14. 10. 2021 - 15:00
Za njega su pisali da je najopasniji tip u MMA: Prije 22...
907
Shares
Za njega su pisali da je najopasniji tip u MMA: Prije 22 godine šokirao je svijet; Specijalist je za posebnu, jako opasnu vještinu

Za njega su pisali da je najopasniji tip u MMA: Prije 22 godine šokirao je svijet; Specijalist je za posebnu, jako opasnu vještinu

14. 10. 2021 - 15:00
0
Shares
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na društvenim mrežama i na internetu općenito kruži video, kako to stoji u opisu, najgoreg, najšokantnijeg MMA poteza ikad.

Specijalist brazilske jiu-jitsu s baznom osnovom u hrvanju i grapplingu, Japanac Shinya Aoki, specifičnom polugom na ruku i istodobno napadom na glavu nogama teško je povrijedio Mizuta Hirotu na Dynamite spektaklu 2009. u Japanu. Slomio mu je ruku i šokirao komentatore borbe kao i publiku u dvorani.

Američki komentator ustvrdio je kako je viđeno u ringu “odvratno”, a američki portal Bleacher Report 2013. godine, znači 4 godine nakon ovog događaja, za Shinya Aokija napisao, ovjenčao ga istaknuvši kako je on, zbog svojih izvrsnih sposobnosti brazilske jiu-jitsu, poznavanja poluga, zahvata, borbe u parteru, najopasniji tip u MMA svijetu, onaj koji doslovno lomi kosti kad te primi.

“Tada je Aoki zarobio Hirotu u čekić i povukao mu ruke dok mu gotovo nisu otpale. Hirota je bio previše ponosan da tapka, sudac prespor da intervenira. Dakle, u trenutku koji su milioni gledali u izravnom prijenosu, Hirotu je pukla ruka. Odmah se vidjelo da je ozbiljno povrijeđen. Ali Shinya Aoki nije mario za to. Stao je nad Hirotu, vrisnuo i pokazao mu srednji prst, u trenutku dok je ovaj umirao od bolova, bio van sebe, u šoku”, stoji u tekstu spomenutog američkog medija.

“Nije mi pokazao poštovanje prije borbe, bio je neugodan, omalovažavao me. Kad sam imao njegovu ruku, imao je priliku tapkati i odlučio je ne. Neću odustati od predaje, od pobjede, samo zato što je moj protivnik previše arogantan da ne tapka. Pa sam mu slomio ruku“, rekao je Aoki za Bleacher Report u nizu ekskluzivnih intervjua. To je prizor za koji vjeruje da se može ponoviti u bilo kojoj od njegovih borbi…

“Naravno da je opasno boriti se sa mnom. Pokušat ću vam slomiti sve udove ako je to potrebno da vas pobijedim”, istaknuo je.

Inače, Jiu Jitsu jedna od najstarijih i najpoštovanijih japanskih borilačkih vještina. Jako opasna i korisna vještina onima koji ju znaju prakticirati, odnosno za one koji ju ne znaju.

Kod nje je uglavnom riječ o zahvatima i parteru, ali korisnim stvarima, pogodnim za tučnjavu i na ulici. Itekako se koristi u UFC-u i općenito MMA. Poznati majstori jiu-jitsu su legendarni Minotauro, Fabricio Werdum, Khabib Nurmagomedov (on je bio hrvač, ali je usavršio i jiu)… Dobri UFC poznavatelji Jiu Jitsue su Demian Maia, Ronaldo Souza, od borkinja najbolja u Jiu Jitsui je Mackenzie Dern.

Škole za Jiu – jitsu uglavnom rabe sve oblike tehnika hvatanja, bacanja, uvrtanja, poluge na zglobovima, zadržavanja, privođenja (policija to više vježba), preusmjeravanja, gušenja i udarce rukama i nogama.

Jiu Jitsu je jako praktična vještina sa maksimumom efikasnosti i zasniva se na realnosti sukoba bez ikakvog preuveličavanja. Osim goloruke borbe, mnoge škole su podučavale i uporabu oružja, a u Jiu Jitsu postoji i tehnika obrane od oružja.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Učitaj još novosti