15. 07. 2021 - 14:27
Džombeta: Rezultat na EP pomoći će nam u budućnosti, osjećaj...
907
Shares
Džombeta: Rezultat na EP pomoći će nam u budućnosti, osjećaj je i dalje nevjerovatan

BH. REPREZENTIVKA U KOŠARCI

Džombeta: Rezultat na EP pomoći će nam u budućnosti, osjećaj je i dalje nevjerovatan

15. 07. 2021 - 14:27
0
Shares

U košarkaškim krugovima u BiH, posebno ženskim, i dalje je vodeća tema uspjeh košarkaške reprezentacije BiH na Evropskom prvenstvu, na kojem je osvojila peto mjesto.

Nikad zadovoljnije i sretnije bh. košarkašice su otišle na odmor, a gotovo sve igračice su u izjavama nakon Evrobasketa isticale da je ovo tek njihov početak.

Iako je prvenstvo završeno prije dvadesetak dana, kod većine igračica se još nisu slegli utisci i emocije. Svjesne su da su vratile žensku bh. košarku na evropsku mapu. Važan kotač u uspjehu bh. dama bila je Miljana Džombeta, koja je po mnogima bila “faktor X” u timu Gorana Loje. Sjajna Trebinjka odmor privodi kraju, a priznaje da se u njenim krugovima i dalje priča o EP.

“Završilo se Evropsko prvenstvo, ali i dalje svaki dan sa prijateljima, saigračicama iz reprezentacije pričam o tome. Prisjećamo se dana od samog početka priprema pa do posljednje utakmice, osvajanja petog mjesta i plasmana na kvalifikacioni turnir za Svjetsko prvenstvo. Osjećaj je i dalje nevjerovatan, sreća, radost i ponos”, kaže za Nezavisne Miljana Džombeta.

Zmajice su praktički preko noći postale heroine nacije, o njima su tek rijetki pisali prije EP prateći njihove uspješne karijere u klubovima. Sada su konačno od svih dobile pažnju kakvu zaslužuju, a trebinjska košarkašica nagašava da im ona i te kako prija.

“Nisam očekivala ovakvu pažnju, ali smo mi svojim igrama zaslužile da budemo najbolji ambasadori svoje države, da nas ljudi prate, da čekaju početak naše utakmice i da zajedno proslavljaju sa nama pobjede”, ističe Džombeta, koja je najbolju utakmicu u Strazburu odigrala u onom ključnom meču za plasman u četvrtfinale protiv Hrvatske, kada je ubacila 14 poena.

Presretna je i zbog dočeka koji joj je priređen u rodnom gradu, a iskreno se nada da je pred reprezentacijom BiH još mnogo dobrih izdanja, možda već na turniru koji vodi na Mundobasket.

“Kao i uvijek, od strane moje porodice, prijatelja i sugrađana dočekana sam kao pravi šampion. Ovaj rezultat će svakako pomoći svim igračicama u budućnosti. Tek smo počele da pišemo istoriju i ovdje nećemo da stanemo”, poručuje Miljana i dodaje:

“Moram istaći da su čast i zadovoljstvo da imamo u timu jednu Raziju Mujanović, legendu ženske košarke. Sami njeni uspjesi u bogatoj košarkaškoj karijeri govore vam o kakvoj osobi je riječ.”

Inače, Miljana je prošle sezone nastupala u Mađarskoj za ekipu ZTE NKK iz Zelegeršega. Tokom veoma uspješne karijere 28-godišnja košarkašica je nastupala još za Leotar, Borac, Čelik, Vrbas Medelu, Feniks Galatu, Aradu (Rumunija), Play Off, švicarski Helios i špansku St. Adriju.

Učitaj još novosti