19. 09. 2020 - 09:15
ZIDAN NAPRAVIO ČISTKU, REAL MADRID OSTAO BEZ POLA IGRAČA:...
907
Shares
ZIDAN NAPRAVIO ČISTKU, REAL MADRID OSTAO BEZ POLA IGRAČA: Riješio se ovih fudbalera

ZIDAN NAPRAVIO ČISTKU, REAL MADRID OSTAO BEZ POLA IGRAČA: Riješio se ovih fudbalera

19. 09. 2020 - 09:15
0
Shares

Real Madrid preskočio je otvaranje nove sezone La Lige, ali se u takmičenje uključuje u nedjelju u gostima kod Real Sociedada (21:00).
 
Ekipa Zinedinea Zidanea je, kao i Barcelona i Atletico, dobila sedam dana više za odmor nakon obaveza u europskim takmičenjima, a utakmice će do daljnjega igrati na malom stadionu u svom trening-centru budući da se Santiago Bernabeu obnavlja.

Istovremeno s obnovom legendarnog stadiona, Florentino Perez je u saradnji sa Zinedineom Zidaneom obnavljao i svlačionicu. Kako piše Marca, to su u ljetnom prijelaznom roku odradili savršeno.

Historijski plus

“Real do kraja prijelaznog roka neće kupiti nijednog igrača i ovo ljeto zaključit će sa 100 miliona eura plusa, što se u Madridu ne pamti. Odustalo se od velikih transfera, koji su odgođeni za sljedeće ljeto, a glavni cilj je ispunjen”, piše Marca.

Glavni cilj, kako tvrdi taj list, bilo je pražnjenje svlačionice od nepotrebnih igrača i igrača koji jako puno koštaju klub. Tu se prvenstveno misli na Garetha Balea kojeg je Real svim silama želio prodati, ali Velšaninu nije na pamet padalo da raskida ugovor koji mu garantuje 35 miliona eura po sezoni.
 
No Real je našao zadovoljavajuće rješenje tako što ga je poslao na posudbu u Tottenham koji bi trebao plaćati pola igračeve plaće uz opciju otkupa ugovora sljedećeg ljeta. Tako se Real barem djelomično riješio igrača zbog kojeg mu se smijao čitav svijet i koji je svojim ponašanjem u svlačionicu unosio nemir.

Nakon njega se Real želio riješiti Jamesa Rodrigueza kojeg je uspio uvaliti Evertonu. Pisalo se da su Englezi platili 25 miliona eura da bi Transfermarkt ekskluzivno objavio da je Kolumbijac otišao kao slobodan igrač. No, u svakom slučaju, Real se riješio njegovog golemog ugovora prema kojemu je zarađivao oko deset miliona eura po sezoni.

Riješili se svih igrača koje Zidane ne treba

Zidane je uoči nove sezone rekao Perezu da mu ne trebaju Achraf Hakimi, Oscar Rodriguez, Javi Sanchez, Jorge de Frutos, Dani Gomez i Alberto Soro te da bi bilo dobro kad bi se njih prodalo. Real se uspio riješiti svih navedenih igrača. Za Hakimija je dobio 40 miliona eura od Intera, Oscar Rodriguez otišao je u Sevillu za 13,5 miliona, a za ostale je Real dobio ukupno 11 miliona eura.

Osim toga, Zidane je želio na posudbe poslati mlade Takefusu Kuba, Brahima Diaza, Reiniera i Frana Garciju i svi su našli klubove. Kubo je otišao u Villarreal, za što je Real dobio 2,5 miliona eura, Reinier u Dortmundu, Diaz u Milanu, a Garcia u Rayo Vallecanu. Na prodaju su još neki mladi igrači, a njihovi transferi se rješavaju. Sergio Reguilón je u Londonu gdje upravo dovršava transfer u Tottenham za 25 miliona eura.

Real baš nikoga nije kupio. S posudbe se vratio Martin Odegaard koji bi ove sezone trebao igrati zapaženu ulogu, a iz Bayerna se vratio Alvaro Odriozola.

“Perez nije želio rizikovati. Realu novi igrači nisu potrebni, a veliki šoping sprema se sljedećeg ljeta. Transfer Kyliana Mbappéa već je načelno dogovoren, a radi se i na transferu Eduarda Camavinge, francuskog čuda od djeteta iz Rennesa. Na ljeto 2021. Real će iskoristiti klauzulu u Halandovu ugovoru i norveškog napadača također dovesti na novi Santiago Bernabeu”, piše Marca i dodaje kako će dotad stasati svi igrači koji su sad na posudbama i Real praktički neće ni osjetiti veliku smjenu jedne od najvećih generacija u historiji kluba.


Tako je Real turbulentnu godinu s koronavirusom završio u jednom od najvećih pluseva u novijoj historiji.

Učitaj još novosti