07. 04. 2020 - 17:36
KONAČNA ODLUKA FIBE: Evo šta će biti sa Eurobasketom
907
Shares
KONAČNA ODLUKA FIBE: Evo šta će biti sa Eurobasketom

KONAČNA ODLUKA FIBE: Evo šta će biti sa Eurobasketom

07. 04. 2020 - 17:36
0
Shares

FIBA Europa, u kojoj Hrvatsku predstavlja predsjednik HKS-a Stojko Vranković, danas je odradila prvu od nekoliko videokonferencija na kojoj se raspravljalo o kvalifikacijama za olimpijski turnir u Tokiju sljedećeg ljeta, ali i o budućnosti Eurobasketa koji bi se trebao održati u rujnu iste godine.

U četvrtak će Fiba donijeti konačne odluke, međutim Vranković nam je dao neke važne informacije i ispričao što se danas događalo na sjednici koja je trajala puna četiri sata.

''Danas je bila sjednica Board of FIBA Europe, što znači da nismo raspravljali o kvalifikacijskim turnirima za Igre niti o olimpijskom turniru. Tu će odluku donijeti FIBA Central Board, odnosno FIBA World u četvrtak. Nakon četiri sata razgovora doneseni su zaključci da se ove godine otkazuju sva natjecanja mlađih selekcija i svi turniru pod ingerencijom FIBA Europe'', kazao nam je Vranković.

fiba-logo-770-770x470

''Naravno da je bilo govora i o idućoj godini, koja će biti olimpijska. Igre bi trebale početi 23. srpnja, a problem je činjenica što bi se mjesec dana prije toga morali održati kvalifikacijski turniri, a onda samo mjesec dana nakon Igara i Eurobasket. To je praktički nemoguće. Najprije, tako gust raspored nije normalan, mogao bi biti poguban za zdravlje igrača, kvalitetu košarke, a nema šanse ni da će NBA liga pustiti svoje igrače na tri turnira u razmaku od tri mjeseca. Na koncu, pa NBA liga je nakon EP-a 2017. inzistirala da se kontinentalni turniri ubuduće odigravaju svake četiri godine, a ne svake dvije kao što je bilo do tada. Na sutrašnjoj sjednici saznat ćemo kakva će biti budućnost Eurobasketa. Ovo još nije službeno, ali najvjerojatnije će biti prebačen u 2022. Takva odluka jedino ima smisla'', kaže nam prvi čovjek HKS-a.

Pitali smo Vrankovića što će biti s kvalifikacijskim turnirima za Igre u Tokiju, odnosno hoće li Split zadržati domaćinstvo.

''Nadamo se da hoće. Uplatili smo polog, vlada nam je dala podršku. Međutim, mnogi zaboravljaju na činjenicu da Hrvatska nije pogođena samo koronavirusom već da je nedavno i potres uništio dobar dio Zagreba. Za očekivati je kad se kriza oko virusa smiri da će se država fokusirati na saniranje štete. Ipak, optimist sam i nadam se da će Split biti domaćin'', za kraj će Stojko.
Izvor: index.hr

Učitaj još novosti