22. 09. 2021 - 23:38
Englezil usporedili Modrića i Fabregasa. Ko je imao bolju...
907
Shares
Englezil usporedili Modrića i Fabregasa. Ko je imao bolju karijeru?

90MIN.COM

Englezil usporedili Modrića i Fabregasa. Ko je imao bolju karijeru?

Index.hr
22. 09. 2021 - 23:38
0
Shares

U nedjelju se igra jedan od tradicionalno najvećih engleskih derbija, između Arsenala i Tottenhama. Tim povodom engleski portal 90min.com uspoređuje neke od najboljih igrača koji su igrali ili igraju za te klubove, pa su tako na red došli Luka Modrić i Cesc Fabregas.

Derbi Sjevernog Londona uvijek je bio prožet fizikalnom igrom, letećim startovima, laktarenjem i udarcima glavom. U svom tom ludilu bilo je i povremene ljepote, a nitko je ne utjelovljuje bolje od Luke Modrića i Cesca Fabregasa. Njih su dvojica među najboljim veznjacima svojih generacija, savršeni tehničari koji su u stanju preuzeti kontrolu nad utakmicom kao malotko.

Modrić nije bio predugo u Spursima, ali je ostavio golem trag i od tada se etablirao kao jedan od najboljih nogometaša 2010-ih. Fabregas je pak slomio srca Arsenalovih navijača odlaskom u Barcelonu, a onda opet kad je potpisao za Chelsea, ali tijekom njegove ere u Topnicima malo je premierligaških veznjaka moglo u istu rečenicu s njim.

Pitanje je: koga bismo trebali smatrati boljim igračem? Pregledali smo karijere obojice kako bismo saznali.

Učinak u Premier ligi
U smislu učinka u najboljoj ligi svijeta samo je jedan pobjednik - Fabregas.

Španjolac se pojavio kao tinejdžer i odigrao 350 utakmica za Arsenal i Chelsea prije nego što je 2019. završio premierligašku karijeru. U Engleskoj je osvojio dva naslova na Stamford Bridgeu, dvaput je izabran u momčad godine, a 2008. osvojio je nagradu za najboljeg mladog igrača.

Modrićeva premierligaška karijera nije bila loša nakon početnih muka. Ostvario je 127 nastupa u četiri sezone, ali po tome se ne može ni uspoređivati s Fabregasom. Možda bi bilo drukčije da se dulje zadržao.

Trofeji
Naša druga kategorija puno je otvorenija za rasprave. Tijekom karijera i Fabregas i Modrić stekli su reputaciju serijskih pobjednika.

Otkako je 2012. otišao u Real Madrid, potonji je samo jedanput završio sezonu bez trofeja. Modrić je osvojio dva naslova španjolskog prvaka, Kup kralja, tri UEFA-ina superkupa i tri Svjetska klupska prvenstva. Naravno, posebno se ističu nevjerojatna četiri trofeja Lige prvaka, koji su Fabregasu uvijek izmicali.

Španjolac ima riznicu za koju bi većina nogometaša umrla, osvojio je jedno Svjetsko i dva Europska prvenstva, ali Modrićev kvartet Liga prvaka daje mu malu prednost u ovoj kategoriji.

Individualna priznanja
Može se razglabati o tome koliko su pojedinačna priznanja bitna u nogometu, ali nema nikakve rasprave o tome koji igrač pobjeđuje u ovoj kategoriji.

Modrić je sakupio nevjerojatnu količinu takvih nagrada tijekom karijere, a nijedna nije impresivnija od Zlatne lopte 2018. Iste je godine pokupio nagrade za najboljeg igrača u izborima World Soccera i FIFA-e, kao i Zlatnu loptu na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, na kojem je Hrvatsku vodio do neočekivanog finala.

Golovi i asistencije
Sada u Francuskoj uglavnom igra kao playmaker iz dubine, pa je lako zaboraviti koliko je Fabregas bio ubojit na početku karijere.

Neke njegove statistike su fascinantne, poput 20 asistencija u sezoni 2007./2008. ili 15 golova i 15 asistencija 2009./2010. pa, iako su mu brojke kasnije postupno opadale, to je razina kojoj se Modrić nikad nije uspio ni približiti.

Osim dok je još igrao u Hrvatskoj, nikad nije zabio više od pet golova u sezoni, a i broj asistencija mu je iznenađujuće nizak. Te se razlike, naravno, mogu pripisati različitim ulogama, ali to ne mijenja činjenicu da je Fabregas pobjednik u ovoj kategoriji.

Učitaj još novosti