30. 07. 2020 - 15:38
Profesor je bio najjači Jugosloven: Imao je mišiće veće od...
907
Shares
Profesor je bio najjači Jugosloven: Imao je mišiće veće od Schwarzeneggera! Diplomirao je historiju i govorio 7 jezika

NASSER EN SONBATY

Profesor je bio najjači Jugosloven: Imao je mišiće veće od Schwarzeneggera! Diplomirao je historiju i govorio 7 jezika

30. 07. 2020 - 15:38
0
Shares

Za mnoge dileme nema, Naser el Sonbaty je bio zvanično najjači Jugosloven.

“Profesor” ili “Veliki Nasser”, kako su ga zvali, više od tri decenije se takmičio u bodibildingu i osvojio sva najveća priznanja osim jednog – titulu Mistera Olimpije, koja mu je oteta od strane sudija.

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983. godine. Sin Egipćanina i Srpkinje, iako rođen u Njemačkoj, borio se pod zastavom Jugoslavije.

Najveća nepravda u karijeri nanesena mu je 1997. godine, kad je nazasluženo završio na drugom mjestu, iza šampiona iz Engleske Doriana Yatesa, nad kojim je dominirao u svakoj mišićnoj grupi i nastupu, osim u donjem dijelu leđa. Iako je cijeli svijet znao da je Nasser šampion, sudije nisu mislile tako. Razočaran ovakvom odlukom poslije 16 godina takmičenja, riješio je da se penzioniše. Zbog glasnog izražavanja nezadovoljstva postao je persona non grata u svijetu bodibildinga, a mnogi smatraju da je upravo činjenica da se bori za Jugoslaviju smetala mnogima.

U toku 16 godina profesionalnog bavljenja bodibildingom, Nasser je bio na podijumu u 33 od 66 takmičenja na kojima je učestvovao. Deset puta je učestvovao u finalima na takmičenju Mister Olimpija. Dizao je iz benča 150 kilograma, i to u periodu godine kada nije bilo zvaničnih takmičenja.

Nasser je bio jedan od rijetkih koji se usudio da kritikuje i najveću legendu bodibildinga – Arnolda Schwarzeneggera.

“Nisam imao idola. Nisam želio da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spuštena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj ‘prekidač’ je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali riješio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje tijelo na takmičenjima.”

Za Schwarzeneggera je zatim rekao da on nije osoba na koju bi se ugledao.

“On je bio neko ko je postigao fantastične uspjehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni”, govorio je Nasser, podsjeća Kurir.

Nasser se od kolega razlikovao po visokom obrazovanju. Na Univerzitetu u Augsburgu stekao je master diplome iz historije, sociologije i političkih nauka. Osim toga, tečno je govorio čak sedam jezika – srpski, arapski, engleski, francuski, italijanski, španski i njemački.

Nasser El Sonbaty je prerano napustio ovaj svijet. Preminuo je 2013. godine od posljedica infekcije bubrega dok je bio na odmoru u Egiptu.

Učitaj još novosti