19. 06. 2021 - 10:36
ISPRAVKA VIJESTI: Ni Džeko nije “dogovorio” transfer u Fenerbahče
907
Shares
ISPRAVKA VIJESTI: Ni Džeko nije “dogovorio” transfer u Fenerbahče

ISPRAVKA VIJESTI: Ni Džeko nije “dogovorio” transfer u Fenerbahče

19. 06. 2021 - 10:36
0
Shares

Objavili smo netačnu vijesti da "će novi klub našeg Edina Džeke biti Fenerbahče".

U članku koji smo objavili, se tvrdi da predsjednik Fenera Ali Koc, želi Dijamanta "pokloniti" navijačima, a navodno je kompletan dogovor realizovan dok je Džeko bio na odmoru u Turskoj. 

Šta su činjenice?
Nije rijetkost da se u javnosti pojave neprovjerene i nepotvrđene tvrdnje vezane za prelazak pojedinih sportista u drugi klub. Riječ je najčešće o neutemeljenim nagađanjima koja se objavljuju bez ikakvih izvora. Takav slučaj bio je, recimo, i ranije ove godine, u februaru, kada se također pisalo da bi Džeko u zimskom prelaznom roku trebao preći u turski Fenerbahče. 

Fudbaler Edin Džeko trenutno nastupa za italijanski fudbalski klub Roma, a ugovor s ovim klubom ističe mu 30. juna 2022. godine (link). Tvrdnju o prelasku u Fenerbahče, koju je objavio magazin Sözcü, provjerili su iz lista Corriere dello Sport. Kako navode u članku objavljenom istoga dana, 19. juna, oni su kontaktirali Džekin tim koji je za njih demantovao ove navode. 

Međutim, Džekin tim poriče da između Bosanca i Fenerbahčea ima pregovora o njegovom prelasku u Tursku. Nema potvrde ni iz Rima.

Potvrda ove tvrdnje nema ni na zvaničnoj stranici Rome, ni na zvaničnoj stranici Fenerbahčea, kao ni na zvaničnoj Facebook stranici Edina Džeka. 

U objavi iz 22. juna 2021. godine na zvaničnoj stranici Fenerbahčea prenosi se izvještaj sa gostovanja predsjednika kluba Ali Koca u emisiji na Habertürk TV, te se, između ostalog, navodi:

Postoji napadač po imenu Edin Džeko. Rečeno je da ga je Fenerbahče uzeo. Dobro pratite tog čovjeka, bolje ćete razumjeti s kim je i kako u kontaktu. Objavljene su vijesti, rečeno je da je „izborni poklon Ali Koca“. (...) Juče je izašao njegov menadžer i rekao: „Nismo imali kontakt sa Fenerbahčeom ili Ali Kocom“. Glavna svrha toga je stvaranje očekivanja.

Ovakve tvrdnje, koje se o Edinu Džeki učestalo pojavljuju, u svojoj objavi na društvenoj mreži Facebook komentarisao je i njegov glasnogovornik Jasmin Ligata, navodeći da je riječ o pukim nagađanjima medija. Ligatu smo kontaktirali i ovoga puta vezano za navode o prelasku Džeke u Fenerbahče, koji je za Raskrinkavanje rekao:

Ovo je već drugi ili treći put da se Edin nalazi na odmoru u Turskoj i da ga   turski mediji dovode u vezu s tamošnjim klubovima. Međutim, pregovora i razgovora nije bilo, što je demantovano i u talijanskim medijima. Edin je bio na odmoru u Turskoj, ali nikako u pregovoru s turskim klubovima. On je pod ugovorom s Romom i trenutno se još ne zna njegova budućnost kada je u pitanju ovaj ili neki drugi klub, ali definitivno je u Turskoj bio samo prolaznik, odnosno u turističkoj posjeti. 

Dodao je i da sam Džeko nikada ne pregovara vezano za uslove prelaska, već da to obavljaju menadžeri ili druga lica u njegovo ime. Dodatno, ističe i da se “nikada on neće pojaviti u zemlji s kojom pregovara.” Vezano za eventualno napuštanje Rome, Ligata nam je rekao:

Edin će se vratiti u Rim 5. ili 6. jula, kada počinju pripreme, i tada će vjerovatno razgovarati o svojoj sudbini u Romi. U ovom klubu je pod ugovorom još godinu. Kada se vrati s odmora, negdje do 10. jula će se znati njegova sudbina.

Ligatu smo pitali i za komentar vezano za učestale navode o Džekinoj promjeni trenutnog kluba.

S Edinom radim 11 godina i svake godine po nekoliko puta, kada je god u pitanju neki prelazni rok, dešava se ista stvar - da Edina isključivo mediji sele u neki drugi klub. Od kako je došao u Romu, u kojoj je već pet godina, desilo se to na desetine puta - da je, prema navodima nekih medija, već potpisao za neki klub i pojavio se u njemu, a na kraju vrijeme pokaže šta je istina.(...)

Na kraju krajeva, zvanične informacije postoje i na Edinovim zvaničnim stranicama na društvenim mrežama, s bazom od tri miliona sljedbenika. Naša odgovornost prema tim ljudima je da im donesemo tačnu informaciju kada se ona desi, a ne špekulacije koje predstavljaju nepoštovanje prema svim ljudima koji čitaju i prate ne samo portale već i sportiste i njihove karijere.

Učitaj još novosti