31. 03. 2020 - 09:38
Dijeta koja je apsolutni hit jer kilogrami se skidaju kao...
907
Shares
Dijeta koja je apsolutni hit jer kilogrami se skidaju kao rukom odneseni: Evo kako da smršate oslobađajući se nepotrebne vode iz organizma

IZUZETNI SAVJETI

Dijeta koja je apsolutni hit jer kilogrami se skidaju kao rukom odneseni: Evo kako da smršate oslobađajući se nepotrebne vode iz organizma

31. 03. 2020 - 09:38
0
Shares

Ljudsko tijelo je sačinjeno od 50% do 60% vode, u zavisnosti od pola i starosti. Svaka dodatna voda u tijelu smatra se viškom. Ako se osjećate otečeno, to bi mogao biti znak da imate višak vode u organizmu. Iako ozbiljnije količine zadržane vode mogu biti simptom hroničnog stanja, blagi otoci i natečenost mogu se riješiti nekim jednostavnim promjenama u načinu života, piše „Insider“.

Međutim, kako bi napajao mišiće, glikogen se najprije mora vezati za vodu. Istraživanja pokazuju da svaki gram glikogena u vašem tijelu veže tri do četiri grama vode i ta voda dodaje nekoliko kilograma vašoj ukupnoj težini.

- Kada jedete mnogo ugljenih hidrata, a ne vježbate, vaše tijelo skladišti te ugljene hidrate u glikogen, a glikogen se čuva u vodi - kaže Natali Rizo, osnivačica kompanije „Nutrition a la Natalie“.

shutterstock442476895-830x0

Foto: Shutterstock.com

Da biste se oslobodili suvišne vode, možete ograničiti unos ugljenih hidrata tako da u vašem tijelu nema mnogo glikogena koji bi se vezao za vodu. Alternativa je da redovno vježbate, kako biste potrošili te vodene rezerve glikogena, jer, vremenom, kako se zalihe glikogena razgrađuju vježbanjem, povezana voda se izlučuje putem urina.

Jedan od najvećih faktora koji može povećati količinu vode u tijelu je unos soli. Previše soli u vašem organizmu može rezultirati trenutnim zadržavanjem vode, jer tijelo mora održavati ravnotežu natrijuma i vode da bi pravilno funkcionisalo. Što je više soli u vašem tijelu, biće i više vode.

Da biste smanjili količinu vode, smanjite unos hrane koja sadrži visok procenat natrijuma ili soli. So se uglavnom nalazi u prerađenoj hrani, poput čipsa ili pržene hrane. Promjenama u ishrani moguće je izgubiti i 5 do 10 kilograma čiste vodene mase, ali ovi brojevi zavise od osobe do osobe.

voda-830x0

Foto: Pixabay.com

Još jedna velika i konstruktivna promjena načina života koju možete da napravite je da pijete više vode.

- Voda za piće može pomoći bubrezima da ispiraju natrijum - kaže Rizo.

Kao što je ranije opisano, manje natrijuma vodi do manjeg zadržavanja vode.

- Međutim, važno je usredsrediti se i na ishranu dok pijete više vode, jer ako samo pijete više vode, nećete postići velike rezultate. Samo ćete donekle poništiti lošu ishranu - kaže Rizo.

vitamini-i-njihove-funkcije-830x0

Ilustracija: Nikola Jovanović

U jednom istraživanju u kome je učestvovalo 60 žena, njih 92% je doživjelo prekomjerno zadržavanje vode u tijelu sedmicu dana prije početka menstruacije. Promjene hormona estrogena i progesterona mogu uticati na regulaciju tjelesnih tečnosti i sadržaja natrijuma, što rezultira zadržavanjem tečnosti.

Višak vode u organizmu opada nakon što započne menstrualno krvarenje, ali jedno istraživanje je otkrilo da magnezijum, koji reguliše nivo glukoze u vašem tijelu, može smanjiti predmenstrualno zadržavanje vode ako se kao dodatak uzima najmanje dva mjeseca.

Kao i uvijek, najbolje je da porazgovarate s ljekarom prije uzimanja bilo kakvih dodataka ili drastične promjene načina života.

Učitaj još novosti