23. 10. 2020 - 14:40
FIFA donijela odluku koja je zaprepastila sve navijače BiH
907
Shares
FIFA donijela odluku koja je zaprepastila sve navijače BiH

FIFA donijela odluku koja je zaprepastila sve navijače BiH

23. 10. 2020 - 14:40
0
Shares

Na Svjetskom prvenstvu igrat će 32 reprezentacije, a iz Evrope će u Katar putovati 13 reprezentacija; deset pobjednika kvalifikacijskih skupina i tri reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija

FIFA je danas objavila da drastično mijenja sustav dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2022. godine koje će se krajem te godine održati u Kataru.
 
Na Svjetskom prvenstvu igrat će 32 reprezentacije, a iz Evrope će u Katar putovati 13 reprezentacija; deset pobjednika kvalifikacijskih skupina i tri reprezentacije iz dodatnih kvalifikacija.

Ono što je novo jest sustav dodatnih kvalifikacija, odnosno određivanje nositelja u istima. U dodatnim kvalifikacijama sudjelovat će deset drugoplasiranih reprezentacija iz kvalifikacija te dvije reprezentacije iz Lige nacija koje nisu izborile izravan plasman kroz kvalifikacije ili već nisu u dodatnim kvalifikacijama.

Promjena određivanja nositelja

Dodatne kvalifikacije igrat će se kao što se igraju dodatne kvalifikacije za Euro, po sistemu tri “final foura” na jednu dobivenu utakmicu. Domaćin finala bit će određen žrijebom. No, nositelji će se, umjesto po renkingu reprezentacija, određivati po rezultatima u kvalifikacijskim grupama, s time da se reprezentacijama koje su u grupama imale po šest momčadi neće računati bodovi osvojeni protiv najlošijih reprezentacija.

Kriterij određivanja poretka drugoplasiranih ekipa:

1. Broj osvojenih bodova

2. Gol razlika

3. Broj postignutih golova

4. Broj postignutih golova u gostima

5. Broj pobjeda

6. Broj pobjeda u gostima

7. Fair play

8. Renking u Ligi nacija u sezonu 2020./2021.

To znači da bi se vrlo lako moglo dogoditi da se u završnicama dodatnih kvalifikacija nađu velike reprezentacije koje zbog manje osvojenih bodova nisu imale status nositelja i mogle bi ostati bez plasmana na SP 2022.

Polufinala svakog od tri mini-turnira igrat će se 24. i 25. marta 2022. godine, a finale četiri dana kasnije. Ždrijeb kvalifikacijskih grupa održat će se 7. decembra ove godine u Zürichu.

Učitaj još novosti