04. 08. 2021 - 16:39
RIJEČI ZBOG KOJIH JE SVAKI SRBIN PONOSAN! Datunašvili je nakon...
907
Shares
RIJEČI ZBOG KOJIH JE SVAKI SRBIN PONOSAN! Datunašvili je nakon bronze izjavom oduševio cijelu naciju!

PREBILI GA METALNOM ŠIPKOM U DOMOVINI PA POBJEGAO U SRBIJU

RIJEČI ZBOG KOJIH JE SVAKI SRBIN PONOSAN! Datunašvili je nakon bronze izjavom oduševio cijelu naciju!

04. 08. 2021 - 16:39
0
Shares

Zarub Datunašvili donio je šestu medalju Srbiji na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Datunašvili je osvojio bronzanu medalju za Srbiju u hrvanju grčko-rimskim stilom do 87 kilograma.

Zarub je poslao jasnu poruku poslije osvajanja medalje.

"Jako sam sretan zbog osvojene medalje. To je bio moj cilj u Tokiju. Ovaj uspjeh dugujem svim ljudima iz Srbije koji su vjerovali u mene. Hvala ti Srbijo!", rekao je Datunašvili.

07d27511-fee8-4821-b08a-8d0e114e703d

"Osjećam se dobro, ali sam se nadao i boljem rezultatu. Ali planovi su se promijenili i morao sam da se borim za bronzanu medalju. Iskoristio sam priliku i osvojio sam odličje. Protiv ovog borca sam već rvao ranije, ali sam izgubio prethodni meč. Sada sam mu se revanširao za raniji poraz, tako da sam zadovoljan", rekao je Datunašvili.

"Moj trener i ja smo imali dobru taktiku koju sam ja veoma dobro sproveo u djelo, dok je moj rival napravio neke greške. Iskoristio sam šansu koje sam imao na kraju dobio borbu. Dobro sam otvorio meč, brzo stekao prednost i na kraju slavio".

"Mogu da se zovem Zoran Zurab Datunašvilić", rekao je Gruzijac pod srbijanskom zastavom te zatim uzviknuo: "Živjela Srbija!"

29-godišnjak iz Gruzije koji je Srbiji donio šestu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, ima izuzetno uzbudljivu životnu priču.

Datunašvili je prije prelaska u srpski nacionalni tim osvojio tri evropske medalje za Gruziju. Dva puta je bio šampion Evrope (2016. i 2017. godine), a 2013. je osvojio broznaznu medalju.

2668593-profimedia0625317424-ls

Datunašvili je u Srbiju došao nakon incidenta koji se dogodio u na jednom takmičenju u Tbilisiju.

Naime, u januaru 2019. godine Gruzujac je pretučen na jednom takmičenju i zbog toga je odlučio da se više ne takmiči za svoju domovinu. Neposredno nakon borbe u šampionatu Gruzije u hrvanju grčko-rimskim stilom Zurabi je pretučen metalnom šipkom.

Datunašvili se u finalu prvenstva borio protiv Roberta Koblijašvilija i sudije su za pobjednika proglasile višestrukog prvaka svijeta i Evrope.

Mnogi su negodovali zbog ove odluke, jer su smatrali da je pobjedu zaslužio Datunašvili.

Došlo je do verbalnog obračuna, koji je ubrzo prerastao u fizički. U sukobu je učestvovao i predsjednik Hrvačkog saveza Gruzije Gega Gegešidze. On je uletio u gomilu sa metalnom šipkom i udario reprezentativca Datunašvilija u glavu.

On je uhapšen, ali je ubrzo i pušten uz plaćenu kaznu, dok je Datunašvili donio odluku da napusti svoju zemlju.

cc38d0e5-7bb9-44a3-b0ee-154e0a4b27dd

Datunašvili je nakon incidenta razgovarao sa Mihailom Kadžajom, svojim zemljakom i prijateljem koji je već nastupao pod zastavom Srbije.

"Rekao sam mu da želim da napustim Gruziju. On mi je tad otkrio da bi Srbija možda bila zainteresovana za mene. Kontaktirao me je predsjednik Hrvačkog saveza Željko Trajković, i tako sam se našao tu gdje sam i sad", rekao je jednom prilikom Zurabi.

Zurabi je Srbiji već doneo tri medalje na velikim takmičenjima. Na Svjetskom kupu u hrvanju u Beogradu osvojio je bronzanu medalju, a prije osvajanja bronze na OI trijumfovao je na Evropskom prvenstvu u Varšavi u aprilu ove godine.

Učitaj još novosti