12. 10. 2021 - 12:18
BAŽDAREVIĆ O VEČERAŠNJOJ UTAKMICI: Bod je prihvatljiv, Petev...
907
Shares
BAŽDAREVIĆ O VEČERAŠNJOJ UTAKMICI: Bod je prihvatljiv, Petev zna šta radi

Kvalifikacije za SP

BAŽDAREVIĆ O VEČERAŠNJOJ UTAKMICI: Bod je prihvatljiv, Petev zna šta radi

12. 10. 2021 - 12:18
0
Shares

Nakon pobjede nad Kazahstanom, Zmajevi su se vratili u borbu za plasman na Svjetsko prvenstvo, a na putu baraža stoji Ukrajina koja je naredni rival bh. selekcije.

“Jednostavno, zadovoljan sam onim što smo uradili protiv Kazahstana kada se gleda igra, a naravno sretan sam i zbog rezultata jer u ovom momentu nam je on najvažniji pošto nam daje mogućnost da idemo dalje i borimo se za baraž, što je cilj svih nas”, rekao je Baždarević na startu razgovora za Klix.ba.

Računica reprezentacije BiH je jasna. Potrebne su nam dvije pobjede u preostala tri meča kako bi i matematički osigurali plasman u baraž za odlazak na Svjetsko prvenstvo.

Potrebna je Zmajevima jedna pobjeda protiv Ukrajine u dva meča, te trijumf na domaćem terenu protiv Finske.

Baždarević tvrdi da je i remi dobar rezultat u Lavovu.

“Svaki rezultat, naravno osim poraza, nas ostavlja u igri. Međutim, idealno bi bilo da odigramo utakmicu na visokom nivou, kako mi to možemo, pa da ostvarimo i pobjedu, iako će to biti veoma teško jer svi znamo koliko Ukrajincima ova utakmica znači. Mislim da nas svaki rezultat osim poraza treba da interesuje jer ostajemo u igri. Moramo biti odlično organizovani i odigrati vrlo ozbiljnu i kvalitetnu utakmicu u tehničkom i taktičkom smislu, a sve u cilju ostvarivanja pozitivnog rezultata”, navodi Baždarević.

Bivši selektor Zmajeva smatra da je promjena formacije potrebna za Ukrajinu u odnosu na meč protiv Kazahstana. Ipak, Baždarević vjeruje kako su to selektor Ivaylo Petev i njegovi pomoćnici već dobro analizirali i da neće meč početi s dva napadača, već jednim.

“Sigurno je da će selektor o tome razmišljati. Mislim da to može biti opcija jer se radi o veoma kvalitetnoj reprezentaciji Ukrajine. Utakmicu nećemo kontrolisati, ali moramo imati kontrolu rezultata, a to ćemo uraditi ukoliko budemo dovoljno snažni i ozbiljni. Ukrajinci će imati vjerovatno veći posjed i kontrolu lopte, ali mi sve što budemo radili, moramo raditi konkretno. Zašto ne bi mijenjali formaciju. Ipak, vjerujem da selektor i stručni štab već o tome razmišljaju. Neće to biti nešto što će dovesti u pitanje našu dobru igru, ali moramo razmišljati i o drugoj varijanti i opciji”, uvjeren je popularni Meša.

Baždarević je u nekoliko navrata tokom razgovora pohvalio rad selektora Ivayla Peteva koji se suočio s velikim pritiskom nakon dolaska na klupu Zmajeva. Ipak, doskorašnji trener Guingampa tvrdi da će se ozbiljnije analize selektora, ali i mladih igrača moći uraditi tek na kraju kvalifikacija.

“Mislim da tek na kraju kvalifikacija možemo raditi ozbiljnije analize. Imamo tu mnogo mladih igrača i dosta talenta. Potrebno im je da steknu iskustvo u ovim kvalifikacijama i u narednim godinama donose kvalitet igri bh. reprezentacije. No, za precizniju analizu potrebno je sačekati kraj ovih kvalifikacija. Ipak, ja sam generalno zadovoljan igrama mladih igrača”, rekao je Baždarević koji je i u toku svog mandata “gurnuo u vatru” nekolicinu mladih igrača.

Neke od njih, poput Marija Vrančića, Sanjina Prcića i Darija Đumića, selektor Petev je vratio u reprezentaciju nakon dužeg odsustva.

Upravo to je ono što je podvukao Baždarević tvrdeći da je za njih trebalo biti mjesta i ranije te da je potrebno imati što veću širinu u rosteru.

“Mislim da su oni morali uvijek tu, makar u izboru i na nekom širem spisku. Osim pomenute trojice, tu su u reprezentaciji još neki igrači koje sam ja uveo u reprezentaciju. To nije bitno u ovom trenutku, ali je bitno da reprezentacija ima izbor i širinu kako bi na spisak pozivali najbolje i najpotrebnije igrače u tom trenutku”, ističe legenda Željezničara i bh. fudbala i nastavlja:

“Ne smijemo nikoga od mogućih reprezentativaca zaboravljati jer su svi oni kvalitetni i mogu donijeti nešto reprezentaciji. Zadovoljan sam što sam neke od njih ja prvi zvao, ali vidim da i selektor Petev to dobro radi i prati rad potencijalnih reprezentativaca. Jednostavno, selektor Petev mora da računa na sve one igrače koji su tu bili i prije njega. Prema tome, za mene je veliki plus kada imaš izbor do 30 fudbalera od kojih možeš birati šta je najbolje za tim u datom trenutku”.

Iako su već neko vrijeme igrači uz koje se vežu epiteti iskusni, Miralem Pjanić i Edin Džeko igraju u sjajnoj formi. Baždarević tvrdi da ima potencijala i igrača koji ih mogu zamijeniti, no ima i rješenje ukoliko ne bude takvih zvijezda među Zmajevima uskoro.

“Ne volim da ističem mlađe igrače i da nekoga izdvajam, ali vidite koliko je Rade Krunić napredovao i u kakvog je igrača izrastao iz jednog omladinaca. Tu su i neki drugi koji su išli istim putem. Ako ne budemo imali igrače koji će zamijeniti Džeku i Pjanića, rješenje je da kolektiv napreduje. Naša snaga u tom slučaju mora biti kolektiv. No, mislim i da među ovim mladim nogometašima, koje u ovom trenutku posjedujemo, ima mnogo potencijala. Tu ih je nekoliko od kojih se možemo nadati dobrim i svjetskim igračima”, optimističan je bivši selektor BiH.

Legenda Željezničara bez angažmana je od februara ove godine. Za portal Klix.ba osvrnuo se na ponude koje je imao tokom ljeta i iskreno poručio kako je napravio grešku odbivši neke od njih.

Cilj Baždarevića je da do kraja oktobra pronađe angažman. Želio je ostati u Evropi, no ponude koje su stigle bile su s drugih kontinenata i Meša ih je odbio.

“Nema ponuda u ovom trenutku. Bilo ih je tokom ljeta, ali sam ih odbio i iskreno mislim da sam napravio grešku. Šta je, tu je. Bez posla sam sedam mjeseci. Nisam imao puno ponuda iz Evrope, a to sam želio. Zvali su me mnogi van Evrope i odbio sam to. Dao sam sebi rok do kraja oktobra i nadam se da ću do tada naći posao”, zaključio je Baždarević u intervjuu za Klix.ba.

Sportba/SportCentar

Učitaj još novosti