27. 03. 2020 - 15:13
ŠOK VIJEST ZA ENGLESKI FUDBAL: Zbog korona virusa donijeli...
907
Shares
ŠOK VIJEST ZA ENGLESKI FUDBAL: Zbog korona virusa donijeli odluke KOJE OSTRVO NE PAMTI

ŠOK VIJEST ZA ENGLESKI FUDBAL: Zbog korona virusa donijeli odluke KOJE OSTRVO NE PAMTI

27. 03. 2020 - 15:13
0
Shares

Engleski fudbal je izgubio od korona virusa - sve lige na nacionalnom nivou ispod Treće divizije odmah prekidaju takmičenja i svi rezultati se - ne računaju!

To znači da neće biti ispadanja ali ni šampiona, odnosno napretka u viši rang. Ista stvar je odlučena i za ženski fudbal, sve se prekida odmah osim Superlige (pandan Premijer ligi) i Čempionšipa (isto kao i kod muškaraca, tako reći: Druga liga).

Sve u svemu, Nacionalna liga, Nacionalna liga Sever i Jug i dva ženska šampionata biće nastavljeni, kako se navodi u zaključku, “najbrže što je moguće”.

Fudbalska asocijacia Engleske saopštila je da je “razmatrala sve opcije” kako bi se završio FA kup, koji je stigao do četvrtfinalne faze, kao i sva druga kup takmičenja.

Pandemija korona virusa paralisala je kompletan svet sporta, a na Ostrvu su sva fudbalska takmičenja zaustavljena početkom ovog mjeseca.

odluka

Foto:EPA

- Ovo su izazovne okolnosti za engleski fudbal i sve odluke su donjete u najboljem interesu igre. Naša primarna zabrinutost se uvek odnosi na dobrobit klubova, igrača, stručnih štabova, zvaničnika, volontera i navijača tokom ovog nepredvidivog vremena. Današnji koraci uzimaju u obzir i finansijski uticaj tokom ovog nesigurnog perioda, dok se razmatra najpoštenija metoda o tome kako će se sportski rezultati odličivati na kraju, imajući integritet liga na umu.

Ova odluka odnosiće se na ukupnu 91 fudbalsko takmičenje u zemlji, a lige ispod navedenih su takođe prekinute uz razmatranje o poništavanju. Planirane rekonstrukcije niželigaških nivoa su odložene za sezonu 2020/21.

Pojedine muške fudbalske ekipe poput Džersi Bulsa i Vokshol Motorsa su već obezbedili plasman u peti rang niželigaškog fudbala, ali njihove promocije će zasad biti otakazne. Bulsi su pobijedili na svih 27 utakmica u Fudbalskoj ligi kombinovanih opština i sa 20 bodova više od drugoplasiranog bili na vrhu.

Prvaci Sjeverne Premijer lige (divizije), Saut Šilds, izborili su plasman u nacionalnu ligu sever sa zalihom od 13 bodova u odnosu na drugog na tabeli, ali neće ići u rang iznad.

Svoje frustracije je preko društvene mreže Tviter poslao predsjednik kluba, Geof Tompson.

odluka2

foto:EPA

- Naš klub će pisati savezu na najžustriji mogući način i tražiti žalbu, ili ćemo preduzeti pravne mjere. Nebitno kakav će ishod biti poslije ove grozne odluke, klub će nastaviti gde je stao. Međutim, ovakav potez definitivno ima i finansijski uticaj. Ove godine smo uložili dosta sredstava u niz oblasti, a gubitak prilike za odlazak u viši rang će takođe uticati na naš budžet za sledeću sezonu. Poruka koju imam za sve navijače i sponzore - izvinite na velikom razočaranju, i mi smo iznevereni, kazao je Tompson.

Ovakva odluka razbjesnila je gotovo sve one koji su na gubitku, logično. Jedan od primjera je Truro siti koji je bio na vrhu Premijer divizije Južne lige jug i čekao povratak u Nacionalnu ligu jug. Trener tima Pol Voton smatra da je FA imala dvostruke aršine, te neće na isti način tretirati niželigaše i profesionalce.

- Razočarani smo odlukom. Suština je da bi Liverpul FA odveo na sud za ovakvu odluku, mi za to nemamo novca. Mi smo devastirani odlukom koja je donjeta, ne želim da zvučim sebično i razumijem situaciju u svijetu i da se dešavaju puno bitnije stvari, pogotovo što je užasno za mnogo ljudi.

Kako je potrebno čuti i drugu stranu, oglasio se i Nik Robinson predsjednik trećeg i četvrtog ranga neprofesionalnog fudbala u Engleskoj. Kako je ostala još četvrtina utakmica da se odigra, odluku pravda u tome da bi bilo nepošteno dodeliti nekom titulu ili pak nekoga izbaciti.

- Mislili smo da bi bilo pogrešno nagraditi nekoga promocijom ili kazniti ispadanjem kada je ostalo još toliko utakmica. Rekli smo da se takmičenja završavaju, već sada jedva čekamo sljedeću sezonu. Pokušali smo da da pronađemo rješenje koje će odgovarati većini ljudi.

Učitaj još novosti