28. 08. 2020 - 09:11
EVO KAD SE NASTAVLJA NBA SEZONA: Michael Jordan dao svoj glas
907
Shares
EVO KAD SE NASTAVLJA NBA SEZONA: Michael Jordan dao svoj glas

EVO KAD SE NASTAVLJA NBA SEZONA: Michael Jordan dao svoj glas

28. 08. 2020 - 09:11
0
Shares

NBA liga ipak će se nastaviti. Doduše, još se ne zna točno kad, ali nakon jučerašnjih sastanaka odlučeno je da će se i dalje igrati.
 
U srijedu i četvrtak trebale su se igrati pete ili šeste utakmice serija prvoga kruga te prva konferencijskog polufinala između Toronta i Bostona.

Nastavak sezone najvjerojatnije u subotu

Prema rasporedu, večeras su se trebale igrati utakmice serija između Milwaukeeja i Orlanda, Houstona i Oklahoma Cityja te LA Lakersa i Portlanda. One i dalje stoje u rasporedu, ali bez određenih termina za početak, pa je izvjesno da će biti pomaknute za još jedan dan i da će se doigravanje nastaviti u subotu, ali službena potvrda stići će tek poslijepodne, odnosno ujutro po američkom vremenu.

Jučer je održan niz sastanaka, od kojih je najvažniji bio onaj između igrača, koji su diskutovali o tome treba li nastaviti sezonu ili ne. Njihova je glavna briga to što ne žele košarkom skretati pozornost javnosti s užasa koji se događa na ulicama, na kojima su crnci učestale žrtve policijske brutalnosti. Povod za bojkot utakmica je incident u Kenoshi u Wisconsinu, u kojem je policajac sedam puta iz neposredne blizine upucao Jacoba Blakea u leđa dok je ulazio u auto u kojem je bilo njegovo troje djece.

Mladi aktivista iz Celticsa postavio ključno pitanje kolegama igračima

Igrači su bijesni jer se ispunjavaju strahovi koje su imali prije dolaska u Orlando i zbog kojih su se mnogi nećkali treba li uopće sudjelovati u restartu sezone – da igrajući košarku ništa neće moći promijeniti.
 
Sastanak je skrenuo u smjeru nastavka sezone zahvaljujući Jaylenu Brownu, 23-godišnjem igraču Celticsa, koji se već isticao aktivizmom kao organizator protesta u Atlanti u maju nakon policijskog ubistva Georgea Floyda. On je postavio pitanje: “Koji vam je plan ako prekinemo sezonu, napustimo balon i odemo kući? Hoćete li protestvovati, boriti se protiv policijske brutalnosti i rasne nepravde ili se samo družiti s porodicom i prijateljima?”.

Jordan kao glas razuma

Na sastanku vlasnika klubova, koje dodatno brinu i financijske posljedice prekida sezone, istaknuo se Michael Jordan, jedini crnac među vlasnicima 30 NBA klubova. Kao vlasnik Charlotte Hornetsa i bivši košarkaš, on se mogao poistovjetiti s obje strane, pa se stavio u ulogu posrednika, glasa razuma, kako bi pomogao u smirivanju situacije.

Prvo je na sastanku vlasnika objasnio da treba pustiti igrače da izraze svoje frustracije prije nego što im počnu nametati vlastita rješenja.

“Trenutno je važnije slušati nego govoriti”, rekao je Jordan, prenosi ESPN. Vlasnici 13 preostalih klubova u doigravanju jednoglasno su podržali igrače.

Iako će se sezona nastaviti, odluka u bojkotu utakmica protekla dva dana itekako je ispunila svoju svrhu. Vijest o bojkotu odjeknula je svijetom i skrenula pažnju na košarkašku borbu za rasnu jednakost puno više nego klečanje tokom himne i nošenje majica s natpisima “Black Lives Matter”.

Učitaj još novosti