11. 06. 2021 - 19:09
Šta jedu Italijani tokom Eura? Kada vidite jelovnik igrača...
907
Shares
Šta jedu Italijani tokom Eura? Kada vidite jelovnik igrača neće vam biti dobro

Šta jedu Italijani tokom Eura? Kada vidite jelovnik igrača neće vam biti dobro

11. 06. 2021 - 19:09
0
Shares

Italija večeras igra premijernu utakmicu na Evropskom prvenstvu protiv Turske, a Azzurri u pripremi meča i tunira nisu ništa prepustili slučaju, uključujući i pažljivo birana jela.

Nutricionista Matteo Pincella i kuhar Claudia Silvestri zaduženi su za namirnice apsolutne kvalitete za prehranu italijanske reprezentacije, a riječ je o originalnim receptima koji "zadovoljavaju um prije nepca".

Dan utakmice definisan je kao "fizičko demontiranje", dok je oporavak "faza rekonstrukcije". Da biste to mogli učiniti, potrebno je puno vode uz precizno doziranje ugljikohidrata.

To je jedna od temeljnih stvari koje rade u reprezentaciji Italije kada je u pitanju prehrana.

Noć prije utakmice povećano je konzumiranje hrane bogate ugljikohidratima, uz smanjenje punomasnih proizvoda. Ugljikohidrati se konzumiraju i prije i nakon utakmice, jer ne povećavaju samo energiju, već su već su korisni i za oporavak.

Zbog toga Italijani na svom jelovniku imaju cjelovite žitarice, uz pravilnu hidratizaciju.

Gazzetta dello Sport otkirva da su to voće, povrće i cjelovita hrana, koja sadrži vlakna koja ne smiju nedostajati organizmu. A pizza? I ona može biti korisna jer sadrži višak kalorija koje stimuliraju hormone, a Italijani je konzumiraju jednom sedmično. I to ne bilo kakvu pizzu, već onu s posebnim preljevima i sastojcima izvrsne kvalitete.

Italijani zbog toga kontrolišu sve, čak i odakle proizvodi dolaze, a priprema jela također je temeljna. Zbog toga jedu tzv. "rimsku pizzu", s kuhanijim tijestom, manje pečenu i s više kvasca, da bi bila probavljivija.

Doručak Italijana je nešto slaniji s jajima i uz proteinske palačinke, sa zobenim brašnom i jogurtom, te neophodnom tjesteninom. Uobičajeno gazirano piće je prihvatljivo, ali ne više od jednom sedmično, a nakon utakmice nije nepoželjno, jer su organizmu potrebni šećeri.

Svakom igraču ipak je dozvoljeno da na željeni način održava svoje prehrambene navike, poput veganske prehrane za one koji to žele, iako nutricionista Matteo Pincella preferira raznoliku prehranu.

Zbog toga će na meniju Azzurra biti svega pomalo svega, čak i ako se crveno meso ili naresci smanje na minimum.

Naravno, sve se detaljano proučava i vrši se redovita procjena, a Gazzetta, aludirajući na finale na Wembleyju, na kraju dosjetljivo poentira da se Italijani nadaju da će se za mjesec oprostiti od povrća i integralne tjestenine, te sve završiti engleskim pivom.

 

Učitaj još novosti