Jedan od primjera je trampa sa Marseilleom, gdje je u jednom pravcu otišao Franco Tongya, Juventus je dobio Marleya Akea. Obojica su navodno koštala po osam miliona eura, ali je zanimljivo to što jedan igra treću ligu Italije sada, a drugi četvrtu ligu Francuske.

Sporan je i transfer Miralema Pjanića. Prema informacijama, vrijednost našeg fudbalera je procijenjena na 60 miliona eura, dok je Arthur vrijedio 72 miliona eura. U novcu, nije bilo tolikog iznosa. Slično je i sa trampom Joao Cancelo- Danilo. Bek Juventusa je tada procijenjen na 65 miliona eura, a Danilo na 37 miliona eura. Dva beka, jedan gotovo duplo skuplji od drugog u trampi, a COVISOC- u je i to sumnjivo.

Što se tiče Napolija, situacija je također interesantna, a sporan je prije svega transfer Victora Osimhena iz Lillea.  On je zvanično kupljen za 70 miliona eura plus 10 miliona bonusa, a u Lille su proslijeđena i četiri fudbalera, Luigi Liguori, Ornestis Karnezis, Ciro Palmieri i Claudio Manzi. Trojica od njih su se već vratila u Italiju i igraju u trećem i četvrtom rangu, a Karnezis je još uvijek rezervni golman Lillea i nije debitovao. Navodno, njih četvorica su vrijedila 20 miiliona eura.

Jasno je već na prvu da tu nisu bila čista posla, a Tužilaštvo će morati poprilično “zapeti” da to i dokaže.

Učitaj još novosti