28. 05. 2020 - 13:33
Njemačkom sportu potrebno milijardu eura pomoći
907
Shares
Njemačkom sportu potrebno milijardu eura pomoći

PANDEMIJA UČINILA SVOJE

Njemačkom sportu potrebno milijardu eura pomoći

28. 05. 2020 - 13:33
0
Shares

Njemačkim sportskim klubovima potrebno je oko milijardu eura pomoći kako bi preživjeli poslije pandemije koronavirusa, objavio je Njemački olimpijski komitet (DOSB). 

Do tog iznosa došlo se na osnovu nedavnog istraživanja štete u 100 članica DOSA, a predsjednik Njemačkog olimpijskog komiteta Alfons Herman (Hormann) je u izlaganju Sportskoj komisiji njemačkog parlamenta naglasio kako 90.000 klubova u zemlji u prosjeku potrebno oko 12.000 eura kako bi preživjeli krizu uzrokovanu pandemijom koronavirusa.

Istovremeno, krovnim sportskim savezima u Njemačkoj potrebno je oko 235 miliona eura dodatne pomoći za pokrivanje deficita zbog otkazanih utakmica i događaja.

- Na pomoć države računa i 255 klubova prvih i drugih liga u rukometu, košarci, hokeju i odbojci, rekao je Štofel iz sportske komisije njemačkog parlamenta, te dodao:

- Ako država ne podrži profesionalni sport i lige, sva ova takmičenja više neće postojati u oblicima koje poznajemo. Mnogi klubovi bi mogli propasti ili proglasiti bankrot. 

Inače, u Njemačkoj je trenutno u toku samo Prva i Druga Bundesliga u fudbalu, dok je nastup u većini drugih profesionalnih sportskih liga odgođen ili otkazan.

Učitaj još novosti