16. 06. 2020 - 15:02
Umičević: Šuman bez ugovora, jedva sam se izborio da sportski...
907
Shares
Umičević: Šuman bez ugovora, jedva sam se izborio da sportski direktor bude Toromanović

PREDSJEDNIK RUKOMETNOG SAVEZA BiH

Umičević: Šuman bez ugovora, jedva sam se izborio da sportski direktor bude Toromanović

16. 06. 2020 - 15:02
0
Shares

Predsjednik Rukometnog saveza Republike Srpske i član Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinko Umičević smatra da postupa po pravilima i da radi za dobrobit bh. rukometa.

U razgovoru za Mondo pokušao je pojasniti sve probleme u bh. rukometu. Prema njegovim riječima, u RS se isključivo poštuje zakon i statut i tu više nema mogućnosti raznolikog tumačenja.

Umičević je podsjetio da je RSRS prvi poslao prijedlog okončanja sezone 2019/20 prema trenutnom stanju tabele odnosno prvoplasirani je šampion, posljednja dva ispadaju i upada šampion RS u PLBiH.

“U FBiH su takođe proglasili da u Premijer ligu BiH upada Krivaja iz Zavidovića i sarajevska Bosna, a onda su to poništili. Zato se kod njih ne zna ništa, da bi potom Slobodan Zadro (predsjednik RSBiH) sazvao Upravni odbor na nelegalan i nelegitiman način bez saglasnosti potpredsjednika, što nema uporište u statutu. Zato nismo željeli da odemo na tu sjednicu”.

Predsjednik RS RS je dodao da je zarad “mira u kući” otišao na narednu sjednicu trojice čelnika RSBiH.

“Pokazao sam dobru volju za saradnju. Poveo sam Darka Savića (prvi čovjek ŽRK Borac) jer mi je krivo da se potencira samo muška Premijer liga BiH, a da žensko takmičenje niko ne spominje iako i oni plaćaju kotizacije RS BiH. Zadro je odmah istjerao Savića i nije dozvolio da prisustvuje sjednici i zabranio mu da snimi sastanak. A s druge strane, neovlašteno je snimao nas. Tu ima elemenata krivičnog djela. Dali smo to advokatu, koji će da pokrene tužbu”, podvukao je Umičević.

Na posljednjoj sjednici, čiji je sadržaj dospio u javnost, razgovaralo se o prijedlozima na koji način rasjeći ovaj “Gordijev čvor”.

“Pričali smo o dva prijedloga, a potom je izišao prijedlog Mensura Sinanovića od dvije lige sa po 10 ekipa, što je živi cirkus. Dogovorili smo da naši prijedlozi idu u dalju proceduru, a dobili smo potpuno drugačiji dopis da se izjašnjavamo o novim prijedlozima i ja to nisam potpisao. Zato nismo otišli na naredni sastanak. Kod njih u FBiH može da bude ‘ovako ili onako’. Tražili su da se igra neki baraž, koji nijednom na sastanku nije ni spomenut”.

Umičević smatra da se Iskra i Goražde, koji bi trebali biti preseljeni u niži rang, bore da opstanu, što je njihovo legitimno pravo, ali smatra da u tom slučaju barem treba da se ponašaju uvažavajući akte RSBiH.

“Nema to smisla, to je drsko i bezobrazno. Traže proširenje a nisu uplatili matičnom savezu što su bili dužni. Komesar takmičenja Srđan Jović je prekinuo takmičenje prema zakonu i on ima sva ovlaštenja, baš kao što je i ranije imao njegov prethodnik Zdenko Alpeza. Jedini Jovićev problem je što dolazi iz Republike Srpske. On je u biltenu 19 donio odluku, klubovi su imali pravo žalbe i onda UO rješava te žalbe. Iskra se žalila iako ne priznaje komesara, niti je uplatila 1.000 KM takse savezu, a pored toga bugojanski klub nije uplatio kotizacije za proljećni dio sezone niti registracije igrača. Njih bi trebalo izbaciti iz Premijer lige BiH, a ovamo se žale. Stalno pominju član 69. koji ništa konkretno ne govori osim da UO mora raditi po pravdi i pravičnosti”.

Kad bi se uvažila ideja o baražu ili proširenju lige, morao bi se mijenjati Statut, a za to je neophodna Skupština RS BiH.

“Šta je rješenje? Nova Skupština u FBiH, RS i RSBiH da korigujemo statut. Niko nije predvidio pandemiju korona virusa, ali mi moramo da radimo prema postojećem jer drugog nemamo, osim ukoliko ne želimo da kršimo zakon. FBiH ne želi da sazove novu Skuptšinu, plaše se smjene, jer 14 klubova od 16 u Premijer ligi BiH bi tim ljudima rado vidjeli leđa. Mi smo taoci Iskre, Goražda i mostarskog Zrinjskog u ženskoj konkurenciji. Zadro se bori da Zrinjski opstane u ženskoj Premijer ligi BiH, a mi se borimo da dva premijerligaša iz Dubice, Knežopoljka i Dubica ujedine u jedan klub. Da RS ne bi ostala bez jednog mjesta u Premijer ligi BiH. Nešto slično je učinila Cedevita i Olimpija u košarkaškoj ABA ligi. Međutim, predsjednik RSBiH očekuje da Dubica napusti takmičenje”.

Predsjednik RSRS smatra da su sitni interesi ovih klubova kočnica za razvoj bh. rukometa.

“Njih ne zanima bh. rukomet, razvoj takmičenja i mladih igrača što pokazuje da iza nas stoji 14 klubova Premijer lige BiH. Rukometna Banjaluka je po tome ‘probosanska’, a Sarajevo i Mostar nisu. Pale su te ‘patriotske’ maske. Pa nisu imali struje u kancelariji u Sarajevu dok ja nisam preuzeo funkciju. Reprezentacija BiH je učestvovala na Evropskom prvenstvu, sve su imali plaćeno i tri mjeseca sam ušao u Zadrin mandat i to na njegovu inicijativu kako bi sve finansijski prošlo kako treba. Po završetku mandata, ostavio sam na računu 200.000 KM i sve plaćene troškove. Jedino nisam uspio da osiguram onih 100.000 KM koje mi je obećao federalni premijer Fadil Novalić. Osim toga, pokrenuo sam pitanje ženske reprezentacije BiH jer do sada Zoran Trlin iz Gruda je samo vodio juniorsku selekciju. Mi iz Republike Srpske smo ovim još više pokazali da nam je stalo do BiH. Ali, eto nama prebacuju lopticu da smomi rušitelji RS BiH. To jednostavno nije istina”.

Predsjednik RS BiH je kategorično odbacio da će doći do proširenja Premijer lige BiH.

“Tako bih postupio da su Borac ili Sloga na mjestu Iskre i Goražda. Evo i Drina, koja je iz RS, ispada i nemamo s tim problema. RS FBiH ima nelegalne predstavnike i dalje, u sudu su upisane druge osobe. Oni nemaju nikakve ingerencije, a taj tzv. baraž nema uporište ni u kakvim zakonima. Šta će se desiti ako se baraž odigra, a onda uslijedi tužba poraženog kluba? Može nam napraviti mnogo problema”.

Na kraju se osvrnuo i na stanje u rukometnim Zmajevima, koji će danas saznati protivnike u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine i šta je potrebno po njegovom mišljenju učiniti da se konačno iziđe iz pat pozicije.

“Mi u ovom trenutku nemamo potpisan ugovor sa selektorom (Bilal Šuman). Ja već godinu i po dana tražim da se imenuje generalni sekretar RSBiH, koji bi se bavio normativnim aktima, ali niko nije za to. Jedva sam se izborio da Muhamed Toromanović bude sportski direktor reprezentacije. Mnogi naši rukometaši su za mene mislili da sam neka ‘babaroga’, dok me nisu lično upoznali. Niko od rukovodstva nije razgovarao s njima, osim mene. Kapiten Mirsad Terzić mi je tada rekao da je šokiran i pozitivno iznenađen s obzirom na to šta su mu pojedinci rekli o meni. Sve su dobili, opremu, dresove, plaćene hotele, dnevnice, avionske karte…Plan je da imenujemo ‘genseka’, potpišemo ugovor sa selektorom, da formiramo žensku reprezentaciju BiH, da edukujemo trenere i sudije. RS ima potpisano sa EHF-om konvenciju jer nijedan trener nema licencu. Njima je sada krivo što je sve to pokrenula Republika Srpska, ali to je za dobrobit svih nas u bh. rukometu”, zaključio je Umičević.

Učitaj još novosti