08. 09. 2021 - 17:55
Kosovski novinar španskoj zvijezdi: "Zašto ne želiš reći Kosovo?"
907
Shares
Kosovski novinar španskoj zvijezdi:

Kosovski novinar španskoj zvijezdi: "Zašto ne želiš reći Kosovo?"

08. 09. 2021 - 17:55
0
Shares

Kosovo od 20:45 dočekuje Španiju u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2022. godine. Uoči utakmice održana je standardna presica na kojoj je španski reprezentativac Pablo Sarabia razljutio domaće novinare.

 

Sarabia je tokom cijele presice koristio termin "domaći tim“ i nije htio reći "Kosovo."

 

Jedan od domaćih novinara to je odmah primijetio i zatražio objašnjenje.

 

"Zašto ne kažeš Kosovo? Zašto govoriš "domaći tim?” upitao je Sarabiju kosovski novinar.

 

Sarabia je ostao zbunjen pitanjem i nakon nekoliko sekundi odgovorio kako ne razumije pitanje. Presica je ubrzo prekinuta.

 

Španija ignorira postojanje Kosova i ne želi priznati njegovu nezavisnost. Španci su u prvom meču, koji se igrao u Sevilli, zabranili TV komentatoru da spominje ime države Kosovo. Potom su Kosovo napisali mali slovima, kao i skraćenicu od tri slova, koja se nalazi uz rezultat utakmice.

 

U martu se dogodila slična situacija

Delegacija Kosova u martu je bila neugodna prema španskim novinarima. Inzistirali su na tome da se izgovori ime Kosova.

 

"Ne znam kako vidite Španiju poslije dvije teške utakmice? Mislite li da će Luis Enrique napraviti puno promjena za utakmicu protiv vaše ekipe?” upitao je novinar španjolskog lista As.

 

 

"Kome je upućeno to pitanje?" upitao je Bajram Shala, glasnogovornik Kosova.

 

"Treneru", odgovorio mu je novinar.

 

"Čijem treneru? Treneru koje momčadi? Nismo vidjeli ime naše reprezentacije u vašim medijima, što je čudno. Kome je upućeno pitanje?" inzistirao je Shala.

 

Nakon još nekoliko pitanja, španski novinar je rekao da je to pitanje bilo upućeno treneru Kosova. Shala je nakon toga rekao da je sve u redu i da je to želio čuti.

 

Španci ne priznaju Kosovo kao državu pa je špansko ministarstvo vanjskih poslova odredilo da gosti ne smiju imati tretman suverene države na ovom susretu. To znači da organizatori utakmice te komentatori u prijenosu neće smjeti govoriti da Španija igra protiv Kosova, nego protiv ekipe s teritorija Kosova. Također, njihova se zastava ne smije prikazivati uz špansku, a njihova himna neće biti navedena kao nacionalna himna Kosova, nego kao muzika koja predstavlja teritorij Kosova. Španski nogometni savez ni na koji način neće isticati da igra protiv suverene države.

Učitaj još novosti