14. 05. 2021 - 17:26
ISKRENA ISPOVIJEST: U fudbalu je MNOGO nas homoseksualaca
907
Shares
ISKRENA ISPOVIJEST: U fudbalu je MNOGO nas homoseksualaca

IGRAČ TOLOUSA

ISKRENA ISPOVIJEST: U fudbalu je MNOGO nas homoseksualaca

14. 05. 2021 - 17:26
0
Shares

Nekadašnji fudbaler Tuluza Useim Belgasem (Ouissem Belgacem) uzburkao je svjetsku javnost auotbiografijom pod naslovom: "Zbogom, moja sramoto". Naime, njegova priča o homoseksualizmu, borbama koje je vodio u životu, te o naveliko prisutnoj homofobiji, kako kaže, posebno u fudbalu, nikoga ne ostvlja ravnodušnim.

Posebno podvlači homofobiju

- U tinejdžerskom uzrastu želimo samo da se integrišemo, da budemo dio grupe. U svlačionici morate da se pretvarate da imate djevojku, budete pomalo mačo, predstavljate sebe kroz priče da ste uhvatili ovu ili onu djevojku. Morate da nosite ovo "odjelo" ako želite da se integrišete. Saigrači ne bi razumjeli da smo svi sami u to vrijeme, ili još gore, nismo mogli da kažemo: "Upoznao sam dečka, odlično se slažem s njim i sretni smo" - piše  Belgasem, pa naglašava da je zbog toga bio veoma tužan, te da je do neke 20 godine vjerovao da se može promijeniti.

Useim posebno podvlači homofobiju u fudbalu i tvrdi da među igračima postoji veliki broj homoseksualaca koji su odlučili da šute, iako bi njihovo priznanje moglo da donese promjene.

Prepoznati problem

- Voleo bih da imam podršku sjajnih fudbalera ili sportskih tijela. Ako prepoznamo problem, radit ćemo na njegovom rješavanju. Treba nam više podrške, kao kod borbe protiv rasizma. Tu su svi mobilisani. Homofobija je diskriminacija koja je sklonjena u stranu. Fali nam malo hrabrosti - istakao je Belgasem, prenosi Dnevni avaz

Učitaj još novosti