22. 06. 2021 - 12:58
UEFA zabranila da Allianz Arena bude u duginim bojama tokom...
907
Shares
UEFA zabranila da Allianz Arena bude u duginim bojama tokom meča Njemačke i Mađarske

UEFA zabranila da Allianz Arena bude u duginim bojama tokom meča Njemačke i Mađarske

22. 06. 2021 - 12:58
0
Shares

UEFA je zabranila da Allianz Arena bude u duginim bojama tokom meča Njemačke i Mađarske koji se igra sutra.

Gradske vlasti u Minhenu su odlučile da u znak neslaganja s Mađarskim vlastima pošalju poruku tako što će stadion na kojem će se igrati susret biti osvijetljen u duginim bojama.

Mađarski parlament je prošle sedmice izglasao zakon koji zabranjuje promicanje homoseksualnosti među maloljetnicima, što je izazvalo reakcije aktivista za ljudska prava.

screenshot-17

Ujedno je to bila još jedna u nizu restrikcija konzervativne vlade premijera Viktora Orbana prema LGBT osobama, zbog čega je Minhen želio poslati poruku solidarnosti mađarskoj LGBT zajednici.

No, kako piše Bild, UEFA je zabranila da stadion bude u duginim bojama.

Kako se navodi, stadioni na kojima se igra Euro mogu biti samo u bojama UEFA-e i reprezentacija koje učestvuju na turniru.

Golman Njemačke Manuel Neuer već je podržao LGBT zajednicu na meču protiv Francuske noseći kapitensku traku u duginim bojama, a podršku joj je dao i mađarski golman Peter Gulacsi.

Inače, na susretu u Minhenu očekuje se i veliki broj navijača reprezentacije Mađarske, među kojima je i ogroman broj članova ekstremno desničarskih grupa.

Podsjetimo, utakmica između Njemačke i Mađarske igra se u srijedu od 21 sat, a obje selekcije moraju ići na pobjedu ukoliko žele plasman u osminu finala.

Izvor:Klix

Učitaj još novosti