17. 11. 2020 - 08:24
Ronaldo je tek peti najbolji igrač svijeta
907
Shares
Ronaldo je tek peti najbolji igrač svijeta

Ronaldo je tek peti najbolji igrač svijeta

17. 11. 2020 - 08:24
0
Shares

Goal 50, izbor najboljih nogometaša svijeta, predstavljen je prošlog utorka, a Cristiano Ronaldo završio je na petom mjestu.

Radi se o visokoj poziciji, ali za slavnog napadača najnižoj od 2010. godine, kad je završio na devetom mjestu. Naravno, ova činjenica ponajprije naglašava Ronaldovu izuzetnu ustrajnost tijekom prošlog desetljeća. Od 2011. do 2018. nije silazio s pobjedničkog postolja, a u istom je razdoblju četiri puta bio na prvom mjestu, piše goal.com

Ronaldo je čak ušao u povijest 2017. godine, postavši prvi igrač koji je obranio naslov najboljeg nogometaša svijeta, a priliku da osvoji tri titule zaredom pokvario mu je tadašnji suigrač iz Real Madrida Luka Modrić. Potom je Juventusov napadač 2019. godine pao na četvrto mjesto, a ove godine i na peto. S tim plasmanom može biti i zadovoljan. Ronaldo prošle sezone nije bio ni najbolji nogometaš u Torinu. Paulo Dybala bio je MVP Serie A, a Juventusovoj desetki glavni su izazivači bili Papu Gomez, Romelu Lukaku i Ciro Immobile.

screenshot-11

Nema igrača koji mu ne bi zavidio na statistici, ali Ronaldo se drži viših standarda

Svjedočimo li, dakle, polaganom, ali sigurnom padu jednog od najboljih nogometaša u povijesti? Je li vrijeme napokon sustiglo ovog 35-godišnjaka? Naravno, on i dalje ispisuje povijest.

Prošle sezone Ronaldo je postigao pogodak u rekordnih 11 utakmica Serie A zaredom, te završio s više postignutih golova (37) u svim natjecanjima u jednoj sezoni nego bilo koji drugi igrač u Juventusovoj povijesti. I to u samo 46 odigranih utakmica. Prema trenutačnoj situaciji, postigao je 71 gol u 94 nastupa za Juventus u svim natjecanjima. Radi se o golgeterskoj statistici na kojoj bi mu pozavidio svaki nogometaš svijeta.

No, Ronaldo se drži viših standarda nego obični smrtnici. Govorimo o igraču koji je za Real Madrid postigao nevjerojatnih 450 golova u 438 nastupa. Ukupno je u šest sezona zaredom na Santiago Bernabeuu postizao više od 50 golova. Čak je i na odlasku, u sezoni 2017./2018., u 44 utakmice postigao isto toliko pogodaka. Štoviše, u Ligi prvaka te sezone, kad je Real Madrid treći put zaredom osvojio naslov, postigao je 15 golova u 13 utakmica.

Skoro trećinu golova u Juventusu zabio je iz penala

Otkako je prešao u Juventus, međutim, Ronaldo nije uspio ponoviti ove brojke. S Juventusom je osvojio dva naslova u Serie A, ali nakon sedam domaćih titula zaredom, to i nije neko posebno postignuće. Cilj je uvijek bio europski naslov, ali Ronaldo tek treba osvojiti Ligu prvaka s Juventusom. Ili naslov Capocannonierea, odnosno najboljeg strijelca Serie A.

Prošle sezone bio je ravnopravan s Cirom Immobileom, ali obojica su se dosta oslanjala na izvođenje kaznenih udaraca. Ronaldo je s bijele točke postigao 12 od 31 pogotka u Serie A, dok je Immobile od svojih rekordnih 36 golova iz kaznenih udaraca postigao 14. Nadimak Penaldo nije opravdan, ali ne može se poreći da portugalski reprezentativac u Juventusu nije profitirao na jedanaestercima.

Gotovo trećina svih pogodaka (31.4 posto) koje je postigao u svim natjecanjima otkako je prešao u Juventus bila je s bijele točke. Za usporedbu, pobjednik Goala 50 Robert Lewandowski postigao je 37 golova više od Ronalda od početka sezone 2018./2019., ali pet manje iz kaznenih udaraca.

screenshot-12

Je li Ronaldovo sve veće oslanjanje na jedanaesterce samo njegov problem? Pada li mu učinak zato što osjeća posljedice svojih godina? Ili zato što igra za slabiju momčad?

Uoči nedavne utakmice kijevskog Dinama i Juventusa legendarnog trenera Mirceu Lucescua pitali su o stalnim usporedbama Ronalda i Lionela Messija.

"Obojica su zaista odlični igrači, ali oni su različiti. Messi je nizak igrač koji se izuzetno snalazi na malom prostoru zbog svoje brzine i driblinga. Ronaldo je drukčiji i za postizanje golova potrebno mu je više prostora. Njemu treba svačija pomoć, odnosno pomoć svih njegovih suigrača. Messi može mnogo toga učiniti sam", rekao je Lucescu za Uefinu web stranicu.

Naravno, Messi ne može sve sam, vidjeli smo to u Barceloni prošle sezone, kad je i on postao ovisan o kaznenim udarcima. No, argentinski genij ipak se uspio plasirati među najbolja tri u Goal 50 zato što je neuravnoteženu momčad i klub pogođen krizom doveo do četvrtfinala Lige prvaka.

Ronaldov Juventus ispao je u osmini finala već drugu sezonu zaredom. Bianconeri nisu bili u konkurenciji za osvajanje Lige prvaka pa Ronaldo nije ni mogao računati na osvajanje Goala 50. A svakako je učinio sve da uspije.

Zna li Pirlo što će sa svim igračima?

Portugalski golgeter nije blistao u skupini Lige prvaka prošle sezone, ali ne može ga se optužiti za rano ispadanje Juventusa u prethodnim sezonama. Vrijedi se prisjetiti da je Ronaldo postigao sve pogotke za Juventus u nokaut-fazi Lige prvaka otkako je 2018. stigao u Torino. Postojala je nada da će ljeto radikalnih promjena u Torinu smanjiti Ronaldovo opterećenje u novoj sezoni te dovesti Juventus u situaciju da prvi put osvoji Ligu prvaka nakon 1996. godine. Naime, za trenera je umjesto nepopularnog Maurizija Sarrija postavljena klupska legenda Andrea Pirlo. Prve naznake, međutim, nisu ohrabrujuće.

Juventus je peti u Serie A, a najveću pobjedu ove sezone, 3:0 protiv Napolija, postigao je bez borbe. Treba priznati da nije bilo sreće s ozljedama i zarazom covidom-19. Ronaldo, Giorgio Chiellini, Alex Sandro i Matthijs de Ligt nisu mogli nastupiti u porazu od prosječne Barcelone u Ligi prvaka prije dva tjedna. Ipak, teško je ne biti kritičan prema načinu na koji je Pirlo postavio momčad u Torinu. Novi trener propovijeda fluidni pristup igri, no njegovi igrači djeluju pomalo zbunjeno kad se nađu pred kvalitetnim suparnikom.

Sretna je okolnost da se vratio Alvaro Morata i da ponovno postiže golove, ali nije sasvim jasno što Pirlo planira učiniti s Dybalom, a kamoli s intrigantnim pojačanjima kao što su Dejan Kuluševski i Federico Chiesa, dok je vezni red i dalje veliki problem kao što je bio kod Sarrija. Postoji temelj za optimizam, ali još ima dosta neodgovorenih pitanja.

Umnogome se Ronaldo sada nalazi u sličnoj situaciji kao njegov veliki suparnik Messi u Barceloni, pokazujući blage znakove usporavanja i nalazeći se u središtu momčadi koja je usred tranzicije u sasvim novom projektu. Pirlu, baš kao i Ronaldu Koemanu u Barceloni, treba vremena i strpljenja. Ronaldu pak manjka i jednog i drugog. U trećoj je sezoni u Juventusu i nema jamstva da će do kraja odraditi svoj petogodišnji ugovor jer je njegova godišnja plaća od 31 milijun eura strašno opterećenje za Juventusovu blagajnu u pandemijsko vrijeme. Već se počelo govoriti o njegovu transferu u Paris Saint-Germain.

"Juventus je Ronaldo, i to je to"

Zato nije bilo iznenađenje što je jedva dočekao povratak u akciju nakon karantene zbog koronavirusa i što je istupio protiv PCR testova. Svjestan je da Juventus i Pirlo bez njega imaju male šanse osvojiti i Serie A, a kamoli Ligu prvaka. Nije trebalo dugo da se njegova nazočnost ponovno osjeti. U prvoj utakmici nakon samoizolacije, protiv Spezije početkom studenoga, postigao je dva gola nakon što je u igru ušao kao zamjena.

"Ronaldo se vratio i to je najvažnije", rekao je portugalski napadač nakon utakmice. Za Juventus je zaista tako. Kao što je Corriere dello Sport ustvrdio na naslovnici nakon što je Ronaldo postigao jedini pogodak u remiju s Lazijom, "Juventus je Ronaldo, i to je to".

U razdoblju neizvjesnosti za klub Ronaldo i dalje jamči pogotke - šest u pet nastupa ove sezone - ali pitanje je može li zadržati tako izvanredan golgeterski ritam kroz cijelu sezonu. To je ono što će Juventusu trebati da bi imao bilo kakvu šansu za osvajanje Lige prvaka. I Ronaldu da bi ponovno osvojio Goal 50 krunu.  

Sport.ba/Index

Učitaj još novosti