09. 07. 2020 - 21:17
U Turskoj se piše povijest: Kraj istanbulskih giganata,...
907
Shares
U Turskoj se piše povijest: Kraj istanbulskih giganata, Bašakšehir i Višća jednom rukom na trofeju prvaka

SUPERLIGA TURSKE

U Turskoj se piše povijest: Kraj istanbulskih giganata, Bašakšehir i Višća jednom rukom na trofeju prvaka

09. 07. 2020 - 21:17
0
Shares

Ako su se ljubotelji nogometa zadnjih dvije-tri godine pitali koje je to novo ime u samom vrhu turskog nogometa imenom Bašakšehir, obrve se spuštaju u trenutku kad saznamo da ovaj klub uživa, blaže rečeno, simpatije predsjednika Erdogana.

U srijedu je glavni konkurent za naslov Trabzonspor kiksao i odigrao samo 2:2 kod kuće s Antalyasporom (što im je treči remi u zadnje četiri utakmice), te tako ostavio četiri boda ‘’lufta’’ liderima tablice. Bašakšehir ima 66, Trabzon 62, a do kraja je svega tri kola. Sva je prilika da će navijači ovog ‘’alternativnog’’ istanbulskog kluba po prvi puta slaviti naslov.

Bašakšehirt ima do kraja ima Konyaspor (16.) i Kasimpašu (11.) u gostima te Kayserispor (15.) kod kuće, te će zapravo biti relativno iznenađenje ako ne osvoje svih devet bodova, koja im u konačnici neće biti ni nužna za povijesni naslov.

Iznenađenje je u Turskoj svaki put kad neki klub iz velike trojke koju čine Galatasaray, Fenerbahče ili Bešiktaš ne osvoje naslov, no ako Bašak uspije samo će naplatiti nesreću koju je imao 2017. kada je u napetoj završnici prvenstva ostao kratak, a na koncu slavio Bešiktaš. Lani je pak Galatasaray bio bolji.

Klub je ovo koji je, po uzoru na najveća tri prije spomenuta, u stanju zavidnim financijskim mamcima u stanju privući bombastična imena u multimilijunski grad na Bosporu, tako boje ovog kluba brane dobro poznata imena, neka od njih već malo ‘’ugasla’’: Robinho, Demba Ba, Eljero Elia, Gokhan Inler, Mehmed Topal, Edin Višća, Martin Škretel, Gael Clichy,… Mora se priznati, veoma zvučna svlačionica.

Za sad je taktika očigledna: Kupovati Imena koja su već odavno u silaznoj putanji, ali spremna svojim neupitnim nogometnim znanjem i iskustvom trenutno doprinijeti. Najskuplji igrač Bašakšehira je naš Višća koji po TM-u vrijedi deset i pol miliona eura.

No s obzirom da turska liga ima izravan plasman u Ligu prvaka, bit će veoma zanimljivo vidjeti kako će se i kojim imenima pojačati uoči povijesnog nastupa u najjačem klupskom natjecanju svijeta.

Učitaj još novosti