21. 07. 2021 - 08:41
"NEPRIKLADNO STE OBUČENE!" Evo u čemu su igrale norveške...
907
Shares

ODLUKA IZAZVALA BIJES

"NEPRIKLADNO STE OBUČENE!" Evo u čemu su igrale norveške rukometašice i zbog toga ih je EHF istog časa kaznio!

21. 07. 2021 - 08:41
0
Shares

Norveška javnost je prilično bijesna. Mnogi će reći - sa pravom, imajući u vidu šta je izazvalo bujicu nezadovoljstva.

Za sve su "krive" rukometašice na pijesku koje su na Evropskom prvenstvu održanom u Varni, u Bugarskoj, odbile da nastupe u bikiniju.

Naime, u meču za treće mesto, protiv Španije, Norvežanke su zaigrale u uzanim šortsevima, pa je evropska kuća rukometa (EHF) riješila da ih sve redom kazni.

U saopštenju EHF-a se navodi da je izrečena globa "od po 150 eura po igračici, ukupno 1.500 eura, jer nisu bile odjevene kako to nalažu Pravila Međunarodne rukometne federacije (IHF) za rukomet na pijesku".

Šef norveškog Saveza, Kare Geir Lio, ističe da će ta organizacija platiti kaznu umjesto reprezentativki, ali dodaje i sjledeće:

"Trebalo bi da postoji sloboda izbora u zadatim okvirima. Najvažnije je, valjda, da igračice budu u opremi koja im najviše prija?!"

Bijes u Norveškoj zbog izrečene kazne mogao je da se vidi u brojnim javnim osudama takve odluke, a čak je reagovao i ministar kulture i sporta, Abid Radža:

"Ovo je potpuno nevjerovatno! Neophodno je da se promijene ti mačo i konzervativni stavovi u međunarodnom sportu", napisao je on na Tviteru, piše Blic.

Poslije brojnih protesta, iz EHF-a je, preko portparola, Endrjua Baringera, poručeno da je "evropska kuća rukometa posvećena rješavanju ovog problema, ali da treba istaći da se pravila mogu mijenjati samo na nivou svjetske organizacije, IHF-a".

Rukomet na pijesku se, na međunarodnom nivou, kroz takmičenja odvija od 2004. godine i još uvijek nije dio olimpijske porodice sportova dok je, za razliku od njega, odbojka na pijesku olimpijski sport još od 1996.

Učitaj još novosti