08. 07. 2021 - 13:47
CRISTIANO MU OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI Zbog krađe gola Ronaldu...
907
Shares
CRISTIANO MU OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI Zbog krađe gola Ronaldu žrtvovao je prijatelja. Sada je potpuno upropastio polufinale Eura

DANNY MAKKELIE

CRISTIANO MU OVO NIKAD NEĆE OPROSTITI Zbog krađe gola Ronaldu žrtvovao je prijatelja. Sada je potpuno upropastio polufinale Eura

Index.hr
08. 07. 2021 - 13:47
0
Shares

Danny Makkelie je akter dviju velikih priča u svjetskom nogometu ove godine, koje su ujedno i najveći skandali. 

Nizozemski policijski inspektor upropastio je polufinale Eura tako što je na utakmici Engleska - Danska (2:1) prvo u 30. minuti propustio poništiti gol koji su Danci neregularno postigli iz slobodnjaka, a onda je u 103. minuti dosudio nepostojeći penal za Englesku, nakon kojeg su domaćini na Wembleyju zabili za pobjedu. 

To da penal nije bio, očito je svakome tko je gledao utakmicu i s tim se slažu ljubitelji nogometa širom svijeta, stručnjaci, analitičari i neovisni sudački eksperti. Ipak, VAR je dao podršku sucu, koji je bez dodatne provjere, točnije gledanja sporne situacije na ekranu, potvrdio penal za Englesku.

Izveo ga je Harry Kane. Danski golman Kasper Schmeichel obranio mu je kazneni udarac, ali se od njega lopta odbila na nogu Kaneu, koji ju je iz drugog pokušaja zabio u mrežu za odlazak Engleske u finale.

Čini se nevjerojatnim da je višestruko teško na jednoj od najvećih utakmica kiksao UEFA-in elitni sudac, koji je ove sezone već sudio 46 utakmica, među ostalima i Dinamu u Europa ligi protiv Villarreala, dok je na Euru vodio čak četiri meča.

Međutim, neoprostivi kiksevi sudačkog teškaša u polufinalu Eura, koji je k tome imao i čak sedam pomoćnika, koji mu ništa nisu pomogli, jasniji su ako se sjetimo što je napravio prije četiri mjeseca u Beogradu. 

Makkelie četiri mjeseca prije kikseva na Eura nije vidio da je ovo gol
U trećoj minuti sudačke nadoknade, pri rezultatu 2:2 na utakmici Srbije i Portugala u kvalifikacijama za SP, Cristiano Ronaldo je savladao Marka Domitrovića. Golmanu Srbije, koji je istrčao s vrata, poslao je loptu u prazan gol.

Lopta je očito prešla crtu cijelim obujmom, ali je Stefan Mitrović klizećim startom spriječio da ode dalje i zatrese mrežu, pa glavni sudac Makkelie i pomoćnik na toj strani Mario Diks nisu vidjeli da je Portugal postigao gol.

e2d7d17d-ca0e-4066-853e-32ea5422c09f

Ronaldo je već slavio gol, a Mitrović je sjajno na crti još jednom spasio Srbiju nakon šuta Bernarda Silve. On je pokupio odbijanac, koji je srpski branič izvadio iz gola, i pucao s desetak metara. Međutim, pažnja svih bila je usmjerena na Ronalda, koji je prvo slavio gol, ali je zatim poludio upravo na Diksa kada je vidio da suci ne priznaju gol. Nije moglo biti ni VAR provjere jer se u kvalifikacijama za SP ne koriste videotehnologija ni taj sudački asistent. 

Ronaldo je bio bijesan kao nikad prije

bd3df47e-43d5-4a98-a5e2-daccedea51f7

Ronaldo je pobjesnio. Lamatao je rukama, urlao na Diksa i Makkelieja, skinuo kapetansku traku i bacio je na teren, da bi iskazivanje ogorčenosti na terenu završio "označavanjem kraja" utakmice i demonstrativnim odlaskom s terena u tunel Marakane, iako je utakmica još trajala. 

Makkelie je, pak, nakon utakmice otišao u svlačionicu Portugala kako bi se njegovom izborniku i igračima ispričao zbog velike greške te rekao da je trebao priznati gol. Međutim, Ronalda to nije udobrovoljilo, a krađa očitog gola najvećoj nogometnoj superzvijezdi ogroman je udarac ugledu bilo kojeg suca, posebno onog koji na skorom Euru želi otići do kraja. 

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ KAKO JE RONALDO POLUDIO JER MU MAKKELIE NIJE PRIZNAO ČIST GOL PROTIV SRBIJE.

"Nizozemski Širić" žrtvovao prijatelja i kolegu da bi spasio sebe

6723b934-19ef-47c1-b6fe-76849dfc40ae

Zato je Makkelie žrtvovao prijatelja kako bi spasio sebe. Iz svog sudačkog tima otpustio je prijatelja i dugogodišnjeg pomoćnika Diksa zbog ogromne greške koju je napravio na toj utakmici. Diks je tako otpao iz ekipe koja je godinama sudila najjače utakmice, među ostalima polufinale klupskog SP-a ove ili finale Europa lige prošle godine. 

Njegovim ispadanjem iz trojke novi član je postao Jan de Vries, koji je sada drugi pomoćnik, dok prvi ostaje Hessel Steegstra. Oni su s Makkeliejem sudili sve utakmice na Euru, pa tako i onu između Engleske i Danske. Makkelie je inače u Nizozemskoj jako povlašten. Jedan je od samo dva nizozemska suca koja imaju pravo birati suradnike. Drugi je Bjorn Kuipers. 

Diks: Užasno sam razočaran. Odbacio me baš pred Euro
Zbog svega navedenog ovaj potez izazvao je velik interes nizozemske javnosti, pa su tamošnji mediji tražili komentare poznatih sudaca nakon što je velika afera u Beogradu rezultirala raspadom slavne trojke. Odbačeni Diks se žalio novinarima: "Ovo je baš užasno razočaranje za mene, i to baš pred Euro. Makkelie mi je rekao da želi nastaviti s drugim pomoćnikom jer je povjerenje u našoj suradnji izgubljeno. Zaista sam se nadao većoj potpori, razumijevanju i povjerenju poslije uspješne suradnje svih ovih godina."

Smiješno sada zvuči Makkelievo objašnjenje zašto je odbacio Diksa
Smiješno sada zvuče argumenti kojima je Makkelie prije dva mjeseca obrazložio zašto je otpisao Diksa: "Godinama radim s Marijom i razumjet ćete da je ovo bila iznimno teška odluka. Jako smo blizu EP-a, na kojem dobrim suđenjem možemo izboriti nastup na SP-u iduće godine, i potpuno smo fokusirani na Euro." 

Učitaj još novosti