11. 04. 2021 - 13:28
Na današnji dan prije 45 godina: U BiH stigla prva titula...
907
Shares
Na današnji dan prije 45 godina: U BiH stigla prva titula evropskog prvaka

Zahvaljujući rukometašima banjalučkog Borca

Na današnji dan prije 45 godina: U BiH stigla prva titula evropskog prvaka

11. 04. 2021 - 13:28
0
Shares

Bolji ljubitelji sporta “u pola noći” znaju nabrojati “trolist” ekipnih “loptačkih” evropskih prvaka iz BiH – rukometaše Borca (1976), košarkaše Bosne (1979) i košarkašice Jedinstva (1989). Na današnji dan prije 45 godina u BiH je stigla prva titula evropskog prvaka zahvaljujući rukometašima banjalučkog Borca. Ipak, krenimo redom…

borac6

Već smo opisali dramatičnu završnicu prvenstva Jugoslavije u sezoni 1974-75, kada su rukometaši Borca za samo jedan bod nadmašili tim sarajevskog Željezničara i osvojili treći uzastopni naslov. Time su stekli mogućnost novog nastupa u Kupu šampiona, nakon što su sezonu ranije – 13. aprila 1975. godine – u finalu u Westfallen hali u Dortmundu poraženi od istočnonjemačkog ASK Vorwaertsa iz Frankfurta na Odri (17:19).

Pohod na evropski tron Borac je počeo krajem novembra i početkom decembra 1975. godine utakmicama osmine finala protiv čehoslovačke ekipe Červená Hviezda iz Bratislave. U prvoj utakmici u banjalučkom “Boriku” Borac je deklasirao “Zvezdaše” i ubjedljivom pobjedom (27:14) riješio sve dileme. Iako je revanš bio samo formalnost, puleni Pere Janjića su zabilježili još jedan trijumf (26:22).

borac4

Protivnik u četvrtfinalu bio je ozbiljniji – španski prvak Calpisa Alicante. Ponovo je prva utakmica odigrana u Boriku – 8. januara 1976. – a Borac je ostvario sedam golova zalihe za revanš (28:21). Deset dana kasnije, u paklenoj atmosferi na jugoistoku Španije, revanš meč je završen neriješeno (13:13) i Borac je prošao u polufinale.

A tamo je čekao četverostruki evropski prvak Gummersbach. Prvi susret polufinala, odigran 10. marta 1976. u rasprodatoj Westfallen hali u Dortmundu pred 12.000 gledalaca, okončan je remijem (16:16). Revanš u Banjoj Luci 26. marta donio je veliku borbu, a na kraju su se radovali “Crveno-plavi” koji su pobjedom 15:13 vizirali kartu za finale.

Paralelno sa evropskim nastupima, Borac je vodio tešku bitku sa bjelovarskim Partizanom za titulu prvaka Jugoslavije, koju će na kraju osvojiti s bodom prednosti. No, kruna sezona desila se 11. aprila 1976. godine: U Boriku je odigrana utakmica koja je predstavljanje ispunjenje sna brojnih generacija banjalučkih rukometaša. Tog nedjeljnog popodneva je protivnik Borcu u finalu Kupa šampiona bio danski prvak Fredericia KFUM iz istoimenog gradića na istočnom dijelu poluotoka Jutlanda.

Kako su Danci imali znatno lakši put do finala (francuski Marseille, finski Sparta Helsinki i norveški Fredensborg Oslo), igrali finale u gostima, bilo je jasno da je Borac veliki favorit u odlučujućoj utakmici. No, rukometaši Fredericije su odlučili skupo prodati kožu pred 5.000 gledalaca u prepunom Boriku.

Prvi gol na utakmici postigao je Flemming Hansen i to je bilo jedino vodstvo Danaca na utakmici. Brzo su preokrenuli Milorad Karalić i Zdravko Rađenović, potom je Hansen poravnao na 2:2, nakon čega je domaćin preuzeo kontrolu nad utakmicom.

Prvo poluvrijeme obilježili su Rađenović sa četiri pogotka te odlični golman Abas Arslanagić, zahvaljujući kojima je Borac na odmor otišao sa četiri gola prednosti (11:7). Međutim, na startu drugog poluvremena gosti prave seriju (0:3) i dolaze na samo gol zaostatka (11:10). Borac je opet na +4 (14:10) golovima Nedeljka Vujinovića, Rađenovića i Radeta Unčanina, no Fredericia se ponovo vraća.

U posljednji minut se ušlo sa golom prednosti za Borac (16:15), kada se desio trenutak odluke. Søren Andersen je izašao pred Arslanagića, “Borik” je zanijemio, ali je “Akina” bravurozna odbrana spriječila izjednačenje. Na suprotnoj strani terena je Rađenović izborio sedmerac, a Vujinović pogodio za konačnih 17:15.

Na isteku 60. minuta, na parket su utrčali navijači, slavio se najveći uspjeh Borca i bh. rukometa, titula evropskog prvaka koju su, pod vodstvom trenera Pere Janjića, ostvarili Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Nedjeljko Vujinović, Abas Arslanagić, Dobrivoje Selec, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Rade Unčanin, Slobodan Vukša, Boro Golić i Zoran Ravlić.

Borac – Fredericia 17:15 (11:7)

Banja Luka, 11. april 1976. Dvorana Borik. Gledalaca 5.000. Sudije: Herbert Henschel i Peter Henfus (DR Njemačka). Sedmerci: Borac 3 (2), Fredericia 3 (2). Isključenja: Borac 6 minuta, Fredericia 2 minute.

BORAC: Arslanagić, Selec (2), Rađenović (6), Karalić (2), Bjelić, Vujinović (2), Vukša, Unčanin (2), Popović (1), B. Golić, M. Golić (2), Ravlić. Trener: Pero Janjić.

FREDERICIA: Jepesen, F. Hansen (3), Hajderman, Nilsen (3), Sørensen (1), Jungland (1), A. Hansen, Andersen (3), Pulsen, Madsen (2), Petersen (2). Trener: Ole Vorm.

Sport.ba/Sport.centar

Učitaj još novosti