15. 07. 2021 - 14:09
Perez je u sve većim problemima. Objavljene su dosad za njega...
907
Shares
Perez je u sve većim problemima. Objavljene su dosad za njega najopasnije snimke

ŠPANIJA

Perez je u sve većim problemima. Objavljene su dosad za njega najopasnije snimke

Index.hr
15. 07. 2021 - 14:09
0
Shares

Florentino Perez jučer je najavio da će podići tužbu protiv novinara La Jungla Radija Josea Antonija Abellana i španjolskog El Confidenciala. 

Spomenuti medij već nekoliko dana objavljuje snimke i transkripte privatnih i tajno snimljenih razgovora u kojima je Perez blatio legende kluba, nogometaše i trenere, a Perez je uvjeren da je Abellan čovjek koji je te snimke dao El Confidencialu.

Pereza će zastupati Gonzalo Rodriguez Mourullo, a tužba neće biti podignuta zbog klevete, kao što se možda očekivalo, već zbog povrede časti i ugleda.

Predsjednik Real Madrida, barem prema dosadašnjem razvoju situacije, ne tvrdi da snimke nisu autentične, ali svejedno podiže tužbu jer smatra da su objavljene s tolikim vremenskim odmakom (neke čak i 15 godina kasnije nego što su nastale) samo zato da mu se napakosti zbog sudjelovanja u projektu Superlige.

Objavljen je i peti set snimki
Već jutros stigao je odgovor El Confidenciala koji je objavio novi set snimki. Ovoga puta se radi o nekoliko odvojenih snimki nastalih od ožujka 2007. godine do listopada 2012. godine. U njima se može čuti na koji način je Perez govorio o medijima.

U transkriptu razgovora može se pročitati kako Perez dogovara gašenje pojedinih TV emisija, uvjetuje donošenje odluka na javnoj radioteleviziji i organizira javne linčeve svojih protivnika na društvenim mrežama.

"Ne brini ništa, moramo pobijediti samo bitku protiv Marce i TVE-a (španjolska javna televizija). S time ćemo izolirati El Pais koji se nije ponašao loše, ali su se Relano i De la Morena ponašali loše. El Ronda više neće biti", govori u jednom dijelu Perez.

Perez je napravio sve da ugasi El Rondo
Iako nije potpuno jasno kome se obraća, jasno je da Perez govori o poznatom radijskom voditelju Joseu Ramonu de la Moreni, čovjeku koji je baš ovog ljeta završio dugu i uspješnu karijeru. De la Morena je godinama bio jedan od najpoznatijih glasova Cadene SER.

Drugi čovjek kojeg Perez spominje je Alfredo Relano, čovjek koji je 23 godine bio glavni urednik madridskog Asa, a zajedno je s De la Morenom povezan s PRISA grupacijom kojoj je Perez odavno objavio rat i koja je vlasnik AS-a, El Paisa i mnogih drugih medijskih brendova.

eb366446-025c-4d10-9867-e252a80e2a56

 Alfredo Relano, urednik Asa

EL Rondo, koji Perez spominje, bio je emisija na španjolskoj javnoj televiziji koja se emitirala od 2005. do 2007. godine. Bila je to emisija u kojoj su gosti, najčešće ljudi iz svijeta nogometa i sportski novinari, raspravljali o aktualnim sportskim događajima. 

Perez govori kako tu emisiju treba ukloniti s televizije te ističe da ima čovjeka koji će to odraditi. 

"Vidjet ćemo na koji period je potpisan ugovor za emisiju. Ako je ostalo samo nekoliko mjeseci ugovora, odmah se gasi. Ako je ugovor na više sezona, pričekat ćemo ljeto pa će emisija biti ugašena", doslovan je Perezov citat iz razgovora.

Želje predsjednika Real Madrida su uslišene, El Rondo je prestao s emitiranjem na ljeto 2007. godine. Emisija je nestala s programa dok je predsjednik TVE-a bio Luis Fernandez.

Emisija nikad više nije emitirana
Jedan od redovitih gostiju El Ronda bio je novinar Roberto Gomez koji je kasnije u intervjuu za Marcu otkrio detalje gašenja emisije: 

"Emisiju je ugasio Florentino Perez. Bila je to pogreška, to je bio najbolji nogometni sadržaj na televiziji, a nakon toga smo dobili Pedrerola i njegovu emisiju Club de Futbol, koja nije bila ni blizu. Onda je još malo lutao i sada ima El Chiringuito", rekao je Gomez.

Plan koji je Perez proveo u djelo je lakše razumjeti kad se pročitaju njegove riječi.

"Luis Fernandez je madridistički taliban. Reći ću ti nešto, već je raskinuo ugovor koji je Roberto Gomez imao s televizijom. Sve je sređeno. Ugovor je trebao biti produljen, na kraju nije i to je to. On je imao veliku ulogu u toj emisiji, ali nema brige, El Rondo više nikad neće postojati", govorio je Perez, a u istom razgovoru otkrio je da je Luis Fernandez njegov čovjek koji je postavljen na čelo javne televizije te da je Marca jedini medij s kojim se još mora obračunati.

Fernandez je nagrađen
Nekoliko puta ranije spomenuti Luis Fernandez bio je predsjednik španjolske javne televizije za vrijeme vlade Josea Luisa Rodrígueza Zapatera, a kasnije je, prikladno, dobio posao kao direktor škole sporta koju je Real Madrid otvorio u Kini. Prema pisanju brojnih medija, s tom pozicijom dočekao ga je i milijunski ugovor.

df3a537c-ff00-4a0a-b643-8d98298321b2

 Luis Fernandez kao ravnatelj TVE-a

Podsjetimo, sve dosad navedeno događa se u trenutku dok Perez nije predsjednik Reala. Međutim, kad se drugi put vratio u predsjedničku fotelju, nije prestao s pritiscima na medije.

Jasno je to iz razgovora koji je održan u siječnju 2010. godine, u kojem je komentirao ranije spomenutog Relana, urednika Asa.

"Relano je moj neprijatelj. Mrzi me na svaki način na koji se nekoga može mrziti. Drugi put sam postao predsjednik protiv njegove volje", govorio je Perez koji nikad nije ni pokušavao sakriti da otvoreno ne voli neke novinare i medije, a posebno one vezane uz PRISA grupaciju.

Slavio je linč novinara na društvenim mrežama
Posljednji detalj iz najnovijeg teksta objavljenog u španjolskom mediju odnosi se na trenutak iz listopada 2012. godine. Perez je u razgovoru s nepoznatom osobom slavio što se novinara El Paisa Diega Torresa maltretira na društvenim mrežama.

"Dobra stvar kod društvenih mreža je što imaju ogroman utjecaj. Na primjer, Diego Torres, koji mi je stalno stvarao nekakve probleme, sada trpi uvrede i napade. Internet ga uništava. Sada mi radi manje problema, gotovo da je prestao", priznao je Perez na kraju transkripta koji će gotovo sigurno najkasnije sutra dobiti novi nastavak. 

Učitaj još novosti