04. 06. 2020 - 12:35
OVIH 11 ZVIJEZDA BIĆE SLOBODNI OVOG LJETA Toliko su jaki da...
907
Shares
OVIH 11 ZVIJEZDA BIĆE SLOBODNI OVOG LJETA Toliko su jaki da nema mjesta ni za Zlatana (GRAFIKA)

VRLO DOBRA EKIPA

OVIH 11 ZVIJEZDA BIĆE SLOBODNI OVOG LJETA Toliko su jaki da nema mjesta ni za Zlatana (GRAFIKA)

04. 06. 2020 - 12:35
0
Shares

Mnogo je sjajnih fudbalera kojima ovog ljeta ističu ugovori sa klubovima, a redom se radi o ikonama, pa i brojnim legendama nogometne igre. Ima ih toliko da bismo komotno mogli tri ekipe složiti, ali mi ćemo se fokusirati na onu udarnu.

Počinjemo od mjesta golmana. Iako je tu snažna konkurencija iskusnog Claudija Brava, on ipak ima status rezerve u Manchester Cityju, otprilike slično kao i Gigi Buffon u Juventusu. Tu je i Joe Hart, ali njegova izdanja su daleko od najboljih dana, stoga je logičan izbor 27-godišnji Walter Benitez. Ovaj Argentinac iz Nice vrijedi osam miliona eura na Transfermarktu, a iako je stekao odličan status u Francuskoj te usprkos tome što Argentinci muku muče s golmanima, Benitez još uvijek nije debitirao za seniorsku selekciju Gaučosa.

Odbrana je u dobroj mjeri sačinjena od igrača Paris Saint-Germaina. Koliko god se trudili pronaći neka bolja rješenja, teško je izbaciti nekog od terceta Parižana. Krenimo s bočnim pozicijama, gdje nismo imali baš nikakve dvojbe. Thomas Meunier je u četiri godine na Parku Prinčeva izgradio status respektabilnog desnog beka, koji može igrati i kao ofanzivno krilo u formaciji 4-2-3-1. Pokazao se kao sjajan strijelac, odličan u ubacivnju iz drugog plana, a u dosadašnjem je tijeku karijere u PSG-u zabio 13 golova i namjestio ih još 21. U posljednje vrijeme sve se glasnije spominje da bi njegova sljedeća destinacija trebala biti Borussia Dortmund.

Na suprotnoj se strani nalazi Layvin Kurzawa. On je u francusku prijestolnicu stigao 2015. godine iz Monaca za 25 miliona eura i za PSG je skupio 123 nastupa, zabio 13 golova te pridodao 21 asistenciju, učinak identičan kao i u slučaju Meuniera. Međutim, klub mu nije ponudio novi ugovor, a i sam igrač je u više navrata iskazivao nezadovoljstvo statusom te je rastanak ovog ljeta sigurna stvar. Za njega je snažan interes pokazao Arsenal, a navodno se i Liverpool raspitivao. Ostanak u Francuskoj definitivno je manje izgledna opcija.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

I miss you guys ????❤️

A post shared by Layvin Kurzawa 20 (@kurzawa_20) on

Ako možemo reći da je potonji bekovski par vrlo respektabilan, što tek reći za bedem odbrane. Kada u istom stoje Thiago Silva i Giorgio Chiellini, onda se definitivno radi o tvrdom bedemu kojeg samo najbolji svjetski napadi mogu probiti, čak i unatoč godinama u koje je ovaj dvojac zašao. Brazilac će u septembru proslaviti 36. rođendan, a u Parizu je proveo osam godina. U njima nije, barem zasad, uspio doći do titule u Ligi prvaka, dok se u domaćim natjecanjima naosvajao trofeja. Možemo reći da je identična situacija i kod mjesec dana starijeg Chiellinija, kojem jedino naslov prvaka Europe nedostaje u bogatoj riznici. Iza njega je 15 godina u Staroj dami, a hoće li uprava i njemu produžiti ugovor kao što ga planiraju odnoviti s Buffonom, saznat ćemo u narednim sedmicama.

Jedan od brojnih renomiranih igrača koji će ovog ljeta postati slobodan igrač je i Giacomo Bonaventura. Ovaj 30-godišnji veznjak nije zadovoljan statusom u Milanu, samo je 17 nastupa upisao ove sezone, ali uglavnom ulazeći kao rezerva, stoga je već poznato da će napustit San Siro. Naravno, to je odmah privuklo brojne klubove koji bi htjeli svoje redove pojačati ovim plemenitim veznjakom, posebno kada stiže besplatno. Iako se Bonaventura zadnjih sedmica najviše povezivao s Fiorentinom i Torinom, Calciomercato donosi kako je najveći interes pokazala Roma. Bonaventura je ponikao u Atalanti, a 2014. je za sedam miliona eura stigao među Rossonere. Trenutno na Transfermarktu vrijedi 9,5 miliona eura, dok je dres reprezentacije Italije odjenuo 13 puta.

Društvo u veznom redu će Talijanu činiti David Silva. I ovoj istinskoj legendi svjetskog nogometa već su 34 godine na leđima, ali igra Manchester Cityja i dalje dosta ovisi o raspoloženju omalenog Španca. Primjerice, ove je sezone u svega 1262 minute Premier lige zabio tri gola i asistirao za čak sedam njih. No, Građani kreću u novu sezonu s mlađim snagama, nadolazi Phil Foden koji je izniman talent klupske škole, iako će sastav ipak ovisiti o tome hoće li kazna zbog kršenja finansijskog fair-playa stupiti na snagu, odnosno hoće li još uvijek aktuelni engleski prvak sljedeće sezone imati izlaz u Europu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Shades of sky blue ???? @mancity @pumafootball

A post shared by David Silva (@david21lva) on

Ofanzivni trojac započinjemo s desne strane, gdje ordinira Willian. Iako će i on u avgustu napuniti 32 godine, Transfermarkt ga još uvijek cijeni na 22,5 miliona eura, a ovog bi ljeta trebala završiti njegova sedmogodišnja avantura u Chelseaju. Iako, da se pita Frank Lampard, on bi ga obavezno htio zadržati, no niti tu sve ne ide glatko. Brazilski UOL nedavno je objavio da Willian traži trogodišnji ugovor, a to se kosi s internim načelima unutar kluba jer Chelsea ne daje tako dugačke ugovore za igrače koji su napunili 30 godina. Određene će probleme stvarati i činjenica da će ova sezona definitivno završiti nakon 30. juna jer je Willian izjavio kako ne razmišlja o odlasku iz kluba dok sezona ne bude okončana. Miriše na novu ljetnu trakavicu, a ako odluči napustiti Stamford Bridge, nema sumnje da će sjajni Brazilac biti jedan od najtraženijih igrača na tržištu.

U središnji dio ovog terceta smjestili smo Maria Gotzea. Iako je Nijemac daleko od svojih najboljih dana i potpuno je potonuo u status rezerve Borussije Dortmund, njegova vrijednost je i dalje solidnih 9,5 miliona eura, a i tek mu je 27 godina. Nažalost, kalvarije s povredama učinile su svoje i stoga je strijelac pobjedničkog gola u finalu Mundijala 2014. ove godine upisao 19 nastupa, ali kombinirano skupio tek 596 minuta. Iskoristio je to za tri gola i jednu asistenciju, a ako u narednim sezonama uspije uhvatiti kontinuitet igara bez povreda, nema sumnje da će biti golemo pojačanje za sljedećeg poslovavca.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Good to be back working with the ⚽️ #stayhealthy #stayfit

A post shared by MARIO GÖTZE (@mariogotze) on

Dugo se lomio Dries Mertens oko ostanka ili odlaska iz Napolija. Belgijac je tijekom sezone došao u nemilost predsjednika Aurelija de Laurentiisa. Razlog je naravno pobuna igrača koju su predvodili on i Lorenzo Insigne, a kao šlag na tortu bila je i činjenica da mu ugovor ističe po završetku aktuelne sezone. Prije nešto više od mjesec dana činilo se kako će ipak pronaći zajednički jezik s upravom kluba. Tada je Sky Sports prenio kako su dovorili trogodišnji ugovor vrijedan 4,5 miliona eura po sezoni, ali od svega ipak neće biti ništa. Belgijski reprezentativac i definitivno je odbio Napoli te će napustiti klub kao slobodan igrač. No, kako piše jučerašnji La Gazzetta dello Sport, Mertens neće imati problema da pronađe novi klub i karijeru će vjerovatno nastaviti u Engleskoj. Za njega su interes pokazali Arsenal, Chelsea i Manchester United i bit će zanimljivo vidjeti koga će on na kraju izabrati. Mertens je ove sezone u 29 utakmica zabio 12 golova i dodao šest asistencija, a ukupno je za Napoli odigrao 311 utakmica, upisao 121 pogodak i 73 asistencije. Na jug Italije stigao je sada već davne 2013. godine za malo manje od 9,5 miliona eura iz PSV-a.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Prepare, be confident, move forward with ZLATAN SPORT FWD. @zlatanibrahimovicparfums

A post shared by Zlatan Ibrahimović (@iamzlatanibrahimovic) on

Za kraj nam je ostao klasični centarfor, a tu je bila dvojba između Zlatana Ibrahimovića i Edinsona Cavanija. Odlučili smo se za potonjeg, iako je ove sezone istisnut iz udarnog sastava od Maura Icardija. No, kada je spreman i u prvoj postavi, Cavani je i dalje pakao za protivničke odbrane. Doveden je u PSG prije sedam godina za ogromnih 64,5 miliona eura, a sada će ga bogati klub izgubiti besplatno. Ipak, nevjerojatnih 200 golova i 43 asistencije u 301 utakmici njegov je dosadašnji doprinos stvaranju dominantne dinastije francuskog nogometa u proteklom desetljeću. Neovisno kako ovu sezonu u Ligi prvaka okonča, Cavani je stekao status istinske legende kluba.

besplatni

Učitaj još novosti