09. 03. 2020 - 16:45
KAKVA POBJEDA NAD HRVATSKOM Ona je najveće atletsko zlato:...
907
Shares
KAKVA POBJEDA NAD HRVATSKOM Ona je najveće atletsko zlato: Htjeli su da je otmu, ali Srbi su izvukli asa iz rukava

KAKVA POBJEDA NAD HRVATSKOM Ona je najveće atletsko zlato: Htjeli su da je otmu, ali Srbi su izvukli asa iz rukava

09. 03. 2020 - 16:45
0
Shares

Atletičarka Srbije Adriana Vlagoš je 14. put u svojoj trogodišnjoj atletskoj karijeri postavila novi svjetski rekord u bacanju koplja.

Na zimskom prvenstvu Srbije u bacačkim disciplinama koje je održano protekle subote u Sremskoj Mitrovici Adriana Vilagoš je bacila koplje 68,76 metara.

adriana-vilagos-33-815x458-1

Atletičarka iz Sente obara rekorde sa kopljima od 400 i 500 grama u pionirskom i mlađe juniorskom uzrastu, a sada je uspjela da to učini i u juniorskom sa 500-gramskim kopljem.

Ona je sigurno najveći biser srpske atletike, a podsjetimo da je veliku bitku vodio ASS oko Adriane kako sa rukometnim savezom Srbije tako i sa mađarskim atletskim i rukometnim savezima, ali i sa atletskim savezom Hrvatske.

Od nje se očekuje zlato na Olimpijskim igrama 2024.

Adriana je inače trenirala rukomet i bila je odlična u tome i željela je da se oproba kao rukometašica, ali je jednom priliko bacala koplje i talanat se odmah vidio i ASS je uspio da prepozna potencijal i da je ubijedi da krene na atletiku.

img4594-830x0

Takođe, prošle godine Atletski klub Split je pokušao da dovede Adrianu u svoje redove i pokuša da je vremenom ubijedi da nastupa za Hrvatsku, ali je pravovremeno reagovao Atletski savez Srbije i OKS, pa su uspjeli da spriječe taj transfer, jer su Adriani omogućili najbolje uslove.

Direktor Srpskog atletskog saveza Slobodan Branković upravo govori o ulaganjima u ovog bisera atletike.

- Ona je jedan ozbiljan ekstremni talenat i gdje god se pojavi izaziva veliku pažnju.  ASS je napravio ozbiljan tim koji će brinuti od njoj. Biće tu psiholog, trener, fitnes trener, nutricionista, trener za bacanja, kao i njena majka koja joj je generalno trener.

- Brinućemo o svakom njenom pokretu. Cilj je da 2024. bude Olimpijska šampionka, i uradićemo sve da do toga dođemo. Nikada nijedan atletičar, pa čak ni Ivana Španović, koja je imala dobru podlogu, nije imao ovakve uslove od malena. Ona to zaslužuje, ali ne znači da će ostali biti zapostavljeni - rekao je Branković.

Svjetski rekord je ipak nezvaničan

Međutim, njen svjetski rekord se i dalje vodi kao nezvanični rekord jer Svetska atletike (SA) zvaničnu statistiku vodi samo za seniore i starije juniore (u18) koji takmiče sa seniorskom opremom.

Da bi Adriana Vilagoš postala zvanična svjetska rekorderka neophodno joj je da počne da baca i koplja od 600 grama (koja bacaju seniorke) i da hitac bude duži od 62,93 metra. U tom slučaju srpska atletičarka bi postala prva juniorka svijeta svih vremena u ovoj disciplini.

Međutim, kako je Adriana tek ove godine napunila 16 ima još dvije godine da pređe na teže koplje i da postane zvanična rekorderka za u18 kategoriju, ako to ona i njen tim budu željeli.

Ona je u 2018. godini oborila nevjerovatnih 11 rekorda za pionire, dok se prošle godine malo više posvetila treninzima, sa novim trenerom Dragišom Đorđićem Bizijem, pa je tako ”samo” dva puta postavila nove svjetske rekorde.

Do ovog takmičenja mladoj atletičarki iz Sente rekord sa 500-gramskim kopljem iznosio je 64,73 metra.

Novi.ba/Telegraf

 

Učitaj još novosti