25. 06. 2020 - 14:13
KONAČNO OTKRIVENO ZAŠTO JE JUVENTUS PRODAO PJANIĆA: Istina...
907
Shares
KONAČNO OTKRIVENO ZAŠTO JE JUVENTUS PRODAO PJANIĆA: Istina izašla na vidjelo

KONAČNO OTKRIVENO ZAŠTO JE JUVENTUS PRODAO PJANIĆA: Istina izašla na vidjelo

25. 06. 2020 - 14:13
0
Shares

Izvještaji da Barcelona prodaje 23-godišnjeg Brazilca Arthura Juventusu za 80 miliona eura, dok 30-godišnji Miralem Pjanić ide u suprotnom pravcu za 70 miliona eura ostavili su navijače oba kluba poprilično zbunjene.

Sa finansijske perspektive, čini se da Juventus, u principu, plaća 10 miliona eura Barceloni da zamijeni Pjanića mlađim Arthurom, ali ako sagledamo stvari sa računovodstvene strane, oba kluba će prijaviti profit od 60 miliona eura iz ove transakcije. Evo i kako.

U ovoj fazi prvo moramo shvatiti kako fudbalski klubovi računaju razmjene igrača. Temeljna poenta je da se prilikom kupnje igrača troškovi raspodijele na nekoliko godina, ali svaki prihod od prodaje igrača odmah se knjiži na račune.

U osnovi, klubovi igrače smatraju imovinom, tako da ne troše u potpunosti naknade za transfer u godini kupovine igrača, već umjesto toga otpisuju trošak ravnomjerno po dužini igračevog ugovora putem amortizacije igrača.

pjanicinstagram

Pošto je Arthur kupljen od strane Barcelone u julu 2018. za 30 miliona eura uz šestogodišnji ugovor, godišnja amortizacija je 5 miliona eura (30 miliona eura podijeljeno na šest godina). Ovo znači da se njegova knjigovodstvena vrijednost smanjuje za 5 miliona eura godišnje, tako da je njegova vrijednost nakon dvije godina na računima 20 miliona eura.

Ako je Arthur uistinu prodat za 80 miliona eura, onda je Barcelonin profit iz računovodstvene perspektive 60 miliona eura, tj. prodajna vrijednost od 80 miliona eura umanjena za preostalu knjigovodstvenu vrijednost od 20 miliona eura.

Drugi način gledanja na ovo je da bi novčani profit od prodaje Arthura bio 50 miliona eura (prihod od prodaje 80 miliona eura minus kupoprodajna cijena od 30 miliona eura), ali onad dodajemo 10 miliona eura amortizacije igrača koja je već knjižena na račune pa na kraju dobijamo računovodstveni profit od 60 miliona eura.

Pjanića je Juventus kupio u julu 2016. godine za 35 miliona eura, a dao mu je petogodišnji ugovor, tako da je godišnja amortizacija 7 miliona eura, tj. 35 miliona podijeljeno na 5 godina. To znači da se njegova knjigovodstvena vrijednost godišnje smanjuje za 7 miliona eura, tako da je nakon dvije godine njegova vrijednost na računima 21 milion eura.

U julu 2018. Juventus je produžio Pjanićev ugovor za dvije godine do 2023. godine, što je značilo da je preostala vrijednost od 21 milion eura na računima amortizirana tokom petogodišnjeg razdoblja novog ugovora, smanjujući godišnju amortizaciju na 4.2 miliona eura. To znači da je njegova vrijednost na računiam sada 13 miliona eura.

Ako se Pjanić proda za 70 miliona eura, onda je Juventusov profit od prodaje igrača iz računovodstvene perspektive 57 miliona eura, tj. prihod od prodaje za 70 miliona eura umanjen za preostalu knjigovodstvenu vrijednost od 13 miliona eura.

pjanic

Na ovaj način, i Barcelona i Juventus uvećavaju svoj profit za oko 60 miliona eura, uprkos neto razlici između transfera od samo 10 miliona eura.


S obzirom na relativnu dob igrača, ova razmjena možda dovodi u pitanje finansijsko stanje u Barceloni, jer se 10 miliona eura čini prilično niskim neto profitom za Katalonce.

Učitaj još novosti