28. 03. 2020 - 09:15
UEFA poslala upozorenje ligama: Ko ne uradi OVO, bit će...
907
Shares
UEFA poslala upozorenje ligama: Ko ne uradi OVO, bit će drastično kažnjen

UEFA poslala upozorenje ligama: Ko ne uradi OVO, bit će drastično kažnjen

28. 03. 2020 - 09:15
0
Shares

 


NOGOMET nije bio u ovakvoj krizi od Drugog svjetskog rata. Zbog pandemije smrtonosnog koronavirusa, koji dnevno po cijelom svijetu odnosi tisuće života, natjecanja su prekinuta, a nitko sa sigurnošću ne može kazati kad će i hoće li biti nastavljena.

Premda čelnici najjačih europskih liga inzistiraju na tome da se domaća prvenstva po svaku cijenu odigraju do kraja i da se na terenu dobiju prvaci kako bi izgubili što manje novca, sve je više onih kojih smatraju da nogomet u trenucima ovakve krize nema smisla i da se prvenstva moraju poništiti.

uefa

Bivši talijanski nogometni reprezentativac Angelo di Livio pozvao je na otkazivanje nogometne sezone zbog epidemije koronavirusa koja je samo u Italiji odnijela više od 6800 života.

"Došlo je vrijeme da se sve zatvori i otkaže sezona," kazao je 53-godišnji Di Livio u razgovoru za Tuttosport.

"Mislim da je jedino ispravno otkazati sezonu i započeti opet u srpnju ili kolovozu. To je jedini način spašavanja talijanskog nogometa", dodao je.

Slično misli i čuveni bek Engleske i zlatne generacije Uniteda Gary Naville.

''Gledajući iz ove perspektive, ne mogu zamisliti da će se nogomet igrati za tri-četiri mjeseca. Ljudi, pa tek smo zaključani u zatvor. Kako neki misle da će se nogomet igrati ako znamo da policija i liječničke službe neće biti dostupni idućih mjeseci? Ti ljudi bit će potrebni zaraženima i bolesnima'', kazao je Neville za Mirror.

Međutim, lige koje se odluče na takav korak mogle bi osjetiti bijes krovne kuće europskog nogometa. Engleski The Sun piše kako UEFA inzistira na tome da se sva prvenstva dovedu do kraja. Nebitno na koji način. Prvaci se moraju dobiti. UEFA je kao rok postavila datum 30. lipnja kad bi domaće lige trebale dobiti prvake, ali veliki su izgledi da će se taj datum pomaknuti čak i do zadnjeg dana kolovoza.

uefa

"Puno klubova Premiershipa želi da trenutna sezona završi odmah i da se nastavi čim se situacija popravi, čak i ako to znači da Liverpool ostaje bez naslova prvaka nakon 30 godina", jučer je pisao ugledni The Athletic.

Engleski mediji pišu da je UEFA poslala strogo upozorenje klubovima: oni koji odluče prekršiti upute iz Nyona i ponište cijelo prvenstvo, ostat će bez mjesta u Europi iduće sezone. Dogodi li se taj scenarij, ako recimo Englezi ponište sezonu (dovoljno je da 14 od 20 klubova Premiershipa tako odluči), a Liverpool ostane i nakon 30 godine bez titule, nitko iz Premiershipa iduće sezone neće moći igrati europska natjecanja. Pretpostavlja se da će se zbog toga prvak ipak dobiti, makar na osnovi zatečenog stanja na ljestvici uoči prekida.

Trenutno se jako malo toga zna. Poznato je jedino da nogometa u Engleskoj neće biti barem do 30. travnja i da će iduće nedjelje biti zakazana nova videokonferencija čelnika klubova lige i saveza na kojoj će se odlučivati o idućim potezima.
Izvor: index.hr

Učitaj još novosti