27. 06. 2020 - 10:42
Posljednje kolo Bundeslige igra se danas: Borba za Ligu prvaka...
907
Shares
Posljednje kolo Bundeslige igra se danas: Borba za Ligu prvaka i opstanak u ligi

Posljednje kolo Bundeslige igra se danas: Borba za Ligu prvaka i opstanak u ligi

27. 06. 2020 - 10:42
0
Shares

Posljednje kolo njemačke Bundeslige za sezonu 2019/2020. bit će odigrano danas. Već odavno se zna da je minhenski Bayern prvak, ali bit će zanimljiva borba za plasman na evropsku scenu, kao i borba za opstanak u ligi.


Bayern i Borussia Dortmund, kao i Leipzig, sigurni su u Ligi prvaka, a za preostalo mjesto borit će se Borussia Monchengladbach i Bayer Leverkusen. Leipzig je trenutno trećeplasirani s bodom više od Borussije i tri boda više od petoplasiranog Leverkusena, ali ekipa iz Leipziga ima mnogo bolju gol razliku od Apotekara i nemoguće je da ostane bez mjesta u elitnom evropskom takmičenju. Leipzigu je pobjeda potrebna da osigura treće mjesto ove sezone.

 

Borussiji Monchengladbach bi trebao biti dovoljan bod u duelu s Herthom za mjesto u Ligi prvaka. U slučaju da ekipa s Borussia Parka osvoji bod Bayer Leverkusen bi morao slaviti s devet golova razlike protiv Mainza kako bi ih prestigao na tabeli.

Kada je u pitanju borba za Evropsku ligu, jedino pitanje je ko će direktno u grupnu fazu, a ko u drugo kolo kvalifikacija. S obzirom na to da su u finalu DFB Kupa Bayern i Bayer Leverkusen, koji imaju zagarantovano mjesto u Evropi, plasman u Evropsku ligu izborit će i sedmoplasirani tim lige.

To je trenutno Hoffenheim, ali isti broj bodova ima i šestoplasirani Wolfsburg. Pitanje je samo koja će od ove dvije ekipe direktno u grupnu fazu, a koja u drugo kolo kvalifikacija. Wolfsburg danas dočekuje Bayern, a Hoffenheim gostuje Borussiji Dortmund.

screenshot-1041

Kada je u pitanju borba za opstanak pitanje je samo ko će ispasti u drugu ligu, a ko će igrati doigravanje za opstanak protiv trećeplasiranog tima 2. Bundeslige. Paderborn je već ispao, a pitanje je samo ko će im se danas pridružiti. Fortuna je 16. sa 30 bodova, dva više od Werdera iz Bremena.

Ekipa iz Bremena igrala je više sezona u Bundesligi nego bilo koji drugi klub, ali ako žele izbjeći ispadanje u drugu ligu moraju savladati Koln i nadati se da će Fortuna biti poražena na gostovanju kod Uniona. Ako Fortuna odigra neriješeno, Werderu će trebati pobjeda s četiri gola razlike na Weseru protiv Jarčeva.
Izvor: klix.ba

Učitaj još novosti