23. 10. 2020 - 08:46
ON JE UBJEDLJIVO NAJBOLJI SVIH VREMENA: A sam je NEDOSTIŽNI...
907
Shares
ON JE UBJEDLJIVO NAJBOLJI SVIH VREMENA: A sam je NEDOSTIŽNI MAJSTOR FUDBALA I POSLIJE 50 GODINA

ON JE UBJEDLJIVO NAJBOLJI SVIH VREMENA: A sam je NEDOSTIŽNI MAJSTOR FUDBALA I POSLIJE 50 GODINA

23. 10. 2020 - 08:46
0
Shares

Edson Arantes do Nascimento, javnosti daleko poznatiji kao Pele rođen je 23. oktobra 1940. godine u Brazilu.

Ljubiteljima fudbala ne treba mnogo objašnjavati ko je Pele!

pele1

Legenda svjetskog fudbala koji bi mogao i dan danas da stane rame uz rame sa mnogo mlađim fudbalerima.

Najjednostavnije rečeno - MAJSTOR FUDBALA!

Svijet je vidio mnoge odlične fudbalere, koji svojom vještinom, znanjem i talentom mogu da urade šta god požele na travnatom terenu, ali među svima njima samo je jedan najveći - Pele!

Proslavljeni Brazilac je učinio da fudbal bude najvažnija sporedna stvar na svijetu i ni jedan igrač poslije njega nije toliko uticao na fudbalsku igru kao što je to učinio on.

Sa ogromnim pravom mnogi ga smatraju najboljim u istoriji fudbalske igre, mada se njegov rival Maradona ne bi složio sa tim.

Međutim, priznanja koja su mu uručile najveće fudbalske institucije govore o tome da ne postiji, niti će postojati fudbaler kao što je Pele!

1999. godine Brazilac je izglasan za najboljeg fudbalera veka, a sve trofeje i nagrade koje je osvajao tokom svoje blistave karijere mogli bismo da nabrajamo u nedogled.

pele2

Magazin "Time" ga je izabrao u 100 najuticajnijih ljudi 20. vijeka. A njegov fudbalski put je bio zaista jedinstven i živopisan. Gotovo neverovatno zvuči podatak da je tokom bogate karijere uspio da postigne čak 1281 gol na 1363 meča!

Za svoje dostignuće, Pele je ušao u Ginisovu knjigu rekorda.

U Brazilu ga smatraju živom legendom a nakon panzionisanja, posvetio je svoj život poboljšanju uslova života najsiromašnijih stanovnika Brazila.

pele3

Jedini klub za koji je igrao u domovini je čuveni Santos sa kojim je osvojio sve što se moglo osvojiti.

Reprezentativac Brazila postao je sa nepunih 17 godina. Na šampionat svijeta u Švedskoj 1958. Otputovao je kao rezerva. U prvom meču protiv Austrije nije igrao, a kad se u utakmici sa Englezima povredio standardni centarfor Brazila, Đuzepe Altafini, Pele je dobio priliku da pokaže koliko ume. Na pet utakmica postigao je šest golova! Sa 17 godina i 228 dana najmlađi je akter, strelac i pobjednik finala. Učestvovao je na šampionatu u Čileu 1962, ali zbog povrede je propustio finalni meč. Povreda ga je spriječila i da pomogne Brazilu u Engleskoj 1966, međutim u Meksiku 1970. Ponovo je to bio nenadmašni Pele.

Teško je istaći šta ga je odlikovalo. Imao je sve. Dribling sa obe noge. Brzinu, precizan šut, odličnu igru glavom, izuzetan pregled igre.

Bio je pojam univerzalnosti. Pele ni danas nije dobio dostojnog naslednika i nedodirljiv zauzima presto namenjenom najboljem svih vremena.

pele4

Od dresa reprezentacije Brazila oprostio se u julu 1971. Na izričit zahtjev Pelea, gost na velelepnoj "Marakani" bila je selekcija Jugoslavije."Evropski Brazilci" su imali čast da uveličaju odlazak najboljeg u legendu. A Pele je svojim gestom pokazao koliko ceni igru jugoslovenske reprezentacije, zbog čega je postao posebno omiljen među našim ljubiteljima fudbala.

(Kurir sport)

Učitaj još novosti