07. 05. 2020 - 19:24
KAKO BRZO PROPASTI ILI KAKO STIĆI NA SAMO DNO Nekad su...
907
Shares
KAKO BRZO PROPASTI ILI KAKO STIĆI NA SAMO DNO Nekad su zarađivali milijune, a završili s potpunim 'propuhom' na računu

KAKO BRZO PROPASTI ILI KAKO STIĆI NA SAMO DNO Nekad su zarađivali milijune, a završili s potpunim 'propuhom' na računu

Vecernji.hr
07. 05. 2020 - 19:24
0
Shares

Igranje nogometa je unosna profesija koja donosi mnogo novca. Pretpostavlja se da prosječni nogometaš zarađuje između 10.000 i 80.000 USD mjesečno i zato mnogi igrači slove za bogate ljude. No, nije uvijek sve ružičasto u njihovu svijetu. Karijera i bogatstvo nekolicinu njih su i uništili. Od milijunaša pali su na prosjački štap i bankrotirali nakon karijere.

A karijera prosječnog nogometaša traje između 10 i 15 godina i neki od njih u to vrijeme štede, ulažu, paze na budućnost, dok drugi pak uživaju i troše kao da nema sutra. Najbolji primjer je Ronaldinho. Brazilac je jedan od najvještijih nogometaša koji su ikad zakoračili na zemlju, svojim genijalnim potezima na terenu osvojio je simpatije mnogih navijača. No, isto tako volio je i glamurozan život, puna zabava, alkohola i neprospavanih noći. Van terena nije bio discipliniran i takav je ostao i nakon što mu je karijera završila. Ronaldinho je dva puta osvojio nagradu za najboljeg igrača Fife, a bio je i pobjednik Svjetskog prvenstva i Uefine Lige prvaka s Brazilom, odnosno Barcelonom. Karijeru je završio u siječnju 2018. godine, no, sve je to palo u drugi plan kada se otkrilo koliko Ronaldinho duguje, na svom bankovnom računu u jednom je trenutku imao samo pet funti. Njegova financijska nevolja započela je nakon što su on i njegov brat Roberto Assis novčano kažnjeni zbog ilegalne gradnje u zaštićenom području u njegovoj domovini. Nedavno je bio 32 dana u pritvoru jer je u Paragvaju uhićen s lažnom putovnicom.

ronaldinho

Nije jedini koji nakon karijere može samo sjesti i plakati. Paula Gascoignea mnogi smatraju jednim od najvećih igrača koji su izašli iz Engleske. Imao je nadimak Gazza, bio je spretan napadač, a njegov nastup na Svjetskom prvenstvu 1990. godine, bio mu je jedan od najvažnijih trenutaka u karijeri. No, bivši igrač Spursa bio je 'loš momak' izvan terena. Često je bio u vijestima zbog ovisnosti o drogama i borbe s alkoholizmom. Neko je vrijeme provodio i na rehabilitacijama, dok mu se zdravlje i dalje pogoršavalo. Osim toga, imao je i velike dugove. Možda je bio sjajan na terenu, ali van njega je propadao.

paul-gascoigne

Bivši lijevi bek Liverpoola John Arne Riise također je jedan od nogometaša koji su pali u provaliju nakon što su se povukli iz nogometa. Tijekom svojih dana s Redsima bio jedan od najboljih u Premier ligi, bio je sastavni član momčadi Liverpoola koja je 2005. godine osvojila  Ligu prvaka. No, Riiseovi su financijski problemi započeli kada su ga povukli na sud zbog propusta u plaćanju duga od 150.000 dolara. Sve se produbilo nakon nesporazuma s njegovim agentom, Einarom Baardsenom. Riisea je njegov agent optužio za sumnju u prijevaru od pet milijuna dolara, s tim da je slučaj na kraju završio na sudu. Na kraju, bivši nogometaš je izgubio puno novca i u procesu je bankrotirao.

U svijetu van nogometa nije se najbolje snašao ni legendarni Diego Armando Maradona. Naime, on jest legenda, ali Argentinca prate mnogi repovi iz prošlosti. Mnoga su svjedočanstva o uporabi droga, a i 2009. godine morao je objaviti osobni bankrot nakon što su talijanske vlasti proglasile da duguje 37 milijuna eura neplaćenog poreza i kazne. Bankroti sportaša nisu novost. Istraživanja pokazuju da čak 40 posto nogometaša ima financijskih problema za vrijeme ili poslije karijere.

maradona

David James imao je slične probleme. Unatoč tome što je od karijere zaradio 20 milijuna funti, bivši engleski nogometaš proglasio je 2014. godine bankrot. Imao je karijeru u klubovima poput Liverpoola i Manchester Cityja, a posjedovao je i više imanja. No, zbog skupog razvoda 2005., dugovi su se počeli gomilati i na aukciju je morao dati svoje stvari...

Kockanje, piće i droga koštali su i Paula Mersona, legendu Arsenala koja je razbila bogatstvo od sedam milijuna funti. Merson je bankrotirao nakon što je uložio svoju mirovinu u iznosu od 800.000 funti kako bi se mogao kladiti. Bivši veznjak se oporavio, ponovno stao na noge, a zanimljivo je da je jednom pomislio kako će si slomiti prste kako bi spriječio da telefonira kladionicama.

Ovisnost o kockanju pratila je i bivšeg igrača Manchester Uniteda Keitha Gillespiea. Veznjak je proglasio bankrot 2010. u dobi od 35 godina. U jednom je intervjuu za Guardian rekao je: "Tijekom godina izgubio sam grozno puno novca kockanjem, ali također sam izgubio novac na imovinu i uključio se u filmsku shemu kao što to čini puno nogometaša." Svoju autobiografiju pod nazivom "Kako ne biti nogometni milijunaš" pustio je 2013. godine i u njoj opisuje svoju ovisnost o kockanju. Nisu oni jedini koji su si uništili živote nakon nogometa, a nažalost vrlo vjerojatno nisu ni posljednji.

Učitaj još novosti