29. 09. 2020 - 11:28
Propao mu je veliki transfer, ali Džeko je prošao i puno gore...
907
Shares
Propao mu je veliki transfer, ali Džeko je prošao i puno gore od toga: Ovo ga uopće neće slomiti!

SJAJNI BH. REPREZENTATIVAC

Propao mu je veliki transfer, ali Džeko je prošao i puno gore od toga: Ovo ga uopće neće slomiti!

Omar Tipura (Index.hr)
29. 09. 2020 - 11:28
0
Shares

Može li još jedan propali transfer stati na put Edinu Džeki? Iako njegov prelazak iz Rome u Juventus nije uspio, 34-godišnjeg Džeku to ne može slomiti. On i dalje ima status jednog od najboljih i najkompletnijih napadača svijeta u kojem je Andrea Pirlo vidio fajtera s kojim želi u bitku za Ligu prvaka. Čekale su se zadnje formalnosti, ali Džeko se na kraju nije ukrcao na avion za Torino jer Roma nije uspjela dovesti Milika iz Napolija kao zamjenu.

Sigurno je da Džeko nije bio ravnodušan, ali on ima dovoljno iskustva da ga još jedan propali transfer ne može slomiti. Zna kako je u isto vrijeme biti junak, ali i na meti kritika; kako je biti tražen, ali i odbačen; kako je ostati na istom mjestu, a biti na korak do mnogo zanimljivije opcije.

Bio je blizu prelazaka u Bayern, Milan, Chelsea i Inter, htjeli su ga i mnogi drugi velikani, ali ništa na Džeki nije ostavilo trag.

Tako je s Wolfsburgom osvojio Bundesligu, s Manchester Cityjem dva puta Premiership, dok je u Romi postao legenda i četvrti najbolji strijelac u povijesti kluba. Džeko iza sebe ogromnu karijeru. 

fe4297fd-86b6-46a3-b26e-b3f03e6043ed

Kada se sjeti odakle je krenuo, svih onih granata koje su padale po Sarajevu dok je rastao, onda mu propali transfer u Juventus ne može zadavati bol. Ostanak u Romi nije problem za igrača koji je toliko puno prošao na terenu i izvan njega, iako bi pred kraj karijere sigurno volio osvojiti titulu u još jednoj velikoj ligi. 

Obitelj je, ipak, jedan od razloga zbog kojih Džeko neće žaliti zbog ostanka u Rimu, gradu u kojem su rođena njegova djeca. Nedavno je dobio treće dijete sa suprugom Amrom pa mu nove avanture i nisu mnogo potrebne. 

"Od prvog dana sam u Rimu prihvaćen na nestvaran način i to nikada ne mogu i neću zaboraviti, a za ovaj grad me vežu i neki od najsretnijih trenutaka u životu. Ovdje sam prvi put osjetio sreću očinstva kada se rodila moja Una, a u Rimu se rodio i moj sin Dani. Ovaj grad je sada dio mog života i uvijek će to biti", izjavio je za Klix.ba kada je 2018. godine ostao u Romi nakon što ga je želio Chelsea.

Pregovori s Chelseajem su pravi primjer kako Džeko gleda na pozive velikana otkako je prije pet godina stigao u Romu. Nije krio da mu je "laskao interes londonskog kluba", kako je kazao u istom intervjuu, ali je prije svega gledao kako bi eventualni odlazak odgovarao njemu i njegovoj obitelji. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

????????

A post shared by Edin Dzeko (@ed_dzeko) on

Nema velike razlike ni ovaj put. Puno mu je značilo što ga Juventus traži, ali to što nije otišao ne mijenja ništa u njegovom pristupu nogometu.

U ovoj priči bitno je još jednom naglasiti da je Juventusova potraga za Džekom pokazatelj veličine bh. napadača jer njegove godine očigledno nisu utjecale na to da Andrea Pirlo u njemu vidi potencijalno pojačanje za koje želi dati oko 15 milijuna eura. 

U Džekinim godinama mnoge legende opraštale su se od nogometa ili su odlazile u američke, kineske ili arapske klubove kako bi mirno privele karijere kraju. On će u ožujku proslaviti 35. rođendan, ali je svejedno meta najvećih europskih klubova kao što je Juventus, koji već devet godina osvaja talijansko prvenstvo.

Primjerice, Robin van Persie je s 32 godine otišao u turski Fenerbahče, Didier Drogba je s 34 godine otišao u kineski Shanghai Shenhuu, Thierry Henry je s 33 godine otišao u američki Red Bull New York, a Wayne Rooney je s 32 godine prešao u Everton, da bi kasnije odlazio u američki D.C. United te engleski Derby County za koji i danas igra. Na kraju krajeva, legendarni brazilski Ronaldo s 33 godine vratio se u Brazil da završi karijeru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Obiettivo raggiunto ???? Qualified for the last 16 ????

A post shared by Edin Dzeko (@ed_dzeko) on

Ovo ne znači da je Džeko imao bolju karijeru ili da je bolji igrač od navedenih imena, ali je dokaz da je svojim uspjesima i kvalitetom ostavio dubok trag u svijetu nogometa. Juventus ga nije tražio da popuni roster s njim ili da ga koristi kao B opciju, već da ga koristi u startnoj postavi uz Cristiana Ronalda.

Džekini ciljevi s Romom, po pitanju trofeja, možda ne mogu biti veliki, ali uvijek postoji šansa da napravi nešto za povijest. On je trenutno četvrti najbolji strijelac u povijesti kluba sa 106 postignutih golova, a trećeplasirani na listi Amadeo Amadei bježi mu za samo pet pogodaka. Po svemu sudeći, Džeko će nadmašiti Amadeija i postati treći najbolji strijelac u povijesti Rome, iza Roberta Pruzza (138) i velikog Francesca Tottija (307). To bi bio ogroman pothvat za bh. napadača.

dc1fd69c-c4da-4937-a920-896b0c21281f

Za igrača koji je osjetio rat, a onda skromno otišao iz Željezničara 2005. godine i koji se do 21. godine probijao kroz češko prvenstvo, dolazak na tako visoko mjesto u Rimu djeluje kao filmski scenarij. 

Ostanak u Romi nakon propalog transfera u Juventus Džeko će možda naplatiti na neki drugi način, kao što je prije dvije godine izbacivanjem Barcelone iz Lige prvaka naplatio ostanak u Romi nakon propalog transfera u Chelsea.

Učitaj još novosti