26. 06. 2020 - 13:52
"MRŽNJA PREMA ĐOKOVIĆU JAČA OD NOVOG VALA KORONE": Tekst...
907
Shares

"MRŽNJA PREMA ĐOKOVIĆU JAČA OD NOVOG VALA KORONE": Tekst hrvatskog novinara podigao javnost na noge, ŠOK

26. 06. 2020 - 13:52
0
Shares

Veliki dio svjetske javnosti okomio se na Novaka Đokovića poslije prekida Adria Toura u Zadru i saznanja da su pojedini učesnici među kojima je i najbolji teniser svijeta, zaraženi korona virusom, a uvrede i kritike dopiru i iz Hrvatske.

Najdalje su otišli navijači Hajduka koji su bez trunke ustezanja Đokoviću poručili “da umre od korone” što je pogodilo iskrene ljubitelje sporta u komšiluku.

Među takvima je i novinar “Slobodne Dalmacije” Saša Ljubičić koji je u tekstu upozorio da je novi talas mržnje (usmjeren prema Đokoviću) opasniji nego novi talas korona virusa.

– Ne treba citirati autora još jedne gadarije koja je, uobličena u repom našvrljanom grafitu, osvanula na splitskim ulicama. Meta joj je bio jedan od najvećih sportista današnjice Novak Đoković.

U domovini njegove majke, do koje mu je podjednako stalo kao do rodne mu Srbije, kliču mu milioni; ali, eto, našao se i taj jedan kojem Nole nije po guštu, i zato mu želi – najgore. Poruka nije ništa manje “suptilna” od one koju su ispisali momci s Kustošije, a sumnjam da su Zagrepčani bili u dosluhu s ekstremistom iz Splita.

Ispada tako da možda već vrata-dva od nas živi neki fašista koji bi iz čista mira kl*o, si*ovao, slao u logore, koga mu se ćefne: Srbe, Jevreje, Hrvate, Muslimane, crnce i homoseksualce… Split, Zagreb, Beograd, Banja Luka, Evropa i SAD…, sve vam je to manje-više isto kad je šovinizam u pitanju.

2244579-novak-nemanja-nikolic-ff

On je baš poput korona virusa: ne poznaje rase, nacije, države ni granice, luduje čas na jednom pa na drugom kontinentu, a vakcina za njega još nije pronađena.

Danas su nas tako zgrozile poruke mržnje iz Dalmacije, a već sutra ćemo ih pročitati negdje drugdje i zaključiti da su se “idioti svih zemalja ujedinili”.

Ruku na srce, uvijek je bilo bolesnih umova koji su ostavljali “trag u beskraju” šarajući po javnim WC-ima ili mračnim ćoškovima u strahu od narodne vlasti koja je takve slala u zatvor. No, tek je dolaskom demokratije njihov “kreativni gen” došao do punog izražaja.

Ukidanje verbalnog delikta najgori između nas shvatili su banalno, pa postupaju po onoj “što na um, to na virtualnom i/ili na stvarnom zidu”. Takvi se rukovode vrijednošću da u demokratiji možeš da izrekneš šta ti je volja, makar pri tome sijao mržnju, prijetio i pozivao na linč manjina bilo koje vrste. Kukavice vole da napadaju iz zasjede, svoju mizeriju skrivaju iza “nicknamea” i lažnog profila, pa udaraju po kome stignu, uvjereni da im niko ništa ne može – napisao je hrvatski novinar.

Učitaj još novosti