13. 09. 2021 - 07:51
Medvedev uništio Đokovića u finalu US Opena i srušio mu snove...
907
Shares
Medvedev uništio Đokovića u finalu US Opena i srušio mu snove o rekordu

Medvedev uništio Đokovića u finalu US Opena i srušio mu snove o rekordu

13. 09. 2021 - 07:51
0
Shares

Rus Danil Medvedev je u fenomenalnom finalu US Opena pobijedio prvog igrača svijeta Novaka Đokovića 3:0 (6:4, 6:4, 6:4) i tako došao do svog prvog Grand Slam u karijeri.

Đoković je bio na korak do teniske vječnosti. Da je uzeo US Open, srpski teniser bi postao prvi igrač nakon 52 godine koji je osvojio kalendarski Grand Slam, sva četiri najveća turnira u istoj godini. Posljednji i jedini u Open eri to je uspio legendarni Rod Laver 1969. godine.

Ovaj meč bio je poseban za Đokovića i jer je titulom mogao pobjeći najvećim rivalima Rogeru Federeru i Rafaelu Nadalu po broju osvojenih Grand Slam naslova. Sva trojica imaju po 20, a Đoković je mogao doći do 21 i dokazati da je najveći svih vremena. Ipak, nije uspio i šansu će tražiti sljedeće godine.

Medvedev je odigrao fantastično finale i nakon dva sata i 17 minute igre pobijedio je Đokovića osvojivši svoj prvi Grand Slam naslov u karijeri nakon što je prva dva finala izgubio. Na US Openu 2019. od Rafaela Nadala, a ove godine na Australian Openu od Đokovića.

Medvedev je tako postao tek treći Rus, nakon Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina, osvajač Grand Slam trofeja.

Najbolji svjetski teniser je u svom 31. Grand Slam finalu lovio je 21. titulu, čime bi se odvojio od Rafaela Nadala i Rogera Federera koji imaju po dvadeset Grand Slam titula. No, nije uspio.

Đoković je želio i kalendarski Grand Slam nakon što je ove godine osvojio i Australian Open, Roland Garros te Wimbledon. Posljednji kojem je to uspjelo bio je Rod Laver još 1969. godine.

Učitaj još novosti