19. 10. 2021 - 23:11
Totalni nogomet: Ajax dominirao i napunio Borussijinu mrežu do...
907
Shares
Totalni nogomet: Ajax dominirao i napunio Borussijinu mrežu do vrha

LIGA PRVAKA

Totalni nogomet: Ajax dominirao i napunio Borussijinu mrežu do vrha

19. 10. 2021 - 23:11
0
Shares

U trećem kolu kolu skupine C Lige prvaka Ajax je na svom terenu uvjerljivo porazio Borrusiju Dortmund rezultatom 4:0. Obje momčadi iz svlačionica su izašle u više-manje očekivanim i najjačim sastavima, od uobičajenih prvotimaca nije bilo jedino ozljeđenog Gia Reyne i suspendiranog Andrea Onane.

Od progresivnih trenera kao što su Erik ten Hag i Marco Rose očekivali smo napadački nogomet od prve minute, a upravo to smo i dobili. Prvu veliku priliku imali su domaćini.

Gregor Kobel u 9. minuti skida pokušaj Brazilca Anthonyja. Već u idućoj minuti Kobel brani i Daleyju Blindu, ali u 11. Ajax dolazi u vodstvo. Dušan Tadić oštro ubacuje iz slobodnog udarca, a suparnički kapetan Reus glavom skreće loptu u vlastitu mrežu – 1:0. 

Borussija pokušava uzvratiti, njeni bekovi Meunier i Schulz veoma su ofanzivni, ali Ajaxova obrana je na visini zadatka. U 25. minuti domaćini podebljavaju prednost. Nakon jedne gužve na vrhu kaznenog prostora Sebastian Haller ostavlja loptu za Daleyja Blinda koji snažnim udarcem matira Kobela – 2:0. 

Ajax sve uspješnije kontrolira dvoboj. Borussia sve teže dolazi do lopte, dobru priliku imao je Steven Berghuis u 28. minuti, ali udarac odlazi pored vrata. Deset minuta kasnije mladi as Ajaxa Ryan Gravberch testira Kobela koji mu brani. Gravberch je veoma frustriran što nije već 3:0, Ajaxovi igrači djeluju zaista odlučno i motivirano.

O Ajaxovoj dominaciji dovoljno nam govori podatak da je Borussia prvi udarac u okvir upisala u sudačkoj nadoknadi prvog dijela, preko Erlinga Haalanda.

Prvu opasniju akciju u drugom dijelu ponovno je složio domaćin, preko svog pouzdanog kapetana Dušana Tadića, ali Borussija odmah u idućem napadu dokazuje kako ste s Haalandom u kadru uvijek opasni po suparnički gol.

U 48. minuti Ajaxov vratar Remko Pasveer uz veliki napor skreće njegov udarac u gredu. Ipak, Borussijina prijetnja ubrzo pada u zaborav. U 57. minuti na desnoj strani kaznenog prostora lopta dolazi do Antonyja. Borussijini braniči neodlučni su u markiranju, Brazilac se namješta na lijevu nogu i poentira – 3:0. 

Deset minuta kasnije Pasveer ponovno ne dopušta Haalandu da se upiše u strijelce, Ajax danas dominira, a njihov čuvar mreže pobrinuo se da ubije svaku nadu gostiju iz Njemačke. Dotukao ih je Sebastien Haller koji se sve češće spominje kao jedna od mogućih zamjena za Erlinga Haalanda u budućnosti. Reprezentativac Obale bjelokosti se potencijalnim budućim poslodavcima predstavio na zaista nemilosrdan način, upisao je gol i asistenciju.

Do kraja utakmice Ajax je uspješno kontrolirao posjed i utakmicu. Pjesma oduševljenih tribina Amsterdam Arene nije prestajala, bila je ovo prava simultanka ten Hagove momčadi. Borussija je potpuno nadigrana i morat će ozbiljno podići nivo igre ako misli popraviti dojam u idućem kolu.

LIGA PRVAKA, UTORAK

Grupa A

Club Brugge – Manchester City 1:5

PSG – RB Leipzig 3:2

Učitaj još novosti