17. 03. 2020 - 08:55
OSVAJALI SU I LIGE PRVAKA Nekada velike nade svjetskog...
907
Shares
OSVAJALI SU I LIGE PRVAKA Nekada velike nade svjetskog fudbala, danas nažalost propali talenti

BROJ 6 BEZ PREMCA

OSVAJALI SU I LIGE PRVAKA Nekada velike nade svjetskog fudbala, danas nažalost propali talenti

Sport.ba
17. 03. 2020 - 08:55
0
Shares

Česti su tekstovi o novim zvijezdama na "svjetskom fudbalskom nebu", pred kojima je velika budućnost. Ipak, ima i onih koji su po igrama u mlađim kategorijama i mlađim danima svoje karijere bili superiorni i pred kojima je bila velika fudbalska budućnost ali su kasnije naprosto nestali s "fudbalskog neba". Neki zbog povreda, neki su se utopili u prosječnost ekipe za koju su igrali a neke je povukao novac pa su zbog toga ispaštali.

U nastavku pogledajte samo neke od tih nekadašnjih super talenata koji su proglašavani za drugim Maradonom, Peleom, Zidanom, Figom...ali u karijeri nisu ostavarili ni trećinu potencijala.

1) FREDDY ADU - "Američki Pele" bio je nadimak ovog nekada velikog talenta koji je sa samo 15 godina zaigrao u MLS ligi a te sezone je postao i najmlađi strijelac u profesionalnoj američkoj ligi. Nakon odličnih nastupa za D.C. United, 2006.godine potpisuje za Real Salt Lake. U Salt Lake Cityu se nije dugo zadržao te već iduće sezone odlazi u Evropu i to u portugalsku Benfiku za 2 miliona dolara.

freddy-adu

No tada njegova karijera počinje silaznom putanjom. U klubu iz Lisabona "američki Pele" nikad nije dobio priliku, vrijeme je uglavnom provodio na posudbama ( u Monacu, Belelensesu, Arisu i Caykur Rizesporu) da bi se prije dvije godine vratio na američko tlo i potpisao za Philadelphiu Union. Nakon toga uslijedile su brojne avanture, pa i u Jagodini, a sada 30-godišnji Adu trenutno je član Las Vegas Lightsa.

Debitovao je za reprezentaciju USA u januaru 2006.godine u prijateljskom susretu protiv Kanade i do sada je skupio 17 nastupa uz postignuta dva gola. Šteta, jer je trebao mnogo više...

2) ROYSTON DRENTHE - 2007. godine na Evropskom prvenstvu do 21. godine proglašen je za najboljeg fudbalera turnira. 2005. godine potpisao je prvi profesionalni ugovor u karijeri i to s Feyenoord-om da bi dvije godine kasnije, kao jedan od najboljih mladih fudbalera na svijetu prešao u slavni kraljevski klub, Real Madrid. Ali u Madridu se nije uspio nametnuti te je u zadnje dvije sezone " madridske epizode" proveo na posudbama, prvo u Herculesu a zatim i u Evertonu.

drenthe

Nakon isteka ugovora s Madriđanima, Drente potpisuje za rusku Alaniju, a uslijedile su još brojne avanture. Trenutno je 32-godišnji Nizozemac član Kozzaken Boysa. Za reprezentaciju Holandije debitovao je 2010. godine u prijateljskom susretu protiv Turske i za sada mu je to jedini nastup u dresu "Oranja".

3) RYAN BABEL - Na trećem mjestu ove liste našao se tridesettrogodišnji Ryan Babel. Karijeru je počeo u čuvenoj Ajaxovoj školi fudbala, a 2004.potpisao je i prvi profesionalni ugovor za amsterdamski klub. Tri godine kasnije za njegove usluge se zanimaju skoro svi " veći" evropski klubovi a najuporniji je bio Liverpool te je Babel na ljeto 2007. godine prešao u ovaj engleski klub za 14 miliona funti.

babelgalata

Nakon četiri godine provedene u Liverpoolu na adresu Redsa stiže ponuda od njemačkog Hoffenheima, koju čelni ljudi Liverpoola na veliko iznenađenje prihvataju i Babel se pridružuje bh. reprezentativcima Sejadu Salihoviću i Vedadu Ibiševiću u ovom "malom" njemačkom klubu. Ipak, u Bundesligi Holanđanin je izdržao samo jednu sezonu, te se u ljeto prošle godine vraća u matični Ajax, gdje i sada igra. Doduše kao posuđen član Galatasaraya.

Babel je za "Oranje" debitovao u martu 2005. godine protiv Rumunije i do sada je odigrao 63 utakmice u dresu s državnim grbom uz 10 pogodaka. Svojevremeno ga je legenda holadnskog fudbala, Marco Van Basten, nazvala novim Henry-em. Međutim, nikad nije došao ni blizu toga...

4) ANDREAS D'ALESSANDRO - Svojevremeno su ovoga Argentinca nazivali čudom od djeteta i novim Maradonom ali osim problematičnog ponašanja na terenu i van njega, Andreas nije nimalo podsjetio na jednog od najboljeg fudbalera svijeta svih vremena. Karijeru je započeo u River Plate-u, početkom ovog milenijuma. Nakon tri sezone provedene u Argentini, prva evropska stanica bila mu je njemački Woldsburg u koji je prešao za 9 miliona eura. Nakon dvije sezone provedene u Bundesligi D'alessandro je otišao na posudbu u Portsmouth da bi sezonu kasnije otišao u Zaragoza s kojom je i potpisao ugovor te je za španski klub igrao sve do 2008.godine.

dalesandro

Nakon evropske avanture D'Alessandro se vraća u Južnu Ameriku objašnjavajući to stepenicom više u njegovoj karijeri. Prvi klub po povratsku u latinsku Ameriku bio mu je argenstinski San Lorenzo i to na insistiranje njegovog bivšeg trenera Ramon Diaza. Kada je Diaz te sezone dobio otkaz i D'Alessandro je napustio klub i pristupio brazilskom Internacionalu s kojim je osvojio Copa Libertadores ( Južnoameričku Ligu prvaka).

Ovaj argentinski veznjak proglašen je najboljim fudbalerom u Latinskoj Americi za 2010. godinu u izboru urugvajskog dnevnog lista "El Pais", a kojeg kao službeni priznaje i Južnoamerička fudbalska konfederacija (CSF). Za reprezentaciju ARgentine igrao je od 2003. do 2011. godine i za osam godina skupio je 28 nastupa i psotigao tri gola. Ostaće upamćen i po tome što je 2009.godine dobio 13 utakmica suspenzije zbog incidenta tokom utakmice finala brazilskog kupa.

5) TIMO HILDEBRABD - Njemačka reprezentacija je uvijek imala velikane među stativama a jedan od njih je trebao biti i Timo Hildebrand. Radi se o golmanu koji drži rekord Budneslige pošto nije primio gol 884. minute nastupajući za Stuttgart. Na golu Stuttgarta stajao je osam godina i zabilježio čak 221 nastup da bi u sezoni 2007-2008. prešao u redove  Valencije i od tada njegova karijera ide silaznom putanjom.

hildebrand

Nakon samo jedne sezone provedene u primeri Timo se vraća u Bundesligu i to Hoffenhaim gdje ponovo briljira ali nakon dvije sezone prelazi u lisabonski Sporting gdje se nije uspio izboriti za mjesto prvog golmana. Uslijedio je povratak u Bundesligu, ovaj put u Schalke 04 gdje se također ne nameće u prvog čuvara mreže. Nakon toga karijeru je završio u ekipi Eintrachta, a za Elf je upisao sedam nastupa.

6) RICARDO QUARESMA - nekada najveća nada portuglaskog fudbala, fudbaler čiji je talent često upoređivan s njegovim sunarodnjakom Cristiano Ronaldom. Tako je ovaj nadareni ali nedokazani Portugalac, slabih živaca i sklon povredama, započeo svoju karijeru u lisabonskom Sportingu. U matičnom klubu se zadržao dvije sezone a onda dolazi ponuda od velike Barcelone koja se ne odbija, te Quaresma 2003. godine odlazi u Kataloniju.

U Barceloni se zadržao samo jednus sezonu pa zbog svađe s bivšim trenerom ovog kluba, Frankom Rijkaardom već iduće sezone vraća se u Portugal, ovaj put u Porto gdje ostaje do 2008. godine. s kojim osvaja sve što se može osvojiti, uključujući i Ligu prvaka. Zadnjeg dana ljetnog prelaznog roka Quaresma napušta Porto i za skoro 19 miliona eura i veliko insistriranje Josea Murinha prelazi u milanski Inter. U Milanu se nije naigrao jer je u dvije sezone provedene u Italiji skupio samo 24 nastupa.

quaresma

Bio je dio Interove ekipe koja je uspjela osvojiti Ligu prvaka što je bio drugi trofej s dva različita kluba za Quaresmu Jedno vrijeme je proveo i na posudbi u Chelsea-u ali se ni tamo nije naigrao. Konačno, 2010. godine ovaj Portugalac napušta redove Intera i prelazi u turski Bešiktaš za oko 7 miliona eura. Zbog novca, ovaj 29-godišnjak je ove godine potpisao za klub iz Ujedinjenjih Arapskih Emirata, Al Ahli Dubai.

Uslijedio je potom povratak u Porto, da bi od 2015. do 2019. s dosta uspjeha nosio dres Bešiktaša (po drugi put). Trenutno je član Kasimpaše, za Portugal ima 80 nastupa i 10 golova, ali moralo je to mnogo bolje. Upravo zbog toga je i uvršten na našu listu, iako je imao zapaženiju karijeru od drugih.

7) MARIO JARDEL - je fudbaler koji je u dvadesetjednogodišnjoj karijeri nastupao za 20 različitih klubova. Karijeru je počeo u Brazilu, i to u Vasco de Gami i Gremio-u. Potom odlazi u Evropu i to u Porto gdje doživljava vrhunac karijere. U četiri godine igranja za Portugalce, nastupio je u 125 mečeva i postigao 130 golova, što je više od jednog gola po susretu. Bio je najbolji strijelac u evropskim ligama u sezonama 1998–99., 1999–00., 2001–02.

Nakon četiri godine igranja u Portu, prelazi u istanbulski Galatsaray, s kojim osvaja Kup UEFA. Nakon samo jedne sezone provedene u Istanbulu, Jardel se vraća u Portugal, ovaj put u lisabonski Sporting. I u Sportingu je briljirao postigavši za dvije sezone 53 gola a s klubom iz Lisabona je osvojio i prvenstvo Portugala i kup te je osvoji nagradu za najboljeg igrača portugalske lige. U sezoni 2001-2002., zadobio je tešku povredu od koje se nikada nije uspio vratiti na teren onako kako treba. Tada i počinje sunovrat njegove karijere.

mariojardel

Prvo prelazi u engleski Bolton, gdje se nikada nije naigrao a onda slijedi posudba u Ankonu, pa povratak u Južnu Ameriku odakle je se više puta vrćaoo u "nižerazredne evropske klubove", ali nije nikada uspio postići ono što je s Portom, Galatasarayem i Sportingom. Zabilježio je i deset nastupa u dresu Brazila i pri tome postigao i jedan pogodak.

8) OLEGUER PRESAS - ili skraćeno Oleguer bio je jedan od najboljih fudbalera španske Primera u razdoblju od 2003. do 2008. godine. Kariejru je počeo u nižerazrednom Gramentu da bi 2001. potpisao ugovor s Barcelonom. U B timu katalonskog kluba proveo je dvije sezone a svoje debi za A tim je imao u susretu Lige prvaka protiv Galtasaraya 2003. godine. Od tada je postao neizostavan fudbaler u Barceloninoj momčadi za koju je odigrao 174 susreta.

oleguer

Poslije loma šake 2008. godine, izgubio je mjesto u prvom timu Barcelone te prelazi u amsterdamski Ajax gdje 2011. i završava karijeru, tiho kao što je i počeo. S Barcelonom je osvojio Ligu prvaka i dva puta Primeru. Dok je s Ajaxom u posljednjoj sezoni svoga aktivnog igranja osvojio holanski šampionat.

9) JONATHAN WOODGATE - je karijeru počeo u Leeds-u iako je rođen u Middlsbrough-u. Nakon odličnih nastupa za Leeds, Jonathan prelazi u Newcastle za 9 miliona funti i postaje jedan od najboljih odbrambenih igrača na "Otoku" a i jedan od najboljih odbrambenih fudbalera Newcastle-a svih vremena. Ali tada počinju i njegovi problemi s povredama. Godine 2004. u polufinalu Kupa UEFA zadobio je ozbiljnu povredu i za njega je ta sezone bila završena.

woodgate

Na veliko iznenađenje svjetske fudbalske javnosti, 2004. godine tako povrijeđen potpisuje za Real Madrid za 13,4 miliona funti. Ipak , bilo je to bacanje novca u vjetar za španski klub, budući da je za tri sezone skupio samo devet nastupa. Nakon epizode u Primeri, vraća se na "Ostrvo" gdje potpisuje za Middlsbrough a samo sezonu kasnije za Tottenham. Iz Londona prešao je u Stoke City, a onda se ponovo vraća u Middlsbrough, gdje se penzionisao 2016. Woodgate je skupio osam nastupa za "Gordi Albion".

10) BOJAN ĐORĐIĆ - nekadašnji mladi švedski reprezentativac srpskih korijena. Otac mu je bivši fudbaler Crvene Zvezde, Ranko Đorđić. Bojan je karijeru počeu u švedskoj da bi 1999. godine, kao sedamnaestogodišnjak prešao u Manchester United. Alex Ferguson je smatrao da je Đorđić izuzetno talentovan igrač koji će ubrzo postati redovni član njegove prve ekipe.

bojan-djordjic

Međutim, povrede su Đorđića sprečile da se dokaže. Nakon Manchestera, Bojan odlazi u Rengers ali se ni tamo nije mogao nametnuti a od tada je samo "lutao" evropskim ligama, a jedno vrijeme nosio je dres beogradske Zvezde.

Na ovoj listi možda je moglo biti mjesta i za Alena Halilovića, Adrian Mutu, Sebastian Deisler, Paul Gascoigne, Bojan Krkić i još mnogi drugi, ali mi smo se odlučili za pomenutih 10.

Učitaj još novosti