04. 05. 2021 - 23:07
Manchester City se plasirao u historijsko finale Lige prvaka
907
Shares
Manchester City se plasirao u historijsko finale Lige prvaka

LIGA PRVAKA

Manchester City se plasirao u historijsko finale Lige prvaka

04. 05. 2021 - 23:07
0
Shares

Fudbaleri Manchester Cityja prvi su finalista Lige prvaka, nakon što su večeras u revanš susretu savladali PSG rezultatom 2:0. Prvi meč City je u Parizu dobio sa 2:1, pa je sa ukupnih 4:1 zakazao put u Istanbul, na svoje prvo finale u klupskoj historiji.

Pred sami početak meča, Manchester je poharalo nevrijeme nekarakteristično čak i za tamošnju klimu, pa su scene gdje je meč u maju otpočeo pod snježnim pokrivačem djelovale gotovo nadrealno. Bolje se PSG snašao na startu utakmice, a već u šestoj minuti sudija Bjorn Kuipers pokazao je na bijelu tačku nakon što je lopta u rame pogodila Zinchenka. Srećom postoji VAR, pa je svoju grešku brzo otklonio.

Parižani su imali veći posjed lopte na startu meča i diktirali su tempo, a City se opredijelio da u formaciji sa lažnom devetkom napada iz kontranapada. Perfektan su odigrali u 12. minuti, kada je Ederson dugom loptom pronašao Zinchenka, a ovaj lijepo vratio do De Bruynea. De Bruyneov udarac je izblokiran, ali lopta je došla do Riyada Mahreza, koji savladava Keylora Navasa za vodstvo domaćih.

Opet je Navas loše reagovao, jer mu je lopta prošla kroz noge, dok je Mahrez pokazao, iako ga niko ne bi svrstao u red najboljih Cityjevih fudbalera, da je ključan, jer je pogodio i u prvom duelu dva tima. 

Nedugo nakon gola za vodstvo Cityja, PSG stvara svoju prvu veliku šansu, a Marquinhos koji je pogodio u prvom meču ovaj put glavom šutira i pogađa samo prečku. 

Do kraja prvog dijela i Neymar je imao nekoliko solo prodora i pokušaja, ali svaki put je zaustavljen, što je kod njega izazivalo velike frustracije. Nije se utakmica bitno promijenila ni u drugom poluvremenu, a Neymar je ponovo odlučio uzimati stvari u svoje ruke. Nedugo nakon jedne situacije u kojoj nije uspio pogoditi, domaći su istrčali još jednu perfektnu kontru.

De Bruyne je uposlio Fodena, a u karakterističnoj akciji za Manchester City, mladi Englez je vratio na drugu stativu, gdje se Mahrez sjajno snašao i pogodio za 2:0. 

Bilo je tada jasno da je sve gotovo, a Cityjev je trijumf samo potvrđen nekoliko minuta kasnije, kada Angel Di Maria gubi živce i udara Fernandinha, te Parižani ostaju sa igračem manje do kraja meča.

Promjena rezultata više nije bilo, pa je City osigurao svoje prvo finale Lige prvaka u historiji, dok je PSG nakon prošlosezonskog nastupa u finalu sada ispao na ranijoj stepenici i upitno je da li će na ljeto uspjeti da zadrži Kyliana Mbappea, odnosno da li će krenuti u veliku rekonstrukciju ekipe koja, objektivno govoreći, nije ispunila ciljeve zbog kojih je sastavljena. 

City će u finalu igrati sa boljim iz duela Chelsea - Real Madrid, koji se sutra igra na Stamford Bridgeu. Nakon utakmice u Madridu, rezultat je 1:1, te Chelsea ima prednost gola u gostima, prenosi Sport1.ba.

Učitaj još novosti