12. 07. 2021 - 17:13
Sam među pobjednicima, suza goni suzu, srce puca od tuge:...
907
Shares
Sam među pobjednicima, suza goni suzu, srce puca od tuge: Potez igrača Engleske je prva priča finala

Sam među pobjednicima, suza goni suzu, srce puca od tuge: Potez igrača Engleske je prva priča finala

Sportsport.ba
12. 07. 2021 - 17:13
0
Shares

Bukayi Saki je bilo najteže. Engleska nije uspjela. Izgubljeno je finale Evropskog prvenstva u svom dvorištu i to na najbolniji mogući način - izvođenjem penala. 

Ključni penal da ostavi "naciju u životu", produži nadu zemlji koja veliki trofej čeka desetljećima pucao je vjerovali 19-godišnjak. Tolika odgovornost je pala na dečka koji iza sebe ima tek jednu profesionalnu sezonu.

Izjava Roya Keana koji bez dlake na jeziku, žustro i britko, baš kakav je bio i fudbaler, kritikuje starije i iskusnije zvijezde Engleske najbolje oslikava situaciju u taboru Tri lava prije izvođenja penala.

"Ako si ti Sterling ili Grealish ne možeš stajati tiu i gledati kako dijete izvodi penal prije tebe. Ne možeš. Boli me briga šta drugi govore, ne možeš!", rekao je Keane.

Saka je igrao odličan Euro, uspio se izboriti i za mjesto startera, u finalu je dobio šansu s klupe. Umjesto da postane junak, postao je tragičar baš kao i osoba koja ga je izabrala da šutira penal. I Gareth Southgate je promašio penal 1996. u polufinalu Eura. 

Mladi igrač Arsenala je u momentima kada mu je bilo najteže okružen protivničkim igračima koji slave u delerijimu. Srce mu je pucalo u hiljadu komadića, potekla je i suza. 

Kada je vidio šta se dešava Saki odmah je prema njemu potrčao Kalvin Phillips, upravo je zbog toga veznjak Leeds Uniteda prva priča finala Eura. 

Fudbal je sport. Nekad gubiš, nekad pobjeđuješ, ali uvijek treba biti čovjek. To je uradio Phillips. Otišao je do saigrača s namjerom da ga utješi i pomogne mu u možda i najtežim trenucima u životu jer realno niko ne želi promašiti penal u finalu Eura. 

Poslije toga Saku su utješili i ostali igrači Engleske, red je došao i na selektora Garetha Soutghatea. Igraču pred kojim je tek fudbalska karijera se definitivno nema šta zamjeriti već mu samo treba čestitati na hrabrosti i odgovornosti koju je preuzeo. 

Na kraju nije uspio usrećiti naciju, ali njegovo vrijeme tek dolazi. Ako se po jutru poznaje dan brzonogi ofanzivac Topnika će sigurno jednog dana postati fudbalska zvijezda.

Pohvale svakako idu i na račun 23-godišenjeg Phillipsa. Iza sebe ima tek jednu sezonu u Premiershipu, a pod palicom Marcela Bielse je pokazao zavidnu klasu. Oduzimanje lopte i pravilno pozicioniranje su njegove najjače osobine, ali do jučer je došla još jedna, bitnija od svih - ljudskost.

Učitaj još novosti