13. 09. 2021 - 18:34
Medvedev pronašao Novakovu slabu tačku: Trener Rusa otkrio...
907
Shares
Medvedev pronašao Novakovu slabu tačku: Trener Rusa otkrio taktiku koja mu je donijela pehar US opena

US open

Medvedev pronašao Novakovu slabu tačku: Trener Rusa otkrio taktiku koja mu je donijela pehar US opena

13. 09. 2021 - 18:34
0
Shares

Danil Medvedev je uspIo nešto što nikome ove godine nije pošlo za rukom, savladao je Novaka Đokovića na Grend slemu i spriječio ga da ispiše istoriju tenisa i postane najtrofejniji Grend slem šampion i prvi čovjek koji je kompletirao kalendarski Grend slem još od Roda Lejvera 1969. godine.

Medvedev je bio svježiji, do finala je na terenu proveo pet sati manje od Novaka, a imao je i mnogo više vremena za odmor nakon polufinala, što je sigurno uticalo i na ishod finala.

Vidjelo se da Novak fizički nije na najvišem nivou, ali ga je dodatno dotukla sjajna igra Medvedeva, koji je servirao nevjerovatno dobro i precizno, uz veliki rizik na drugom servisu, koji je često bio brz kao i prvi.

Medvedev je za ovo finale imao ozbiljnu pripremu, a veliku lekciju imao je iz ovogodišnjeg finala Australijan opena, gde ga je Novak lako počistio sa 3:0 u setovima.

- Nakon finala u Melburnu, imali smo utisak da Danil nije imao tu unutrašnju vatru da pokaže svoju igru da bude jači, posebno protiv igrača kao što je Novak. To je bilo nešto što se moralo promijeniti u ovom finalu da ga odvede na viši nivo. Naš osjećaj je bio da je Danil spreman da se takmiči u svom najboljem izdanju. Rekao bih da je ključ svega u mentalnom djelu, u energiji - rekao je trener ruskog tenisera.

On je kasnije otkrio i da je plan bio da Medvedev što više napada Novaka po sredini, jer je to taktika koja njemu ne odgovara, kada ima kretnje naprijed nazad, umjesto lijevo desno kada se gađaju uglovi terena, što je nešto što Novaku prija. Takvu taktiku svojevremeno je koristio Sten Vavrinka, koji je Novaka pobijedio čak četiri puta na Grend slemovima.

- Što se tiče igre, imali smo nekoliko strategija. Pogotovo da se igra više prema sredini. Da ne otvara previše ugao i trči mnogo s jedne na drugu stranu. Ovo nije magija. Lako je reći, ali nije lako to sprovesti u djelo. Morate da igrate na svom najvišem nivou i da imate kvalitet u udarcima. Takođe treba imati na umu da ova strategija može da se promijeni tokom meča, jer bi se Novak prilagodio. Morate biti pažljivi da biste znali šta treba da radite u svakom trenutku. Danil je imao nekoliko strategija za različite situacije. Dobar servis je bio jedan od ključeva i on je servirao fenomenalno - zaključio je Žil Servara.

Učitaj još novosti