11. 06. 2021 - 18:20
Ukrajina prkoseći UEFA-i najavila da će nositi dresove sa...
907
Shares
Ukrajina prkoseći UEFA-i najavila da će nositi dresove sa zabranjenim sloganom

Ukrajina prkoseći UEFA-i najavila da će nositi dresove sa zabranjenim sloganom

11. 06. 2021 - 18:20
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Nakon što je jučer UEFA prihvatila dio žalbe koju je Rusija uputila zbog dresa ukrajinske nogometne reprezentacije za predstojeći Euro i primorala je da promijeni natpis na dresu, Ukrajina je odbacila takvu mogućnost i igrat će u prvobitno dizajniranim dresovima.

Ukrajina je danas izdala saopćenje u kojem su najavili da će Evropsko prvenstvo igrati s prvobitnim dresom, uprkos instrukcijama UEFA-e da je natpis 'Slava našim junacima' koji se nalazi na ovratniku ukrajinskog dresa političke prirode i da treba biti uklonjen na takmičarskim utakmicama.

"Imamo svoje dresove, odobrila ih je UEFA i igrat ćemo u njima. Naši dresovi su odobreni", rekao je glasnogovornik ukrajinske reprezentacije Oleksandr Hlivinski.

Podsjetimo, na dresovima su ucrtane granice ukrajinske države, uključujući i Krim, poluotok kojega je Rusija anektirala 2014. godine, ali kojeg međunarodna zajednica i dalje smatra dijelom Ukrajine.

Osim toga, na dresovima su ispisani slogani "Slava Ukrajini" te "Slava junacima", kao tradicionalni vojni pozdravi, a što je izazvalo bijes Rusa koji su sve to shvatili kao provokaciju i uputili su žalbu UEFA-i.

Glasnogovornik ukrajinskog tima dodao je da je predsjednik saveza Andrii Pavelko otputovao u Rim kako bi riješio ovaj problem.

Osim toga, predsjednik ukrajinskog parlamenta Dmitro Razumkov rekao je da je kombinacija slogana, široko korištenih tokom protesta na trgu Maidan 2013. godine, službeni pozdrav uspostavljen ukrajinskim zakonom i da "ne vrijeđa ničije osjećaje".

Od 2018. godine Oružane snage Ukrajine koriste taj izraz kao službeni pozdrav.

Ukrajina će na Euru igrati u grupi C protiv Nizozemske, Austrije i Sjeverne Makedonije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti