27. 04. 2020 - 15:50
Šta će se desiti sa ABA ligom? Postoje samo tri scenarija,...
907
Shares
Šta će se desiti sa ABA ligom? Postoje samo tri scenarija, beogradski dvojac najbliže tituli

Šta će se desiti sa ABA ligom? Postoje samo tri scenarija, beogradski dvojac najbliže tituli

27. 04. 2020 - 15:50
0
Shares

Prošlosedmični sastanak klubova nije urodio plodom i jedino je usaglašeno da će se čekati odluka Eurolige, na osnovu čega će biti prilagođen i kalendar ABA lige.

Euroliga je dana kasnije donijela odluku da po skraćenom principu završi sezonu od 4. do 26. jula, a igrači bi sa radom u karantinu krenuli već 29. maja. U takvom odnosu snaga, za ABA ligu ne bi bilo vremena, mada je upitno može li se odigrati i Euroliga.

aba-2

Stoga postoje četiri velika problema za završnicu sezone u regionalnoj ABA ligi.

1. Euroliga će tek 24. maja donijeti zvaničnu odluku, a ako se tada odluči da se krene sa takmičenjem u Euroligi po ubrzanom principu, za ABA ligu neće biti vremena i klubovi koji igraju Euroligu Partizan i Zvezda imali bi značajan problem, pa bi bilo realno za reći da bi se sezona ABA lige otpisala. Jedino rješenje je da se završnica ABA lige odigra još prije toga.

2. Ugovori igrača su istekli, odnosno ističu do 30. juna. Mnogi Amerikanci otišli su kući i pitanje je da li će se uopšte vraćati, odnosno kakav će biti odnos prema njima kad se vrate, s obzirom na to da postoji zabrana putovanja, a pritom imaju i obavezu da stupe u karantin odmah po dolasku na evropsko tlo.

3. Dvorane su pretvorene u bolnice za borbu protiv koronavirusa širom regiona, pa ostaje pitanje da li je zaista prioritet nastaviti sa košarkom u takvim uslovima.

4. Mnogi timovi žele raspustiti kadar, kao što je to uradila Cedevita Olimpija, koja je teoretski bila u borbi za četvrto mjesto. Oduglovačenje nikom ne odgovara.

Postoje samo tri potencijalna scenarija za nastavak sezone.

1. Odigravanje final foura kako bi se odredio pobjednik

2. Priznavanje sezone po trenutnoj tabeli

3. Poništavanje sezone i plasman za evropska tamičenja po prošlosezonskoj (Zvezda učestvuje u Euroligi)

 

Sport.ba/Oslobođenje

 
Učitaj još novosti